Κόσμος

Συρία: Δεν θα δεχτούμε τον ΟΗΕ ή άλλον «επόπτη» στη συμφωνία για τις ζώνες αποκλιμάκωσης

Η Δαμασκός σκοπεύει να συμμορφωθεί με τη συμφωνία για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία, όμως είναι έτοιμη να δώσει μια αποφασιστική απάντηση, αν ένοπλες οργανώσεις την παραβιάσουν, δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ.

«Θα εφαρμόσουμε (τη συμφωνία), όμως αν σημειωθούν παραβιάσεις από οποιαδήποτε οργάνωση, η απάντηση θα είναι αποφασιστική», τόνισε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο η Δαμασκός δεν επιθυμεί να εποπτεύουν την εφαρμογή της συμφωνίας ο ΟΗΕ ή οι διεθνείς δυνάμεις, όπως υπογράμμισε ο Ουάλιμ.

«Δεν θα δεχθούμε ο ΟΗΕ ή διεθνείς δυνάμεις να αποκτήσουν εποπτικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας», που υπεγράφη από τη Ρωσία και το Ιράν, συμμάχους της Συρίας, και την Τουρκία, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία που υπεγράφη την Πέμπτη προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης» με θέσεις ελέγχου και κέντρα εποπτείας τα οποία θα διαχειρίζονται από κοινού οι δυνάμεις των εγγυητριών δυνάμεων και πιθανόν «άλλες πλευρές».

Σύμφωνα με τον Μουάλεμ, θα μπορούσε να υπάρχει κάποια θέση, «όπως το αναφέρει η Ρωσία, για τη στρατιωτική αστυνομία», χωρίς όμως να διευκρινίσει αν αναφέρεται στη συριακή ή τη ρωσική στρατιωτική αστυνομία.

Παράλληλα ο Μουάλεμ εκτίμησε ότι η μάχη των Κούρδων της Συρίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι «νόμιμη» και δεν απειλεί τη συριακή ενότητα.

Με αυτό τον τρόπο απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με την υποστήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ σε κουρδικές ομάδες, μεταξύ αυτών και η πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που θεωρείται παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ