Κόσμος

Στα άκρα η κόντρα ΗΠΑ - Γερμανίας για το κλίμα - Όλες οι χώρες εκτός των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν για τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού

Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης της ομάδας των χωρών της G7 αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν στις λοιπές χώρες της ομάδας, ως προς την έκφραση υποστήριξης των προβλεπομένων στην Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G7 «είχε μία απογοητευτική» συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού. Κατά την άποψή της Μέρκελ, η αναφερόμενη συμφωνία είναι τόσο σημαντική, που δε θα πρέπει να γίνει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός για την εφαρμογή της.

Η ίδια, αναφέρθηκε και στην σκληρή συζήτηση των ηγετών για τον εμπόριο, τονίζοντας ότι βρέθηκε κοινό έδαφος σύγκλισης των απόψεων, μέσω της δέσμευσης στους εμπορικούς κανόνες του διεθνούς συστήματος, αλλά και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Όλες οι χώρες-μέλη της ομάδας -εκτός των ΗΠΑ- επιβεβαίωσαν «την ουσιαστική δέσμευσή τους» στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας.

Ακόμη το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των χωρών-μελών της ομάδας G7 επιβεβαιώνει την τήρηση των δεσμεύσεων συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που προηγήθηκε σύμφωνα με το reuters.

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο υπάρχει η δέσμευση των χωρών-μελών για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ηγέτες της G7, δεσμεύονται επίσης για την ελευθερία των αγορών, αλλά και για «την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού», ενώ παράλληλα δηλώνουν την αντίθεσή τους, στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ