Εκκλησία της Ελλάδος

Υπερ της Συνόδου του Κολυμπαρίου ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος: Να συνεχιστεί, όχι σε μικρότητες και εγωισμούς

Θέματα της επικαιρότητας, αλλά και κοινωνικά ζητήματα απασχόλησαν χθες το πρωί τον Αρχιεπίσκοπο και τους πρώην μαθητές του από την Λεόντειο Σχολή σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο.

Ο κ. Ιερώνυμος μετάξύ άλλων υπεραμύνθηκε της Συνόδου του Κολυμπαρίου.

Σχετικά με την Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Κολυμπάρι Χανίων ο Αρχιεπίσκοπος την χαρακτήρισε μεγάλο γεγονός για την Εκκλησία, αφού, εξάλλου προετοιμαζόταν πολλά χρόνια με πολλά προβλήματα. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίσθηκαν και ευχήθηκε να επικρατήσει η αγάπη του Χριστού, όσο μπορεί περισσότερο, πέρα από μικρότητες και εγωισμούς. «Ένα μήνυμα, κατά την άποψή μου, είναι ότι έγινε με δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί». Μίλησε, επίσης, για τα προβλήματα και τις δυσκολίες της εποχής λέγοντας πως «η οικονομική κρίση, η οποία είναι πρωτίστως βέβαια πνευματική, θα αντιμετωπιστεί. Πάντοτε υπήρχαν τέτοιες κρίσεις και η πατρίδα τις ξεπερνούσε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι η παρακμή, η οποία είναι παντού διάχυτη και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι η ανθρωπιά».

Κάνοντας λόγο, εξάλλου, για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, τόνισε πως πρόκειται για έργο όλων των ανθρώπων που προσφέρουν όχι μόνο υλικά, αλλά και με εθελοντική εργασία.

Σχετικά με τους νέους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, για να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε αντίστοιχα ιστορικά παραδείγματα, αλλά και στις επιτυχίες των Ελλήνων στο εξωτερικό. Ευχήθηκε, εξάλλου, «να φεύγουν όλο και λιγότερα παιδιά, αλλά αυτά που φεύγουν, να προκόψουν εκεί που θα πάνε και να βοηθήσουν τον εαυτό τους και την πατρίδα τους».

Βέβαια η θέση αυτή του Αρχιεπισκόπου δεν θα πρέπει να μας ξενίζει. Από την στιγμή που η επίσημη διοικούσα Ελλαδική Εκκλησία με κειμενό της ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ έχει στηρίξει την Σύνοδο του Κολυμπαρίου, παραγνωρίζοντας πως εξαιτίας αυτής έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους των πιστών και πως ιερείς έχουν διακόψει την μνημόνευση Επισκόπων, η στάση του Αρχιεπισκόπου δεν θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική.

Υπενθυμίζεται πως στο κείμενο ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ η διοικούσα Εκκλησία της Ελλάδος επικρίνει όσους έχουν επιλέξει την “αγία ανυπακοή” λέγοντας με αφορμή και τις σχέσεις με τα άλλα δόγματα πως “ο διάλογος αυτός να πραγματοποιείται χωρίς φανατισμούς και διαιρέσεις, χωρίς παρασυναγωγές και σχίσματα, τα οποία πληγώνουν την ενότητα της Εκκλησίας. Τα σχίσματα είναι δυσίατες πνευματικές ασθένειες. (...) Για αυτό προτρέπονται οι πιστοί να μη δίνουν βαρύτητα στα λόγια εκείνων που τους παρακινούν να απομακρυνθούν από Αυτήν προκειμένου να αποτελέσουν ξεχωριστή ομάδα έξω από το πλήρωμα της Εκκλησίας, επικαλούμενοι φανταστικούς λόγους δογματικής ακριβείας”

Πιο ξεκάθαρη θέση υπερ της Συνόδου δεν μπορεί να υπάρξει άρα και ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορούσε να αποκλείνει....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ