Κόσμος

Τουρκία: Συνελήφθη πρώην αρχισυντάκτης περιοδικού ενώ προσπαθούσε να περάσει στην Ελλάδα

Ο αρχισυντάκτης ενός τουρκικού περιοδικού, ο οποίος καταδικάστηκε προ ημερών σε πολυετή άθειρξη για «υποκίνηση σε ένοπλη εξέγερση κατά της τουρκικής κυβέρνησης» συνελήφθη χθες στην επαρχία Αδριανούπολης στην ανατολική Θράκη, ενώ προσπαθούσε να περάσει στην Ελλάδα.

Την είδηση επιβεβαίωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στη Hurriyet. Ο Μουράτ Τσαπάν, αρχισυντάκτης του περιοδικού Nokta, που οι τουρκικές αρχές έκλεισαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου κατηγορώντας το ως όργανο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, είχε καταδικαστεί στις 22 Μαϊου σε 22 χρόνια κι έξι μήνες κάθειρξη, ενώ ανάλογη ποινή για την ίδια κατηγορία επέβαλε το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης και σε ένα άλλο στέλεχος του περιοδικού, τον Τζεβχερί Γκιουβέν.

Το πογκρόμ διώξεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στην Τουρκία κατά των κατηγορούμενων ως οπαδών του δικτύου FETÖ του Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν.

Μαζί με τον Τσαπάν οι Τούρκοι συνοροφύλακες συνέλαβαν και άλλους τέσσερις φερόμενους οπαδούς του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, ιμάμη: έναν πρώην διευθυντή της αστυνομίας, έναν πρώην λέκτορας πανεπιστημίου και δύο αποπεμφθέντες δασκάλους.

Παράλληλα οι διωκτικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 19 υπαλλήλων της Türk Telekom στο πλαίσιο νέας έρευνας για το δίκτυο FETÖ. Οι ύποπτοι, δέκα εκ των οποίων έχουν στο μεταξύ οδηγηθεί στα κρατητήρια, κατηγορούνται ότι κατέθεσαν κατ’ εντολήν του Γκιουλέν μεγάλα χρηματικά ποσά στην Bank Asya που οι αρχές συνδέουν με το FETÖ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...