Μέση Ανατολή

Τα πάνω κάτω: Συμμαχία ΗΠΑ-Αράβων για το μέλλον της Συρίας και εκτός ο Ρ.Τ.Ερντογάν μετά την επίσκεψη Ν.Τραμπ στην Σ.Αραβία - Τ.Μακέιν: "O Τούρκος πρέσβης να επιστρέψει στην τριτοκοσμική χώρα του"



«Εξοβελίζουν» τον Ερντογάν και την Τουρκία οι ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS για την κατάληψη για την Ράκκα και συνασπίζονται με τις αραβικές χώρες του Κόλπου συμπεριλαμβανομένης και της Σ.Αραβίας για "καινούργια" σχέδια . Χαρακτηριστικές της οργής των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας του Ρ.Τ.Ερντογάν ήταν οι δηλώσεις του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν ο οποίος ζήτησε να απελαθεί ο πρέσβης της Τουρκίας και να επιστρέψει στην τριτοκοσμική χώρα του.

«Θα πρέπει να ξαποστείλουμε τον πρέσβη τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. . .» τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Εδώ είναι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν βρισκόμαστε στην Τουρκία ή κάποια τριτοκοσμική χώρα. Ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να μείνει χωρίς διπλωματική απάντηση», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος, σημειώνοντας πως είναι πιθανό να κινηθεί και η νομική διαδικασία

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να μονοπωλήσει αυτήν την συμμαχία με «όπλο» την μουσουλμανική θρησκεία αλλά υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερη δύναμη σαφώς από την δική του.    

Οι ΗΠΑ ρεαλιστικά αυτήν την στιγμή στον πλανήτη είτε αρέσει είτε όχι αποτελούν υπερδύναμη όπως η Ρωσία και η Κίνα και έτσι σχεδιάζουν και κυρίως ενεργούν. Χώρες όπως η Τουρκία δεν δύνανται και απαγορεύεται να χαράσσουν με τα σχέδια τους την διεθνή σκηνή , ειδικά όσο αφορά το μέλλον της Συρίας και την Μ.Ανατολή.

Έτσι η Ουάσιγκτον και ειδικά ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να επανακάμψει στην προσπάθεια της δημιουργίας ενός συνασπισμού  που θα σχετίζεται με την ασφάλεια στην περιοχή της Μ.Ανατολής.

«Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για κάτι συγκεκριμένο», δήλωσε ο Σαουδάραβας διπλωμάτης  σε συνέντευξη τύπου πριν από την επίσκεψη του Τραμπ στην Σαουδική Αραβία και την Αραβο-Αμερικανική Σύνοδο Κορυφής.

Ο Σαουδάραβος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι χώρες του Περσικού Κόλπου συνεργάζονται στον τομέα της ασφάλειας πλέον πολύ στενά με τις ΗΠΑ  και έχουν σήμερα κοινές δυνάμεις ανταπόκρισης.

"Εκτός αυτού, οι αραβικές μοναρχίες διατηρούν πολύ στενή την συνεργασία ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες", τόνισε ο ίδιος.

Το πρώτο ταξίδι του Τραμπ στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων  ξεκινάει σήμερα  Παρασκευή. Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ, το Βέλγιο και την Ιταλία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη Σαουδική Αραβία ως ισχυρό εταίρο στον τομέα της περιφερειακής ασφάλειας, βασιζόμενες στον μοναδικό ρόλο του βασιλείου στον αραβικό και στον ισλαμικό κόσμο, στην κατοχή των  μεγαλύτερων αποθεμάτων  πετρελαίου παγκοσμίως και στη στρατηγική του θέση που συμβάλλει στην μακροχρόνια διμερή σχέση μεταξύ Ριάντ και Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζουμε ότι  αιτία της αλλαγής στάσης των ΗΠΑ προς την Τουρκία είναι το γεγονός ότι αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για πώληση όπλων και συντήρηση εξοπλισμού, συνολικού ύψους πάνω από 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πριν από την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται στο Ριάντ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε διεθνές  πρακτορείο ειδήσεων υπό τον όρο της ανωνυμίας , διευκρίνισε πως το υπό διαπραγμάτευση πακέτο συμφωνιών δεν αποκλείεται να ξεπεράσει σε αξία ακόμη και τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια και να διαρκέσει μια δεκαετία, κι έχει στόχο η Σαουδική Αραβία να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες, χωρίς όμως να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ποιοτική υπεροχή των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Βασική αιτία του εξοβελισμού Ερντογάν είναι η ανοικοδόμηση της Συρίας και η πώληση όπλων στην Σ.Αραβία.  

Η τουρκική εφημερίδα Sabah είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του Σαουδάραβα Abdulrahman Abdullah Al Zamil, επικεφαλή του επιμελητηρίου της Σ.Αραβίας  και του πρόεδρο του ομίλου Zamil , ότι Τούρκοι και Σαουδάραβες «κάνουν όρεξη για την επόμενη ημέρα» στην δοκιμαζόμενη Συρία, προφανώς χωρίς τον Άσαντ στην εξουσία.

Ο Zamil είχε τονίσει ότι οι επισκέψεις του Προέδρου Ερντογάν  στο Ριάντ αφορούν σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για τις δύο χώρες, για την περιοχή και για ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο», είπε.

«Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία είναι οι πυλώνες της περιοχής και πρέπει να δράσουν από κοινού . Εμείς τον Ερντογάν δεν τον χάνουμε μιας και μας έρχεται στην Σαουδική Αραβία κάθε τρεις μήνες», είχε δηλώσει  ο  Zamil.

Για να εξηγήσει τη σημασία της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου ο Zamil τόνισε ότι: «οι πρόσφατες στενές σχέσεις της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας από την άποψη των συμφερόντων και της πολιτικής δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη στενή συμμαχία ή  άλλες  συμμάχους της, περιφερειακούς και σε  διεθνές επίπεδο."

Οι νέο-οθωμανοί θέλουν στην Συρία εκτός όλων των άλλων , εδάφη, οικονομική διείσδυση, επιρροή  στην νέα κυβέρνηση και την πώληση όπλων στην Μέση Ανατολή και Σ.Αραβία. Μόνο που λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο που είναι οι ΗΠΑ και Ρωσία πλέον στην περιοχή.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...