Αρχείο

Κορυφώνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας: Το ποσοστό των Κοσοβάρων εθνικιστών και η νίκη του «πολέμαρχου του UCK» Χαραντινάι καθορίζουν το μέλλον των Βαλκανίων

«Καταιγίδα» αλβανικού εθνικισμού έρχεται από το Κοσσυφοπέδιο μετά την νίκη του πρώην πολέμαρχου του  UCK Ρ. Χαραντινάι ως πρωθυπουργού μαζί με την είσοδο στην βουλή των ακραίων εθνικιστών του Vetevedosje.

Το διαμορφωθέν σκηνικό προμηνύει άσχημες και σφοδρές  εξελίξεις για αυτό και ο σερβικός στρατός εδώ και καιρό έχει προσανατολίσει την διάταξη των δυνάμεων του στα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβική επαρχία.   

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 11 Ιουνίου στο Κοσσυφοπέδιο.

Στην είδηση  του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων αναφέρθηκε ότι η μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών είναι το αποτέλεσμα του εθνικιστικού Κινήματος «Αυτοδιάθεση».

https://youtu.be/LR5i4-bvn0A?t=4

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του κυβερνώντος κεντροδεξιού, που Δημοκρατική Κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου (PDK) συμμετείχε  για πρώτη φορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει ένα συνεργάτη για τον σχηματισμό κυβέρνησης .

Με 70 τοις εκατό των ψήφων, ο συνασπισμός PDK ηγεσία έλαβε  34,3 τοις εκατό των ψήφων, το Vetevendosje (VV) 26,3 τοις εκατό, και ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Δημοκρατικής Κοινωνίας του Κοσσυφοπεδίου (LDK), 25,8 τοις εκατό, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τα αποτελέσματα της DIA .

Περίπου 1,9 εκατομμύρια Κοσοβάροι, από τους οποίους περίπου μισό εκατομμύριο  ζουν στο εξωτερικό, ήταν εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν  στις τρίτες εκλογές  από το διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008.

Σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή για τις εκλογές η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό  περίπου 41,5 τοις εκατό, που είναι  το χαμηλότερο από το 2008, με πολλούς Κοσοβάρους να είναι απογοητευμένοι για την έλλειψη οικονομικής προόδου αλλά και του μεγάλου επιπέδου διαφθοράς. Το 2010 και το 2014 η προσέλευση ήταν 48 και 43 τοις εκατό.

Οι Σέρβοι της Μιτρόβιτσα  με το κόμμα Λίστα της Πρωτοβουλίας των Σέρβων Πολιτών κέρδισαν το 16,6% των ψήφων.

Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα  ο ‘PAN’ κερδίζει με 30,19 των ψήφων, η Δημοκρατική Κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου με 17,23 % και 14,69% η Αυτοδιάθεση.

Όλα δείχνουν ότι ο  Ραμούς Χαραντινάι θα είναι ο νέος ηγέτης των αλβανόφωνων Κοσοβάρων με ότι αυτό συνεπάγεται για την πυροδότηση των αλβανικών αλυτρωτικών τάσεων ειδικά προς την περιοχή των Σκοπίων, αλλά και προς την Βόρεια Ήπειρο  αλλά και το Πρέσεβο .

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το κόμμα Αυτοδιάθεση, το οποίο είναι πλέον  το δεύτερο κόμμα, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters .

«Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» έχει κερδίσει αυτόν τον αριθμό των ψήφων, επειδή οι πολίτες θέλουν να τιμωρήσουν τα κυβερνώντα κόμματα», είπε ο Ισμέτ Κριεζίου,  επικεφαλής της Democracy in Action.

https://youtu.be/rA_qs5jd-ZE?t=14

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ανεργία και να βελτιώσει τις σχέσεις με τους γείτονες του Κοσσυφοπεδίου, ειδικά με τη Σερβία, απαραίτητη προϋπόθεση για τις δύο χώρες να προχωρήσουν στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ουσία όμως παρά τις πολλές δηλώσεις και «δημοκρατικές» διαδικασίες σε ένα «κατασκευασμένο» κρατικό μόρφωμα όπως είναι το Κοσσυφοπέδιο είναι ότι,  στις θέσεις του προέδρου ( Χασίμ Θάτσι) και πρωθυπουργού ( Ρασμούς Χαραντινάι) ευρίσκονται δύο πρώην πολέμαρχοι του UCK, οι οποίοι έχουν διαπράξει και διατάξει πλήθος εγκλημάτων στο πόλεμο του 1999, ενώ εμπλέκονται στο εμπόριο οργάνων , όπλων , ναρκωτικών και λευκής σαρκός.

Η Ουάσιγκτον όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι  απαιτεί από «αύριο κιόλας» την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ μετά θα έρθει η σειρά και του Κοσσυφοπεδίου, καθώς εκτιμούν  ότι η Ρωσία μετά την αμυντική σχέση με την Σερβία,  τα Βαλκάνια θα πρέπει να «ΝΑΤΟποιηθούν»τάχιστα .

Την ίδια στιγμή ανατολίτικα παιχνίδια παίζει ο Ερντογάν με την ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο προβάλλοντας βέτο για την αυστριακή δύναμη με σκοπό, είτε να αυξήσει η Τουρκία τον αριθμό του  δικού της σώματος είτε να καταργηθεί η δύναμη για να κάνει «παιχνίδι» ο ίδιος  με την ησυχία του.

Αυστριακοί ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι  ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να «διαλύσει» την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο .

Η προβολή βέτο από την Τουρκία με εντολή του  Ερντογάν απειλεί τη συμμετοχή Αυστριακών στρατιωτών σε ένα από τα πιο ασταθή περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τονίζουν πολλοί αξιωματούχοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

https://youtu.be/cPHNkXdAAPE?t=6

Οι τεταμένες σχέσεις του ηγέτη της Τουρκίας και  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλά και ιδιότυπα προβλήματα στο έδαφος της νότιας επαρχίας της Σερβίας, με την ενδεχόμενη συμμετοχή μεγάλου αριθμού τουρκικών δυνάμεων, η έντονη παρουσία των οποίων θα προωθούσε σαφέστατα τα νέο-οθωμανικά συμφέροντα της Άγκυρας σε αυτήν την πολύπαθη περιοχή .

Η παρουσία όμως μεγάλης τουρκικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο τόσο κοντά στα σύνορα με την Σερβία ξυπνά «μεσαιωνικές μνήμες» και Κράληδες (βασιλιάδες)   από το πολύ μακρινό παρελθόν, μιας και οι νεο-οθωμανοί αποτελούν εχθρούς του σερβικού έθνους απο την εποχή του Βυζαντίου.

Το σχέδιο  του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι προς το παρόν επικεντρωμένο αυτήν την δεδομένη στιγμή  στην ΠΓΔΜ,  και την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί εκεί. Αλλά ο επόμενος στόχος είναι η Σερβία με το σενάριο της αποσταθεροποίησης  είναι σχεδόν το μόνο ζητούμενο για τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...