Ρωσία

Ρωσία: «Κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια»-Απέλαση και δεύτερου ραβίνου «Χαμπάντ» μέσα σε λίγους μήνες

Για δεύτερη φορά φέτος, οι ρωσικές αρχές διέταξαν την άμεση απέλαση από την χώρα ενός ξένου ραβίνου της οργάνωσης Χαμπάντ που ζούσε  εδώ και χρόνια εντός ρωσικού εδάφους με την βαρύτατη κατηγορία της «αντεθνικής δράσης στην χώρα» .

Πρόκειται για την δεύτερη περίπτωση απέλασης Ραβίνου ο οποίος φέρεται να ανέπτυξε δράση μαζί με άλλους σε κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό να βλαφτούν τα συμφέροντα της ρωσικής ομοσπονδίας.

Η αντίδραση των αρχών κατ΄εντολή της Μόσχας έχει  προκαλέσει σοκ στην κυριολεξία στην εβραϊκή κοινότητα της Ρωσίας αλλά και στο κράτος του Ισραήλ , το οποίο δεν έχει αντιδράσει επίσημα στην  δικαστική απόφαση.

Επίσης αποκαλύπτεται ένας σφοδρότατος και συνάμα ανελέητος «εσωτερικός πόλεμος» του βαθέως ρωσικού κράτους και των Εβραίων με σκοπό τον έλεγχο της κοινότητας τους μόνο από ρωσικής υπηκοότητας Ραβίνους.

Ο Πούτιν έχει αλλάξει την συμπεριφορά του εντός χώρας μετά την ίδρυση της εθνικής φρουράς φοβούμενος «χρωματιστή επανάσταση» , και έχει εξαπολύσει τις υπηρεσίες πληροφοριών  του , οι οποίες «οργώνουν» την αχανή ρωσική επικράτεια αναζητώντας ξένους υπηκόους που κινούνται σε αυτό το «πλαίσιο»  και τους απελαύνει με συνοπτικές διαδικασίες, φοβούμενος τα χειρότερα.   

Αυτή την εβδομάδα  δικαστήριο της Μόσχας διέταξε τον Yosef Khersonsky,  ισραηλινό αρχηγό μιας εβραϊκής κοινότητας της πρωτεύουσας, να εγκαταλείψει άμεσα τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η κύρια κατηγορία σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο ήταν η «δημιουργία χωρίς κυβερνητική άδεια μιας κερδοσκοπικής αλλοδαπής οντότητας», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Το δικαστήριο όμως δεν διευκρίνισε σαφώς τη φύση της οντότητας.

Στην ακρόαση του ο Khersonsky αρνήθηκε τον ισχυρισμό, ισχυριζόμενος ότι ενήργησε ως σύμβουλος σε θρησκευτικά θέματα για τα υπάρχοντα εβραϊκά ιδρύματα, ανέφερε η είδηση. Προτίθεται  δε να προσφύγει κατά της απόφασης σε ανώτερο βαθμό.

Τον Μάρτιο, ρωσικό εφετείο επιβεβαίωσε την εντολή άμεσης  απέλασης  εναντίον ενός άλλου  αμερικανικής καταγωγής ραβίνου που εργάζονταν  στο Σότσι,  κάτι το οποίο ο τοπικός ηγέτης του εβραϊκού κινήματος Chabad το χαρακτήρισε ως μια «σκοτεινή μέρα» για τους Εβραίους.

Στην απόφασή του εναντίον του Ari Edelkopf το εφετείο του Κρασνοντάρ αποδέχθηκε την απόφαση  δικαστηρίου του Σότσι, σύμφωνα με την οποία  ο Edelkopf, ο οποίος εργάζονταν  ως απεσταλμένος της οργάνωσης  Chabad στην πόλη, αποτελούσε απειλή για την ρωσική εθνική ασφάλεια.

Ο Μπορούτ Γκόριν,  ανώτερος ραββίνος της οργάνωσης Σαμπάντ στη Ρωσία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων  AFP ότι και οι δύο αποφάσεις άμεσης  απέλασης είναι  μέρος μιας τεράστιας προσπάθειας από τις ρωσικές αρχές «να αντικαταστήσουν όλους τους ξένους ραβίνους με Ρώσους , για να διευθύνουν τις εβραϊκές κοινότητες έτσι ώστε να μπορούν να τις ελέγξουν καλύτερα».

«Περίπου οι μισοί από τους 70 ραβίνους που εργάζονται για την Ομοσπονδία εβραϊκών κοινοτήτων της Ρωσίας συνδέονται με την οργάνωση  Χαμπάντ είναι ξένοι. Τουλάχιστον οκτώ από αυτούς έχουν στερηθεί την άδεια να εργαστούν στη Ρωσία κατά την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Γκόριν στο Μάρτη τον Μάρτιο.

Υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Ρώσοι Εβραίοι γνώρισαν μια πολιτιστική αναβίωση στην οποία η οργάνωση Σαμπάντ έπαιξε ηγετικό ρόλο.

Δεκάδες συναγωγές και εβραϊκή κοινοτική περιουσία έχουν επιστραφεί στις κοινότητες τους, ενώ σύμφωνα με τους Εβραίους της Ρωσίας «  οι αρχές και η δικαιοσύνη έχουν δυσανεξία στην αντισημιτική βία και στην ρητορική  μίσους κατά των Εβραίων».

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι « ο  Πούτιν έχει επίσης καταπνίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ομάδες εν γένει, ιδιαίτερα εκείνες με διεθνή συνείδηση. Από το 2012, η ​​Ρωσία έχει υποχωρήσει στις διεθνείς κατατάξεις της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αναφέρει  η ΜΚΟ Freedom House, μια αμερικανική μη κυβερνητική υπηρεσία.

 Σύμφωνα με τη νομοθεσία του 2012 στην Ρωσία έχουν επιβληθεί  σημαντικοί  περιορισμοί  στην δραστηριότητα ομάδων με ξένη χρηματοδότηση, όπως πρόσφατα ενός εβραϊκού φιλανθρωπικού  σωματείου από το Ryazan, κοντά στη Μόσχα, που αναστάλθηκε η λειτουργία του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την κατηγορία της κατασκοπευτικής δράσης , λόγω  της χρηματοδότησής του από την Αμερικανο-εβραίους ,σύμφωνα με την εβδομαδιαία εβραϊκή εφημερίδα L'chaim.

Πέρυσι, ένα ρωσικό δικαστήριο στο Σβερντλόφσκ καταδίκασε έναν δάσκαλο με το όνομα Σέμεν Τύκμαν, με την κατηγορία ότι υποκινούσε  μίσος μεταξύ των μαθητών της σχολής του Χαμπάντ εναντίον των Γερμανών,  διότι διέδιδε  την ιδέα της εβραϊκής ανωτερότητας σε σχέση με άλλους λαούς.

Οι ρωσικές αρχές έκαναν επιδρομή και ενδελεχή έρευνα  στο  σχολείο «γυρίζοντας το ανάποδα» κατάσχοντας σχολικά βιβλία, ενώ  ορισμένοι Ρώσοι Εβραίοι την χαρακτήρισαν ως  ομοιότητα στην  καταστολή από τις ρωσικές αρχές του ριζοσπαστικού  Ισλάμ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ