Ελληνοτουρκικά

Προσπάθειες να αποτραπεί η σύρραξη την ύστατη στιγμή με το ΝΑΤΟ να βλέπει "ρήγμα": O τουρκικός στόλος είναι καθ’όδον με «σφραγισμένους φακέλους» για πολεμικές επιχειρήσεις - Επίκειται νέα Αμερικανική παρέμβαση

Η Τουρκία κινείται πλέον πέρα και έξω τελείως από τα διεθνή νόμιμα όρια ειδικά όσο αφορά την Κύπρο ενώ πληροφορίες φέρουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που πλέουν πρόσω ολοταχώς για την Κύπρο να έχουν μαζί τους «σφραγισμένους φακέλους» με κανόνες εμπλοκής για μια πιθανή «σύγκρουση τους» με ελληνικές μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.    

Για τον λόγο αυτόν ο κυπριακός τύπος αναφέρει κινήσεις από τους Αμερικανικούς οι οποίοι διαβλέπουν ξεκάθαρα την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από την τουρκική πλευρά σε ένα μέτωπο από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον φοβάται την ρωσική εμπλοκή με αφορμή επίσημα την Κύπρο ελέω της οικονομικής και ενεργειακής εμπλοκής της Μόσχας στην περιοχή αυτή.

Μετά τις δηλώσεις  από Ελλάδα και Κύπρο των πρέσβεών τους οι ΗΠΑ, ενεργοποιούνται πραγματικά για να σταματήσουν τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και γενικότερα να προλάβουν τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή.

Για αυτό έχουμε  ενεργοποίηση και  του ΝΑΤΟ που "βλέπει" να έρχονται  άσχημες εξελίξεις στην περιοχή αυτή.

Το ΝΑΤΟ και γενικά η ανώτατη ηγεσία της συμμαχίας διαβλέπει την δημιουργία «ρήγματος» στο πιο σημαντικό γεωγραφικό κομμάτι της ΝΑ Μεσογείου από την τουρκική επιθετικότητα και την πιθανότητα προσέλκυσης Ρώσων και Κινέζων λόγω τεράστιων συμφερόντων .

Η Κίνα επιθυμεί την απρόσκοπτη διέλευση των εμπορικών της πλοίων από και προς το κινεζικών συμφερόντων λιμάνι του Πειραιά ενώ η θαλάσσια δίοδος  που διέρχεται από το κανάλι του Σουέζ , την Κύπρο μέχρι τα ευρωπαϊκά λιμάνια πρέπει πάση θυσία να είναι ελεύθερη για την απρόσκοπτη διέλευση των πλοίων.

Ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος θα προκαλούσε βραχυκύκλωμα σε ένα μέρος της Μεσογείου προκαλώντας με την σειρά του αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» χαιρέτισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην τριμερή συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ. «Οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι ισχυρές Δημοκρατίες με ισχυρούς θεσμούς και αυτό βοηθά στις πολιτικές αποφάσεις στην Ουάσιγκτον», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης.

«Σχετικά με την Αίγυπτο, έχουμε απλώς «ξύσει την επιφάνεια». Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στην Ουάσιγκτον για τη στρατιωτική σχέση Αθήνας - Καΐρου. Η Κύπρος είναι επίσης γεωγραφικά σημαντική.

Μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε τις σχέσεις των χωρών της περιοχής σε μια λογική αμοιβαίου οφέλους. Ένα από τα θέματα που μου κάνουν εντύπωση στην ενέργεια είναι ότι η συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, Τουρκίας δεν μπορεί παρά να είναι αμοιβαία επωφελής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζέφρι Πάιατ.

Οι δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο αναφέρουν ως εξής :  «η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο και  η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν πρέπει να εξαρτάται από τις ποσότητες υδρογονανθράκων που θα ανευρεθούν ή όχι».

Σε άρθρο μας με τίτλο ( Στο παρά 5 αποσόβησαν οι ΗΠΑ τουρκική απόβαση στο Καστελόριζο! Τι αναφέρουν Τούρκοι και Ισραηλινοί), είχαμε αναφέρει ότι μόνο λίγες ώρες μετά την τότε προειδοποίηση του καθηγητή Ι.Μάζη περί επικείμενης απόβασης των Τούρκων στο Καστελόριζο, ο τουρκικός τύπος αναφέρει πως υπήρχε μυστική «επέμβαση» των Ηνωμένων πολιτειών στην διένεξη που έχει προκύψει με θέμα τις βραχονησίδες Ίμια αλλά και γενικότερα την ένταση στο Αιγαίο.

Η «μυστική» παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς διπλωμάτες με σκοπό την μείωση των εντάσεων σε δύο χώρες, που αποτελούν τους κύριους «πυλώνες» του συστήματος ασφαλείας του ΝΑΤΟ στην ΝΑ Μεσόγειο.

Η Ουάσινγκτον, υποστήριξε ότι δεσμεύεται στο να μειώσει και άλλο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Η αμερικανική παρέμβαση σε Αθήνα και Άγκυρα ενδεχομένως να αποσόβησε προετοιμασμένη τουρκική εισβολή σε ελληνικό νησί, η οποία ήταν σχεδόν έτοιμη. «Άλλες πληροφορίες» από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για τουρκικό σχέδιο για κατάληψη του Καστελόριζου.

Εκτίμηση των ισραηλινών υπηρεσιών είναι ότι «πράγματι υπάρχει ανεξήγητη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας.

Οι Ισραηλινοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «ακατανόητες» τις κινήσεις της Άγκυρας, καθώς η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ειδικά της Αεροπορίας είναι σε πολύ χαμηλό σημείο.

Το αμερικανικό ναυτικό παρακολουθεί  με προσοχή τα τεκταινόμενα στην περιοχή και το σίγουρο είναι ότι θα δράσει τόσο στην Κύπρο , όσο και στην Συρία όπου οι Τούρκοι απειλούν τις αμερικανικές δυνάμεις που προστατεύουν τους Κούρδους.

https://youtu.be/BC1gSwHfCLE?t=2

https://youtu.be/_q6bun-R72E?t=2

https://youtu.be/KO5xoJFqbkY?t=152

https://youtu.be/WWHsBTRYPMU?t=1

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...