Ελληνοτουρκικά

Τελεσίγραφο Ερντογάν σε Τσίπρα: «Επέστρεψέ μου τους πραξικοπηματίες αλλιώς...»

Τί άλλο ειπώθηκε εκτός από τη συνθήκη της Λωζάνης στην συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο Αλέξης Τσίπρας και Ρ.Τ.Ερντογάν;

Όπως αναφέρει ο τούρκικος Τύπος, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ένα πράγμα ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν: την επιστροφή των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που διέφυγαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, "σύμφωνα με προεδρικές πηγές", μιλώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης που απέρριψαν την έκδοση των 8 Τούρκων λανθασμένες, ζητώντας του να λάβει μέτρα για να "λύσει" το ζήτημα της έκδοσης τους.

Σύμφωνα με όσα επίσης μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, Ερντογάν και Τσίπρας συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και την αύξηση των επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να γίνουν προσπάθειες για να υπάρξει θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο που μένει ο Ερντογάν στο Πεκίνο, συζητήθηκε και η ένταση στο Αιγαίο στο πλαίσιο του ότι η επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου μόνο μέσω διαλόγου μπορεί να επιτευχθεί.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν η επόμενη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας να γίνει τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου αναφέροντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ