Αρχείο

Νέα εποχή στις σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας: Ζώνη ελεύθερου εμπορίου Τουρκίας - Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης - Δηλώσεις Τούρκου ΥΠΟΙΚ - Πανηγυρική επιβεβαίωση ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Του Βασίλη Καπούλα

Δεν πέρασαν ελάχιστες ώρες από τη ανταπόκριση του pentapostagma.gr από τη Μόσχα και οι εξελίξεις μας δικαιώνουν απόλυτα. Υπογράφεται συμφωνία για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου Τουρκίας και Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Αξίζει να ξαναδείτε το προηγούμενο άρθρο μας Κοσμοϊστορικές αλλαγές: Τουρκικό δημοψήφισμα με το ερώτημα ΕΕ ή Ευρασιατική Ένωση - Τι αποφάσισαν Ρ.Τ.Ερντογάν- Β.Πούτιν - Προετοίμασε την εναλλακτική εξόδου από το ΝΑΤΟ: MiG-35, S-400 και τέλος το F-35 (βίντεο)

Η Άγκυρα προτίθεται να υπογράψει με την Μόσχα συμφωνία για την δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μέσα σύντομο διάστημα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεχτσί.

«Μετά τις χθεσινές επιτυχείς συνομιλίες (μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν) ξεκίνησε η νέα μας συνεργασία με την Ρωσία. Τώρα θα επισπεύσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και επίσης θα επισπεύσουμε την υπογραφή συμφωνίας που αφορά την δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζαϊμπεχτσί, στο τουρκικό κανάλι NTV.

Αφωνοι όλοι και πανηγυρική επιβεβαίωση για το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ...

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν θα κρατήσει την Τουρκία στους κόλπους της. Ίσως οι πληροφορίες για μεταστάθμευση μαχητικών στην αεροπορική βάση Δεκέλεια στην Κύπρο και τα περί δημιουργίας νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο να μην είναι καθόλου τυχαία...

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία ακολουθεί την τελωνειακή ένωση και την Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα, συγκεντρώνει από το 2015 την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και τη Ρωσία. Το Τατζικιστάν και η Συρία έχουν υποβάλει επίσημα την υποψηφιότητά τους.

«Το θέμα των S-400 συζητήθηκε όπως και άλλα ζητήματα, που αφορούν την στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου προσθέτοντας ότι » η συζήτηση στο τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας έγινε σε θετικό κλίμα».

Σύμφωνα, με πληροφορίες ορισμένων πηγών που έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο θέμα, στο ζήτημα της πώλησης των S-400 στην Τουρκία υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Η Τουρκία επιδιώκει να διασφαλίσει τους πιο ευνοϊκούς όρους, που σχετίζονται τόσο με την τιμή αγοράς, όσο και με την παράδοση τμήματος της τεχνολογίας και την απο κοινού κατασκευή μερικών τμημάτων των S-400. Η Ρωσία προς το παρόν αυτό που επιδιώκει είναι να πωλήσει τα συστήματα αυτά, χωρίς να επιβαρύνει το συμβόλαιο πώλησης με πρόσθετους όρους.

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της εταιρείας Rosoboronexport, Βλαντιμίρ Γκοντσάροφ, αποκάλυψε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία με αντίστοιχες τουρκικές, προκειμένου να προχωρήσει το μεγάλο πρότζεκτ.

 «Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για μία ευρεία γκάμα οπλικών συστημάτων και ειδικότερα για τα εναέρια αμυντικά συστήματα που παράγει η Ρωσία. Επίσης, συζητήσαμε για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον, με όπλα τελευταία τεχνολογίας», τόνισε ο Γκοντσάροφ.

Το πρακτορείο TASS αναφέρει ότι επικρατεί μεγάλος αναβρασμός επισκέψεων και επαφών μεταξύ επιτελών και κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών, με αντικείμενο την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Και επειδή ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση S-400 και ΝΑΤΟ και F-35 δεν πάνε όλα μαζί, ο Ερντογάν θα πρέπει να επιλέξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μόσχα, στο τραπέζι έπεσε και ο "διάδοχος" του F-35, το κορυφαίο μαχητικό 4++ γενιάς MiG-35.

Τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που συζητήθηκαν εκτός του Α/Α συστήματος S-400 Triumph είναι το ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα SHORAD TOR-M2KM, το αντιαεροπορικό PANTSIR-S1, το επίσης αντιαεροπορικό IgLA-S, το σύστημα ενεργητικής προστασίας ARENA-E, λοιπά συστήματα προστασίας θωρακισμένων οχημάτων, όπως συστήματα δυναμικής προστασίας, το αντιαρματικό βλήμα KORNET-E καθώς και τα αυτόματα τυφέκια Καλάσνικοφ στις διάφορες τροποποιήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=WbP1CMV9Y2U

https://www.youtube.com/watch?v=VU0G9Su6Vws

https://www.youtube.com/watch?v=QflXghhr8uY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ