ΗΠΑ

Ξέσπασε "καταιγίδα" στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Συνελήφθησαν σωματοφύλακες του Ερντογάν - Σε δίκη 12 άτομα - Η ανάλυση των βίντεο ενοχοποιεί τον ίδιο τον "Σουλτάνο"

"Καταιγίδα" ξέσπασε αργά χτες τη νύχτα στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο Τούρκων, που συμμετείχαν μαζί με τους μπράβους της προεδρικής φρουράς του Ταγίπ Ερντογάν, στα αιματηρά επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία, στις 16 του περασμένου Μαϊου, στην παρουσία του προέδρου της Τουρκίας.

Πρόκειται για τον Eyup Yildirim και τον Sinan Narin, οι οποίοι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές, οι οποίοι συμμετείχαν σε ειρηνική διαδήλωση εναντίον της επίσκεψης του Ερντογάν και των δολοφονιών Κούρδων πολιτών στο Τουρκικό Κουρδιστάν.

Ο Yildirim, 50 χρόνων, είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας στην πολιτεία του New Jersey. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για επίθεση και τραυματισμούς. Ο Ναρίν, είναι κάτοικος της πολιτείας της Βιρτζίνια, και αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε μία κίνηση, που τουλάχιστον δείχνει ότι αυτή η υπόθεση έχει δρόμο ακόμα για τους Αμερικανούς, οι οποίοι θα την φτάσουν στα άκρα στο πλαίσιο της απονομής Δικαιοσύνης. Είναι και μία επιθετική κίνηση εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφού ευχαρίστησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αστυνομικές αρχές για την αποφασιστικότητα με την οποία έδρασαν και την εξιχνίαση της υπόθεσης με τις πρώτες συλλήψεις, εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα βίαια επεισόδια της 16ης Μαϊου.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική αντίδραση και καταδίκη εναντίον του προέδρου της Τουρκίας και των πρακτικών του. Πρόσθεσε τα εξής:

«Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, τα γεγονότα που περιβάλλουν τη συμπεριφορά του προσωπικού της Τουρκικής Ασφάλειας κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλούν ανησυχία. Τώρα που έχουν αποδοθεί κατηγορίες και έχουν γίνει δύο συλλήψεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα σταθμίσει επιπρόσθετες ενέργειες για τα υπόλοιπα κατονομαζόμενα άτομα, όπως αρμόζει στις σχετικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις. Οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα θα ανταποκρίνονται και θα είναι ανάλογα με τις κατηγορίες».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι σήμερα η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μέριαλ Μπάουζερ κι η μητροπολιτική αστυνομία της αμερικανικής πρωτεύουσας θα ανακοινώσουν την παραπομπή σε δίκη περισσότερων από 12 μελών της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με βαριές κατηγορίες που αφορούν την κακοποίηση διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά έξω από την Τουρκική πρεσβευτική κατοικία.

Για την ίδια υπόθεση, συνελήφθησαν και δύο μόνιμοι κάτοικοι Καναδά. Και στους τέσσερις έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ:

Η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον ερεύνησε ταχέως την υπόθεση, σε συνεργασία με την Μυστική Αστυνομία και την ειδική υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προστασία διπλωματών. Στη διάρκεια των επεισοδίων είχαν συλληφθεί από τη Μυστική Αστυνομία δύο από τους φρουρούς του Ερντογάν, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς είχαν διπλωματική ασυλία. Πάντως, καθώς οι περισσότεροι από τη συνοδεία του Ερντογάν είτε έχουν διπλωματική ιδιότητα, είτε ήλθαν μαζί του από την Τουρκία κι έχουν ήδη επιστρέψει, το πιό πιθανόν είναι να ζητηθεί η απέλαση όσων βρίσκονται ακόμη στις ΗΠΑ και μαζί με τους υπόλοιπους να τεθούν σε λίστα απαγόρευσης εισόδου.

Η σύλληψη δύο Τούρκων πολιτών, που ήταν μέλη της ομάδας των μπράβων, οι οποίοι αιματοκύλισαν τους χώρους έξω από την πρεσβευτική κατοικία της Τουρκίας, στην Ουάσιγκτον, πέραν της δικαστικής σημασίας, είναι μία σοβαρή πολιτική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μ.Ιγνατίου, η ανάλυση των βίντεο ενοχοποιεί αυτόν τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι αμερικανικές υπηρεσίες ταυτοποίησαν όλους όσους συμμετείχαν στα επεισόδια, γνωρίζουν ονόματα, ημερομηνίες γεννήσεως, αριθμούς διαβατηρίων και διευθύνσεις.

Τις επόμενες 24 με 48 ώρες, πιθανότατα και σήμερα, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις, με καταδικαστικό τρόπο για όσους συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια, αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς.

Όλα τα παραπάνω γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ενθάρρυναν τις αρχές ασφαλείας να προχωρήσουν στην έρευνα τους χωρίς το παραμικρό εμπόδιο. Επίσης, όλες οι κινήσεις των βουλευτών και των γερουσιαστών ήταν σε γνώση και είχαν την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Τραμπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι πολιτικοί, που ανήκουν στη λεγόμενη «Τουρκική Ομάδα» δεν έθεσαν ούτε ένα εμπόδιο στις διαδικασίες του Κογκρέσου για την καταδίκη του Προέδρου της Τουρκίας και των μπράβων του. Η κατάσταση των σχέσεων της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας περιγράφεται ως καταθλιπτική από διπλωμάτες στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στην ουσία είναι ανύπαρκτες, μας είπαν, απλά κρατούν τα προσχήματα, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ