Ελληνοτουρκικά

Ανεβαίνει το θερμόμετρο για την Αγία Σοφία

Αμείωτη συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την ανάγνωση του Κορανίου εντός του Μνημείου της Αγίας Σοφίας, κίνηση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός των χωρών.

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις παρεμβάσεις από την UNESCO και το State Department, η Τουρκία επιμένει να προκαλεί και να «ζητάει τα ρέστα» από την Ελλάδα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε το πρωί μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση απαντώντας σε αυτή που εξέδωσε χθες το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, καταδίκασε την ελληνική ανακοίνωση και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, που συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστή, ενώ παραθέτει σχετικά παραδείγματα και σημειώνει ότι είναι αμφισβητούμενο το τι αντιλαμβάνεται η χώρα από το διαθρησκειακό διάλογο στον οποίο αναφέρθηκε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«... μπορεί κανείς να αμφισβητήσει για την Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει ακόμα τζαμί ανοικτό για λατρεία ούτε στην πρωτεύουσά της, τι αντιλαμβάνεται από το διαθρησκειακό διάλογο που ανέφερε στη δήλωσή της. Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το State Department, δια της εκπρόσωπου του, Heather Nauert, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να διατηρήσει τον υφιστάμενο κοσμικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η τοποθέτηση της αμερικανικής διπλωματίας στην προσπάθεια του Tayyip Erdogan να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της».

Ωστόσο, σε ένα ακόμα «προκλητικό» κρούσμα, σύμμαχος του Tayyip Erdogan, o Mustafa Destici που δήλωσε πως «Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος ας ακούσει ότι η Αγία Σοφία είναι τέμενος. Με την ευλογία του Αλλάχ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ξεκινήσουν εκ νέου οι τελετουργίες και θα διαβάζεται πάντα προσευχή».

Ο κ. Destici δηλώνει ακόμα πως «η Ελλάδα αντέδρασε στο διάβασμα Κορανίου και εζανίου την νύχτα Καντίρ στο Τέμενος της Αγίας Σοφίας και προέβη σε ανακοίνωση. Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος ας ακούσει ότι η Αγία Σοφία είναι τέμενος. Με την ευλογία του Αλλάχ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ξεκινήσουν εκ νέου οι τελετουργίες και θα διαβάζεται πάντα προσευχή».

Στη συνέχεια, ο κ. Destici ισχυρίζεται ότι με την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος το τουρκικό έθνος θα τιμήσει την μνήμη του Μωάμεθ Πορθητή.

Ο κ. Destici αναφέρεται και στα τεμένη που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο – Θεσσαλονίκη και Δυτική Θράκη - λέγοντας η ελληνική πλευρά τα κατέστρεψε.

Αλ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες: Να αφήσει κατά μέρος η Τουρκία τις προκλήσεις στην Αγία Σοφία

«Να συμμορφωθεί η Τουρκία με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγία Σοφία με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου και παρατήρησε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ».

Η Τουρκία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια

Με αυστηρό και δηκτικό τρόπο απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Όταν χάνεις το μέτρο ως προς την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε ο κ. Ευθυμίου, «τότε δυστυχώς κοιτάζεις στο εσωτερικό σου και βλέπεις γείτονες. Η Τουρκία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ τη στήριξη της UNESCO για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ζήτησε εχθές ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές