Κόσμος

Το προφίλ του «καμικάζι» του Μάντσεστερ - Από τις συμμορίες στο Ισλάμ

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε από νωρίς το όνομα του «καμικάζι» που σκόρπισε τον θάνατο στο Μάντσεστερ Αρίνα, κατά τη διάρκεια της συναυλίας που έδινε η Αριάνα Γκράντε, παρασύροντας στον θάνατο 22 ανθρώπους -κυρίως νέα κορίτσια- και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμα. Πρόκειται για τον 22χρονο Σαλμάν Αμπέντι, γεννημένος στη Βρετανία και το Μάντσεστερ, με καταγωγή από τη Λιβύη. Ποιος είναι άραγε ο νεαρός δράστης και ποια η σχέση της οικογένειάς του με το Ισλάμ;

Όπως αποκαλύπτει άτομο του στενού φιλικού του περιβάλλοντος, ο 22χρονος ήταν μπλεγμένος για χρόνια με συμμορίες και μόλις το τελευταίο διάστημα «επέστρεψε» στο Ισλάμ και ριζοσπαστικοποιήθηκε. Η δε οικογένειά του ήταν βαθιά θρησκευόμενη και μοναχική.

Η οικογένεια αποτελείτο από πέντε ή έξι άτομα. Ο Αμπέντι ήταν το δεύτερο στη σειρά από τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού από τη Λιβύη. Αρχικώς μετανάστευσαν στο Λονδίνο και πριν από περίπου μία 10ετία, μετακινήθηκαν στο Μάντσεστερ. Τα δύο από τα τέσσερα παιδιά παρουσιάζουν στους λογαριασμούς στους, στο Facebook, ως γενέτειρά τους, την Τρίπολη της Λιβύης.

Η οικογένεια αναχώρησε πριν τα Χριστούγεννα για τη Λιβύη, αφήνοντας πίσω της τον 22χρονο και τον μεγαλύτερο αδελφό του Ισμαΐλ. Ο «καμικάζι» του Μάντσεστερ Αρίνα γεννήθηκε το 1995 και το πλήρες όνομά του είναι Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι. Είχε δηλωθεί, μαζί με τον αδελφό του Ισμαΐλ και τη μητέρα του Σάμια, ότι ζούσαν στο σπίτι της οδού Έλσμορ, στο Μάντσεστερ. Στο δεύτερο σπίτι της οικογένειας, καθώς στο άλλο, στην περιοχή Fallowfield, είχαν δηλωθεί ο πατέρας και τα υπόλοιπα παιδιά.

Μέχρι τον Ιανουάριο, ο 23χρονος αδελφός του Ισμαΐλ εργαζόταν στο Park Cake Bakery. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον στο προσωπικό της, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνελήφθη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Όλνταμ. Άλλη αναφορά ήθελε τον Ισμαΐλ να έχει προσληφθεί στο τζαμί του Μάντσεστερ.

Ο Σαλμάν Αμπέντι, που προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις με την ενέργειά του, δεν ήταν φανατικός μουσουλμάνος πριν από μερικούς μήνες. Όλα συνέβησαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ οι βρετανικές αρχές εξετάζουν τις καταγγελίες για μία γυναίκα που φέρεται να τον συνόδευε, μετά από αναφορές που έκαναν αυτόπτες μάρτυρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...