Αρχείο

Οθωμανική σφήνα: O Ερντογάν «διαλύει» την δύναμη της KFOR –Σκάκι στον άξονα «Ελλάδα-ΠΓΔΜ –Κόσοβο» - Σέρβος ΥΠΕΞ: "Απεταξάμην το ΝΑΤΟ"

Ανατολίτικα παιχνίδια παίζει ο Ερντογάν με την ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο προβάλλοντας βέτο για την αυστριακή δύναμη με σκοπό, είτε να αυξήσει η Τουρκία τον αριθμό του  δικού της σώματος είτε να καταργηθεί η δύναμη για να κάνει «παιχνίδι» ο ίδιος  με την ησυχία του.

Αυστριακοί ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι  ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να «διαλύσει» την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο .

 Ο επικεφαλής του  Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP) Otmar Karas τόνισε ότι ο αποκλεισμός της Αυστρίας από την αποστολή του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη»,  θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ειρηνευτική αποστολή.

Ο Karas ζήτησε άμεσα δράση της ΕΕ ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPO) Eugen Freund τόνισε  ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να εκβιάσει την συμμαχία .

Υπενθυμίζουμε ότι στις τάξεις της δύναμη της KFOR υπηρετούν 400 Αυστριακοί στρατιώτες, υπενθύμισε ο ίδιος .

«Η  Αυστρία έχει  μια σημαντικότατη συμβολή στις ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ κυρίως στα «Δυτικά Βαλκάνια». Το ΝΑΤΟ μετά τον αποκλεισμό της  Αυστρίας θα απολέσει έναν βασικό εταίρο, επειδή πλέον 400 Αυστριακοί στρατιώτες  δεν θα υποστηρίζουν τα στρατεύματα της KFOR», δήλωσε ο Freund.

Η προβολή βέτο από την Τουρκία με εντολή του  Ερντογάν απειλεί τη συμμετοχή Αυστριακών στρατιωτών σε ένα από τα πιο ασταθή περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τονίζουν πολλοί αξιωματούχοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Την ίδια στιγμή σήμερα το μεσημέρι  ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάσις δήλωσε ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης  του για ΕΕ και ΝΑΤΟ.

"Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της Σερβίας, πρόσθεσε ο Ντάτσιτς, είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ και υποστηρίζουμε από αυτή την άποψη τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των γειτόνων μας και πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή διαδικασία είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεπεραστούν τα ζητήματα του παρελθόντος και ότι ολόκληρη η περιοχή  θα πρέπει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας εθνών και λαών.

Από πλευράς στρατιωτικής ασφάλειας, η Σερβία έχει δεσμευτεί σε μια πολιτική στρατιωτική ουδετερότητα και δεν έχει προσδοκίες να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ή οποιασδήποτε άλλης στρατιωτικής οργάνωσης στον κόσμο", κατέληξε.

Οι τεταμένες σχέσεις του ηγέτη της Τουρκίας και  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλά και ιδιότυπα προβλήματα στο έδαφος της νότιας επαρχίας της Σερβίας, με την ενδεχόμενη συμμετοχή μεγάλου αριθμού τουρκικών δυνάμεων, η έντονη παρουσία των οποίων θα προωθούσε σαφέστατα τα νέο-οθωμανικά συμφέροντα της Άγκυρας σε αυτήν την πολύπαθη περιοχή .

Η παρουσία όμως μεγάλης τουρκικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο τόσο κοντά στα σύνορα με την Σερβία ξυπνά "μεσαιωνικές μνήμες" και Κράληδες (βασιλιάδες)   από το πολύ μακρινό παρελθόν, μιας και οι νεο-οθωμανοί αποτελούν εχθρούς του σερβικού έθνους απο την εποχή του Βυζαντίου.  

Το σχέδιο  του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι προς το παρόν επικεντρωμένο αυτήν την δεδομένη στιγμή  στην ΠΓΔΜ,  και την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί εκεί. Αλλά ο επόμενος στόχος είναι η Σερβία με το σενάριο της αποσταθεροποίησης  είναι σχεδόν το μόνο ζητούμενο για τις ΗΠΑ.

Επίσης εδώ και πολλές ημέρες αποφασίσθηκε η αποστολή δυνάμεων της KFOR στα Σκόπια ως του πιο σημαντικού σημείου στα Βαλκάνια μετά την Ελλάδα για να ελεγχθεί η πορεία του αγωγού turk stream από το τουρκικό έδαφος. Αναμένονται ήδη νέες εξελίξεις με ρωσική παρέμβαση .   

Ο αγωγός αυτός για τους Αμερικανούς δεν πρέπει να φτάσει ποτέ στα Σκόπια και φυσικά στην Σερβία , διότι τότε θα έχουν χάσει εντελώς το παιχνίδι.

Η Μόσχα από την δική της πλευρά θα κάνει τα πάντα για αυτόν τον αγωγό , αλλιώς θα χάσει το παιχνίδι από ΗΠΑ- Χώρες του κόλπου.

Πρόκειται για το "τέλειο σκηνικό" ενός ιδιότυπου παγκόσμιου ενεργειακού πολέμου που δύναται να εξελιχθεί σε κανονικό πόλεμο. 

https://youtu.be/JnNvTOkWn50

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...