Υγεία

Η βιταμίνη C βοηθάει τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και εκτιμάται ότι οι μισοί άνδρες ηλικίας 40-70 θα την εμφανίσουν σε κάποιο βαθμό. Πολλά μπορεί να είναι τα αίτια της δυσλειτουργίας μεταξύ των οποίων και η στένωση των αιμοφόρων αγγείων, μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρυνση, η οποία συνδέεται συχνά με τον διαβήτη, την υψηλή χοληστερόλη και την υπέρταση.

Ενώ είναι πολλοί οι άνδρες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ΣΔ μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή.

Πράγματι η αύξηση της ποσότητας της βιταμίνης C στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους άνδρες με ΣΔ.

Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ, έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες μια εκ των οποίων είναι να διατηρεί υγιή τα αιμοφόρα αγγεία. Καλές πήγες της βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, η πορτοκαλάδα, οι πράσινες και οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες και τα φραγκοστάφυλα. Επισης υψηλή περιεκτικότητα σε C έχουν το μπρόκολο, ταλαχανάκια Βρυξελλών και οι πατάτες. Οι ειδικοί διατροφολόγοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη C θα μπορούσε να βοηθήσει τους άνδρες με ΣΔ βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Αυτό συμβαίνει γιατί η εν λόγω βιταμίνη είναι απαραίτητη για να παράγει το σώμα το νιτρικό οξείδιο το οποίο διαστέλλει τα αγγεία και ενθαρρύνει την καλή ροή του αίματος. Συστήνουν μάλιστα τη λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης C μια φορά την ημέρα.

Προειδοποιούν βέβαια ότι πρεπει να περιμένουν τουλάχιστον ένα μήνα για να δουν αποτέλεσμά καθως η δραση της βιταμίνης δεν είναι άμεση. Οι επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες ωστόσο αναφέρουν ότι η ημερήσια δόση που χρειάζεται ο ενήλικας είναι 40,mg μια ποσότητα που μπορεί ανετά να καλυφθεί διατροφικά. Επισης τονίζεται ότι η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης C άνω των 1000mgενδέχεται να είναι βλαπτική.

Τέλος οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και να οδηγήσει σε ΣΔ αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο την επίδραση της διατροφής στη στυτική λειτουργία.

Οι ειδικοί έχουν επίσης στο παρελθόν υποστηρίξει ότι το καρπούζι θα μπορούσε να βοηθήσει τους άνδρες με ΣΔ καθως περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ενός αμινοξέος που ονομάζεται κιτρουλίνη. Η κιτρουλίνη μετατρέπεται σε αργινίνη, η οποία ενισχύει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου προκαλώντας έτσι αγγειοδιαστολή. Μια μελέτη του 2011 κατέληξε στο ότι η κιτρουλίνη είχε θετικά αποτελέσματα σε άνδρες που υπέφεραν από ΣΔ.

Σε κάθε περίπτωση ο άνδρας που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα θα πρέπει να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών που εμπιστεύεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ