Κόσμος

Ξέσπασε σφοδρή θύελλα - Διάγγελμα ρήξης του Ρ.Τ.Ερντογάν με τις ΗΠΑ: Προχωρά σε απέλαση του Αμερικανού Πρέσβη - Εκτός ελέγχου με ακραία αντιαμερικανική ρητορική ο "Σουλτάνος" (βίντεο)

Ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες για την Τουρκία και τον ίδιο τον Ρ.Τ.Ερντογάν  έχουμε μετά τις χτεσινές εξελίξεις καθώς ο "Σουλτάνος" αργά τη νύχτα προχώρησε σε... διάγγελμα με το οποίο κατακεραύνωσε τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ν.Τραμπ ενώ υπάρχουν έντονες πληροφορίες για απέλαση και του Αμερικανού πρέσβη!

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν αμέσως μετά το χτεσινό δείπνο ιφτάρ, προχώρησε σε δηλώσεις "on camera" στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ και λέγοντας ότι οι σωματοφύλακες του έκαναν τέλεια τη δουλειά τους και πως αυτός που ευθύνεται είναι η αμερικανική Αστυνομία που δεν τον προστάτευσε από τους Κούρδους του ΡΚΚ που του επιτέθηκαν!

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε  την απόφαση των αμερικανικών αρχών να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος στελεχών της ομάδας ασφαλείας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η απόφαση «στερείται νομικής βάσης».

«Αυτή η απόφαση που έλαβαν οι αμερικανικές αρχές είναι λανθασμένη, μεροληπτική και στερείται νομικής βάσης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο διαπληκτισμός μπροστά από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη προκλήθηκε από την αποτυχία των τοπικών αρχών ασφαλείας να λάβουν τα αναγκαία μέτρα . . . Τούρκοι πολίτες δεν μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι για το περιστατικό που συνέβη», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Οι φήμες οργιάζουν από χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον, ότι ο ηγέτης της Τουρκίας θα χρησιμοποιήσει «βίαιο διπλωματικό μέσο» για να απαντήσει στο σκληρό κατηγορητήριο της αμερικανικής Δικαιοσύνης εναντίον των μπράβων του, ανάμεσα στους οποίους και οι επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Μπας, εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του έγιναν ισχυρές συστάσεις για τις αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης, τις οποίες του ζητήθηκε να καταδικάσει δημόσια.

Ο Αμερικανός πρέσβης, που συνάντησε ακραία αντιαμερικανική ρητορική με απίθανους αρνητικούς χαρακτηρισμούς για την αμερικανική Δικαιοσύνη αρνήθηκε να το πράξει, και έφυγε από το τουρκικό υπουργείο ενοχλημένος για την τουρκική αντιδιπλωματική συμπεριφορά.

Λίγο μετά ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα  εναντίον των Αμερικανών και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση η οποία στερείται δήθεν νομικής βάσης.

Στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυριάρχησαν η στάση της Τουρκίας και το κατηγορητήριο για τα αιματηρά επεισόδια εναντίον των διαδηλωτών έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου, ξεκίνησε την ενημέρωση με τα μελλοντικά ταξίδια του υπουργού των Εξωτερικών και στη συνέχεια είπε ότι ο κ. Ρεξ Τίλερσον της ζήτησε να διαβάσει την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον 12 Τούρκων αξιωματούχων (της ασφάλειας του κ. Ερντογάν) στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανέχονται άτομα που χρησιμοποιούν εκφοβισμό και βία για να καταπνίξουν την ελευθερία του λόγου και τη νόμιμη πολιτική έκφραση. Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες νομικές αρχές για την επιβολή του νόμου στην υπόθεση (αυτή). Όταν επιτευχθεί το αποτέλεσμα, το υπουργείο θα καθορίσει εάν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα».

Η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού είναι σαφής:

Πρώτον, η υπόθεση δεν έχει τελειώσει με το κατηγορητήριο εναντίον των μπάτσων του Ερντογάν, αντίθετα μόλις έχει αρχίσει, και

Δεύτερον, περιέχει την απειλή ότι όσοι αναμείχθηκαν στα επεισόδια, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί, δεν έχουν θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έτσι, προειδοποιεί από τώρα τον κ. Ερντογάν, όταν πάει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να μην τολμήσει να κουβαλήσει μαζί του ούτε ένα από αυτούς που ήταν μέλη της φρουράς του, όταν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον στις 15 και 16 Μαΐου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και αλλιώς, δεν πρόκειται να δώσουν βίζα σε κανένα εξ αυτών, διότι αυτόματα τους παρέχουν διπλωματική ασυλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί εξετάζουν διάφορες επιλογές που έχουν και μία εξ αυτών είναι να εκδώσουν εντάλματα για τους φρουρούς του Ερντογάν και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα για τις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία έκδοσης.

Σε ό,τι αφορά την τύχη του Αμερικανού πρέσβη και των διπλωματών, που υπηρετούν στις αμερικανικές υπηρεσίες στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και αλλού, έγινε γνωστό ότι τυχόν απέλαση ή άλλο μέτρο θα αποτελέσει «εχθρική ενέργεια».

Θα είναι πρωτάκουστο, έλεγαν διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, η απέλαση του κ. Μπας και των συνεργατών του, από μία χώρα σύμμαχο της Αμερικής και μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτές οι ενέργειες, θα αντιμετωπιστούν ανάλογα από τους Αμερικανούς, τόνιζαν οι πηγές.

Οι ίδιες πηγές, που αναγνωρίζουν το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Ταγίπ Ερντογάν, έλεγαν ότι τον έχουν μεν ικανό για τα πάντα, αλλά υπογράμμιζαν ότι τυχόν απόφαση για απέλαση του Αμερικανού πρέσβη θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και οι καταστάσεις γι’ αυτόν θα είναι δυσάρεστες.

Ήδη τον προειδοποίησαν για τη στάση του αναφορικά με το θέμα του Κατάρ, καθώς οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά, και η δήθεν προσπάθεια του για να επέλθει η συνεννόηση και να τερματιστεί η κρίση, στην πραγματικότητα δημιουργεί προβλήματα σε αυτούς που πραγματικά και γνήσια επιθυμούν να μεσολαβήσουν μεταξύ του Εμιράτου και των αραβικών χωρών, που διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις μαζί του.

Ο κ. Τίλερσον προγραμμάτισε μία επίσκεψη στην Άγκυρα με αποστολή να συνετίσει τον Ερντογάν, στις 3 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να γίνει η επίσκεψη το επόμενο σύντομο διάστημα. Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση της Τουρκίας… Το γεγονός είναι αυτό: όποτε και αν πάει, θα επιβεβαιωθεί η ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Αυτό που σίγουρα απώλεσε, είναι την εμπιστοσύνη των Αμερικανών. Όπως διαβεβαίωναν οι διπλωματικές πηγές, η Αμερική δεν θα τον συγχωρέσει ποτέ.

Νωρίτερα χτες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγκαιρα αποκάλυψε την διπλωματική θύελλα μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ στα άρθρα Ξέσπασε «καταιγίδα» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Συνελήφθησαν σωματοφύλακες του Ερντογάν – Σε δίκη 12 άτομα – Η ανάλυση των βίντεο ενοχοποιεί τον ίδιο τον «Σουλτάνο» και «Πόλεμος» Τουρκίας-ΗΠΑ – Ερντογάν: «Θα ανταποδώσουμε τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσαν αμερικανικές αρχές – Ξεκινάμε αντίποινα»  .

Εισαγγελικές αρχές της Ουάσιγκτον εξέδωσαν 14 εντάλματα σύλληψης σε βάρος σωματοφυλάκων και μελών της αστυνομικής φρουράς του Ερντογάν, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι ότι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές μιας ειρηνικής πορείας που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 16 Μαΐου.

Δύο ήδη έχουν συλληφθεί. Οι υπόλοιποι θα συλληφθούν τώρα.

https://www.youtube.com/watch?v=9oASk1GouQE

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ