Οικονομία

Οργή της Κομισιόν για τη στάση Σόιμπλε: H Γερμανία αυτή τη φορά πρέπει να δώσει κάτι στην Ελλάδα

Ανησυχία, απογοήτευση και οργή επικρατεί μεταξύ στελεχών της Ευρωπαίκής Επιτροπής για τη στάση που τήρησε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

H αλήθεια είναι ότι οι εκτιμήσεις και οι υπεραισιόδοξες δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί πριν από το Eurogroup αποδείχθηκαν γι άλλη μια φορά ανεδαφικές. Ακόμη περισσότερο, όπως λένε διπλωματικές πηγές, «με τη στάση αυτή μάλλον έβλαψε παρά βοήθησε την ελληνική πλευρά καθώς καλλιέργησε για άλλη μια φορά υπερβολικές προσδοκίες».

Η γραμμή της Κομισιόν ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι ότι η γερμανική πλευρά πρέπει να υποχωρήσει και να δώσει κάτι στην Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί ένα νέο ναυάγιο.

«Θα με εξέπληττε αν βρισκόμασταν στο ίδιο σημείο στις 15 Ιουνίου. Αν είναι έτσι την πατήσαμε. Θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια περιένδυση της λύσης που θα επιτρέψει στην ελληνική πλευρά να πει ότι απέσπασε κάτι μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου» λέει στο newmoney.gr παράγοντας των Βρυξελλών.

O ίδιος επισημαίνει ότι μια απόφαση που δεν θα δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) «θα αφήνει ερωτηματικά για το πως θα πορευτεί η Ελλάδα τους επόμενους μήνες καθώς θα υπονομεύει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας».

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα αναμένουν πρωτοβουλίες από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ ο οποίος στήριξε την Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup και διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με το γερμανικό κατεστημένο. Στην Κομισιόν εκτιμούν από την πλευρά τους ότι όσο περνούν οι μέρες το δίδυμο Μακρόν-Λεμέρ θα αναπτύξει πρωτοβουλίες υπέρ της εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ