Αρχείο

Πάει για διάλυση το ΝΑΤΟ: «Πόλεμος» εντός των τειχών του μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας - Τι σημαίνει η δήλωση Μέρκελ «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πλέον στους Συμμάχους» (βίντεο)

Ρήξη στο ΝΑΤΟ. ΗΠΑ και Γερμανία φαίνεται να τραβούν διαφορετικούς δρόμους μετά τις επιθέσεις που κάνει ο Ντόναλντ Τράμπ στους «τζαμπατζήδες» της Συμμαχίας με το Βερολίνο να συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει καλέσει αρετές φορές όλες τις χώρες να αυξήσουν την συνδρομή τους, με πιο πρόσφατη αυτή από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Άνγκελα Μέρκελ το πήρε το μήνυμα. Δήλωσε χθες «δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στους Συμμάχους».

Αναφερόμενη στα συμπεράσματα των Συνόδων κορυφής ΝΑΤΟ και G7 (έγινε στην Ταορμίνα της Ιταλίας) η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως «το κλίμα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό» και αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας της με τις ΗΠΑ συμπλήρωσε πώς «οι μέρες που θα μπορούμε ο ένας να στηριχθεί πλήρως στον άλλον, έχουν σχεδόν τελειώσει. Αυτή είναι η εμπειρία μου τις τελευταίες ημέρες».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται πλήρως στους Συμμάχους της», ανάφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Χωρίς να κατονομάσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος επέκρινε τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ και αρνήθηκε να διευκρινίσει αν θα τηρήσει τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είπε, ότι, η εποχή που η Ευρώπη μπορούσε να βασίζεται πλήρως στους άλλους «έχει τελειώσει, σε κάποιο βαθμό».

«Το έζησα αυτό τις τελευταίες ημέρες. Και για αυτό μπορώ μόνο να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, φυσικά με φιλικά αισθήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη Βρετανία και να είμαστε καλοί γείτονες όπου αυτό είναι δυνατόν με τις άλλες χώρες, ακόμη και με τη Ρωσία. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε μόνοι μας για το μέλλον μας, για τη μοίρα μας ως Ευρωπαίων», πρόσθεσε.

Η κόντρα λοιπόν μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας καλά κρατεί. Πριν την παραδοχή της Μέρκελ ότι, «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στους Συμμάχους», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ συμμετέχοντας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε τους Γερμανούς «πολύ κακούς», ενώ όταν δήλωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες για λογαριασμό της Συμμαχίας θα πρέπει να αυξηθούν εννοούσε βασικά την Γερμανία που κάνει το... παγόνι.

Μετά το άδειασμα του Τράμπ στην Γερμανίδα καγκελάριο όταν τον επισκέφθηκε στο Λευκό Οίκο και εκείνος αρνήθηκε τη χειραψία μαζί της για να βγουν οι απαραίτητες φωτογραφίες, φαίνεται πώς τα έβαλε και πάλι με το Βερολίνο, σε ευρωπαϊκό έδαφος αυτή τη φορά. Και όλα δείχνουν πώς θα υπάρξουν και νέα επεισόδια.

Την επίμαχη φράση ο Ντ. Τράμπ φέρεται να την είπε σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel όταν συνάντησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. «Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί» είχε πει.

«Βλέπετε τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πωλούν στις ΗΠΑ. Φρικτό. Εμείς θα το σταματήσουμε αυτό», εξήγησε - κατά κάποιον τρόπο - τον χαρακτηρισμό του ο Τραμπ. Σύμφωνα με το περιοδικό, στο σημείο αυτό παρενέβη ο Γιούνκερ, που υπερασπίστηκε την Γερμανία, λέγοντας ότι όλοι ευνοούνται από το ελεύθερο εμπόριο.

Τότε, στον Αμερικανό πρόεδρο δεν είχε απαντήσει η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζοντας την ευαρέσκεια του στο πρόσωπο του Μπάρακ Ομπάμα και κάνοντας την επισήμανση πώς οι Γερμανοί θα επέλεγαν αυτόν για πρόεδρο των ΗΠΑ έναντι του νυν Αμερικανού Προέδρου.

Το σχόλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν: «Κι εγώ εκτιμώ τον Μπαράκ Ομπάμα. Έχει μία εκπληκτική ικανότητα επικοινωνίας. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί πραγματικά, όσο λίγοι, να ενθουσιάσει το ακροατήριό του. Και εδώ, για να σας το πω με όλη τη διπλωματική εγκράτεια, υπάρχει κάποια διαφορά με τον διάδοχό του. Υποθέτω ότι αν οι Γερμανοί μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και στον διάδοχό του, θα διάλεγαν Ομπάμα με μεγάλη πλειοψηφία».

Η κόντρα λοιπόν που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών συντηρείται και όπως όλα δείχνουν ο Ντόναλντ Τράμπ είναι αποφασισμένος να μην ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, καθώς το Βερολίνο με την πολιτική του εμφανίζεται υπέρμαχος των δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης και στέκεται εμπόδιο στα αμερικανικά σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=03k0toWhZXs

https://www.youtube.com/watch?v=eQCCUkAoOPU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...