Μέση Ανατολή

Δραματικά τα επόμενα 24ώρα: Σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση στο Κατάρ - Δολάρια τέλος στα ανταλλακτήρια - Για επικείμενο πόλεμο μίλησε η Γερμανία -Δείτε το βίντεο


Eιδικού Συνεργάτη

Το πρώτο βίντεο με τη στρατιωτική κινητοποίηση του Κατάρ ήρθε στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνοντας αυτό που σας είχαμε αναφέρει εδώ και καιρό στο άρθρο Oμολόγησε σενάριο εισβολής το Μπαχρέιν – Τελεσίγραφο από Κατάρ: «Αν εισέλθετε στα χωρικά μας ύδατα, σας βυθίζουμε» – Το Κατάρ έβγαλε άρματα μάχης Leopard 2A7 με τους αξιωματικούς που εκπαιδεύτηκαν Ελλάδα να παίρνουν θέσεις μάχης .
https://twitter.com/AliAlAhmed_en/status/874248752760008705

https://twitter.com/M3t4_tr0n/status/874336749215993856

«Η διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και άλλων αραβικών κρατών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ σε γερμανική  εφημερίδα το Σάββατο, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να βλέπει την ευκαιρία να εξουδετερωθεί η ένταση.

«Υπάρχει ο κίνδυνος ότι αυτή η διαμάχη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο», δήλωσε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, επικαλούμενος αυτό που ονομάζεται «δραματική» σκληρότητα στις σχέσεις μεταξύ συμμαχικών και γειτονικών χωρών του Κόλπου.

Ο Γκάμπριελ είχε προσωπικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία και επικοινώνησε  τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν και του Κουβέιτ που του υπογράμμισαν τις ανησυχίες του.

Οι ελλείψεις σε δολάρια χτύπησαν τα ανταλλακτήρια του  Κατάρ προκαλώντας πανικό και δέος στους  ξένους εργαζόμενους που ζουν και δουλεύουν εκεί.

Το γεγονός όμως  της συνεχούς έλλειψης δολαρίων καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους  αλλοδαπούς εργαζόμενους να στείλουν χρήματα στην πατρίδα τους, ενώ τα «μαζεύουν» για να φύγουν και μεγάλες ξένες τράπεζες στο Κατάρ , λόγω της διπλωματικής κρίσης της περιοχής.

«Δεν έχουμε δολάρια, διότι δεν υπάρχει καμία αποστολή ή μεταφορά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν υπάρχει απόθεμα», δήλωσε ένας έμπορος στο Κατάρ.  Πολλά ανταλλακτήρια συναλλάγματος στην Ντόχα δεν είχαν  δολάρια για τον ίδιο λόγο.

Στα ανταλλακτήρια που κινούνται ακόμη,  δεκάδες άνθρωποι , μερικοί από αυτούς  ξένοι  που αποτελούν  μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των 2,6 εκατομμυρίων,  αναμένουν ήσυχα στην σειρά τους για να ανταλλάξουν  χρήματα ή να κάνουν  εμβάσματα στις πατρίδες τους.

«Δεν είμαι πανικοβλημένος  αλλά η οικογένειά μου είναι φοβισμένη,» δήλωσε ο John Vincent, ένας κλιματισμό επισκευαστής από τις Φιλιππίνες.

Οι ελλείψεις του δολαρίου δεν σημαίνει ότι τελειώνουν τα χρήματα στο  Κατάρ, αλλά δείχνουν πώς η διπλωματική κρίση διαταράσσει μεγάλα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και αιγυπτιακές τράπεζες διέκοψαν όλες τις σχέσεις τους με το Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, όταν οι κυβερνήσεις έδωσαν την σχετική εντολή , κατηγορώντας Ντόχα για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια, το Σαββατοκύριακο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι οι τοπικές αρχές θα ασκήσουν «αυξημένη την δέουσα  επιμέλεια» προς τις έξι τοπικές τράπεζες του  Κατάρ , για να μην υπάρχουν οικονομικές συναλλαγές που θα μπορούσαν να κάνουν επιχειρήσεις με άτομα ή οντότητες που είναι πλέον στην  μαύρη λίστα  της τρομοκρατίας.

«Υπάρχουν ορισμένες δυτικές τράπεζες στο Κατάρ που συνεχίζουν τις επιχειρήσεις όπως συνήθως, εν μέρει επειδή δεν θέλουν να χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια των οικοδομικών έργων.

Αλλά άλλες δυτικές τράπεζες έχουν σταματήσει  νέες επιχειρηματικές προσπάθειες στο  Κατάρ συμπεριλαμβανομένων των διατραπεζικών και κοινοπρακτικών δανείων, ενώ συνεχίζεται η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων επιχειρήσεων», δήλωσαν  τραπεζικές πηγές.

Οι έξι τράπεζες του  Κατάρ είναι , η  Εθνική Τράπεζα (ΟΝΒ), η Ισλαμική Τράπεζα του Κατάρ , η Διεθνής Ισλαμική Τράπεζα, η τράπεζα Masraf Al-Rayan, η τράπεζα της Ντόχα και η τράπεζα Barwa , οι  οποίες δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του Reuters για  σχολιασμό .

Οι τιμές των μετοχών και των πέντε από τις εισηγμένες τράπεζες έπεσαν  χάνοντας 0,5 τοις εκατό, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην προοπτική των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες χρηματοδότησης εξαιτίας της μειωμένης ικανότητας  να δανειστούν από ξένα ιδρύματα.

Οι τράπεζες του  Κατάρ διαθέτουν  περίπου 60 δισεκατομμύρια Riyals (16,5 δισ $) σε χρηματοδότηση με τη μορφή  πελατών και διατραπεζικές καταθέσεις από άλλα κράτη του Κόλπου, σύμφωνα με την  SICO από το Μπαχρέιν . Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του τεράστιου ποσού θα μπορούσε τελικά να αποσυρθεί, εάν η κρίση θα συνεχιστεί .

Η ουσία όμως είναι ότι το  Κατάρ δεν ήταν  σε κρίση,  δεν είχε capital control ενώ τώρα θα τους τα επιβάλλουν άμεσα και αναγκαία λόγω της τεράστιας εκροής συναλλάγματος από τους λογαριασμούς.

Σε ένα πάμπλουτο κράτος που όλα δούλευαν ρολόι και δεν υπήρχε οικονομικό πρόβλημα , η στοχοποίηση του από την ΝΤΠ και μόνο έφτανε για να διαλυθεί η οικονομία του μέσα σε μερικές ημέρες .

Οι «επικυρίαρχοι» αποφάσισαν  στην δική τους ατζέντα ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος και δυστυχώς θα συμπαρασύρουν και άλλα κράτη της περιοχής όπως ξεκίνησαν το 2011 με τον πόλεμο στην Συρία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ