Ελληνοτουρκικά

Νέα πρόκληση από τον Τούρκο υφυπουργό εξωτερικών στη Θράκη: Αποκαλεί τους Έλληνες μουσουλμάνους «Τούρκους»

Την πάγια πολιτικής της αναφορικά με τους Μουσουλμάνους της Θράκης συνεχίζει να ακολουθεί και επί ελληνικού εδάφους η Άγκυρα,  η οποία και αποκαλεί τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης ως «Τούρκους». Αυτή τη φορά  ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Γιλντίζ βρέθηκε στην Κομοτηνή ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της «Ένωση «Τουρκικής» νεολαίας Κομοτηνής» και στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο ιφτάρ για τη νηστεία του Ραμαζανίου.

Μέσα από την ομιλία του ο Γιλντίζ είπε πως «Είναι ωραίο να είσαι Τούρκος» [σ.σ. που ζει στην ελληνική δυτική Θράκη]

Τα tourkikanea.gr  μετέφρασαν τα δημοσιεύματα τουρκόφωνων ΜΜΕ για την επίσκεψη του υφυπουργού Αχμέτ Γιλντίζ στην Θράκη:

«Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τ.C Αχμέτ Γιλντίζ στις 27/5/2017, επισκέφτηκε τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και την Ένωση Τουρκικής νεολαίας Κομοτηνής(GTGB) . Κατά την διάρκεια της επίσκεψη του Γιλντίζ στην GTGB, με ενδιαφέρον ακούστηκε η φράση του ¨Είναι ωραίο να είσαι Τούρκος, το να είσαι Τούρκους δεν είναι κάτι που αλλάζει με κάποιες κρατικές πολιτικές, είναι μια αρχαία κουλτούρα, μια αρχαία ενότητα και μια ταυτότητα-αποστολή¨.

Τον υφυπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Γιλντίζ κατά την είσοδο του στην GTGB, τον υποδέχτηκαν με λουλούδια νέα κορίτσια που φορούσαν παραδοσιακές στολές και ο πρόεδρο του συλλόγου ο Νετζάτ Αχμέτ.

Στην εκδήλωση μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί, ο υποπρόξενος Νταβούτ Οτζάκ, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος της GTGB Νετζάτ Αχμέτ, ο πρόεδρος του DEB Mουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος του συλλόγου BIHLIMDER  Μεχμέτ Εμίν Αχμέτ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρησκευτικών λειτουργών Τζαμιών Δυτικής Θράκης Σαδίκ Σαδίκ, ο πρόεδρος του συλλόγου Σαπών Αχμέτ Ντελί, ο διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ και άλλοι ομογενείς.

Ο Νετζάτ Αχμέτ είπε: ¨Ο σύλλογος μας που συνεχίζει τις δραστηριότητες του από το 1928, σύμφωνα με την Ελλάδα από το 1983 και μετά συνεχίζει τις δραστηριότητες του ανεπίσημα. Η επίσκεψη σας στον σύλλογο αυτό που παραμένει πιστός στον αγώνα του και ποτέ δεν υποκύπτει, στον σύλλογο που σε πείσμα των καθημερινά αυξανόμενων προβλημάτων στηρίζεται από ακόμη περισσότερους ανθρώπους μας, αποτελεί τιμή για εμάς.

Η GTGB θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον δρόμο που ξέρει. Στον δρόμο που πάει προς τον στόχο θα συνεχίσει μαζί σας τις υπηρεσίες της. Επίσης πρέπει να γίνει γνωστό πως στους Τούρκους που ζούνε στα Βαλκάνια, οι μόνες περιοχές όπου  παρά το δικαίωμα που από την εποχή των Οθωμανών έχουμε στον νόμο της σαρίας να εκλέγουμε τον μουφτή μας τα κράτη διορίζουν τον δικό τους, είναι το Σαντζάκ και η Δυτική Θράκη. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά κρατικές πολιτικές αφομοίωσης και διάσπασης

Παρόλες αυτές τις δυσκολίες ο τουρκομουσουλμανικός λαός της Δυτικής Θράκης, δεν υπέκυψε σε αυτές τις πιέσεις και διαφυλάσσοντας με τον καλύτερο τρόπο την θρησκεία και την γλώσσα του έφθασε μέχρι σήμερα. Και αυτό πραγματοποιήθηκε με την αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας που παρέχει η μητέρα πατρίδα¨.

Ο πρόξενος Αλή Ριζά Ακιντζή είπε: ¨Σήμερα συγκεντρωθήκαμε σε αυτόν τον ιστορικό χώρο με μια πολύ σημαντική αφορμή, ο κύριος υφυπουργός μας θέλησε να βρεθεί στην πρώτη μέρα του Ραμαζανιού μαζί σας και να βιώσει αυτόν τον ενθουσιασμό. Πρόκειται μια έκφραση του ενδιαφέροντος και της σημασίας που αποδίδει το κράτος μας και το υπουργείο μας στην Δυτική Θράκη, τις υπόλοιπες εκφράσεις τις βιώνουμε. Ο κύριος υπουργός μας αφού έγινε διπλωμάτης καριέρας, αρχικά υπηρέτησε ως πρέσβης σε αυτά τα χώματα στην Βοσνία  και ακολούθως ανέλαβε σημαντικά καθήκοντα σε Ριάντ, Τζέντα, ΗΠΑ και Μοσούλη.¨

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε τις ευχές του για ευλογημένο Ραμαζάνι, μετέφερε τις ευχές του προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του τουρκικού λαού και της Τουρκίας και είπε: Έχω υπηρετήσει σε διάφορα μέρη. Αλλά δεν είχα δει ποτέ την Δυτική Θράκη για την οποία ενίοτε διάβαζα στα βιβλία. Ευτυχώς αποφάσισα να έρθω. Υπηρέτησα σε μέρη όπου υπήρχαν τουρκικές κοινότητες και μειονότητες και η τελευταία μου θέση ήταν στο προξενείο της Μοσούλης. Τις περασμένες μέρες επισκέφτηκα τους ομογενείς μας στη FYROM (σχ. μεταφρ : εννοείται πως δεν χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο). Το είπα και εκεί. Ότι  και αν λένε διάφοροι, το να είσαι Τούρκος  είναι κάτι το ωραίο,  δεν είναι κάτι που αλλάζει με κάποιες κρατικές πολιτικές, είναι μια αρχαία κουλτούρα, μια αρχαία ενότητα και μια ταυτότητα-αποστολή . Σήμερα θα έχουμε επαφές εδώ και στην Θεσσαλονίκη. Θα συναντηθούμε με ομογενείς μας. Πρώτα ο Θεός θα επισκεφτώ εθιμοτυπικά και τον περιφερειάρχη».

…………..

Ιδιαίτερα  το στάτους των Δυτικοθρακιωτών ομογενών μας έχει καθοριστεί με συμφωνίες. Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας πάντοτε το παρακολουθεί αυτό. Η βοήθεια στους ομογενείς μας στα πλαίσια των διεθνών μας σχέσεων, αποτελεί χρέος και του κράτους μας και των οργανώσεων μας. Και αυτό προσπαθούν να το καλύψουν.  Από τις πληροφορίες που παίρνουμε από τις επιτροπές που επισκέπτονται την Άγκυρα αλλά και από τις πληροφορίες που φτάνουν σε εμένα, δυστυχώς στην Τουρκία γεννάται η άποψη πως οι σημερινές εξελίξεις δεν είναι καλές. Μακάρι με την γείτονα μας Ελλάδα να επιλύσουμε τα θέματα  στην κατεύθυνση  των σχέσεων καλής γειτονίας, συμφωνιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εμείς ως χώρα θέλουμε να γίνουμε μέλη της Ε.Ε. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να εκπληρώσουμε τα κριτήρια που μας λένε. Την ώρα που εμείς κάνουμε αυτά, η Ε.Ε. προσπαθεί να εκπληρώσει τα κριτήρια και έναντι της Τουρκίας και έναντι των πολιτών της που ανήκουν σε τουρκικές κοινότητες. Εμείς αυτό θα το παρακολουθήσουμε.

Στο σχολείο είχα φίλους Δυτικοθρακιώτες. Ιδιαίτερα στην σχολή Πολιτικών Επιστημών από εκείνους παίρναμε πολλές πληροφορίες. Μακάρι και εκείνοι να είχαν γυρίσει εδώ. Αλλά οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Εν περιλήψει, η Τουρκική Δημοκρατία με το Κράτος της και τον λαό της, από την μια παρακολουθεί την κατάσταση όλων των τουρκικών κοινοτήτων και μειονοτήτων (με πρώτη τη Δυτική Θράκη) και από την άλλη επιθυμεί να συνεχίζει τις σχέσεις της με τις γειτονικές και μη γειτονικές της χώρες. Διαφυλάσσει τον στρατηγικό στόχο της Ε.Ε . Στην κατεύθυνση αυτή θα κάνει βήματα. Μακάρι να είμαστε όλοι μαζί στην Ε.Ε.¨

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...