Κόσμος

Μπλόκο στην Κομισιόν για χαριστική πράξη υπέρ της Άγκυρας

Από 23 κράτη μέλη της ΕΕ επιβλήθηκε μπλόκο σε παράτυπη προσπάθεια της Κομισιόν για επέκταση ευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών στην Τουρκία.

Η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου υπέδειξε, ότι η Κομισιόν υπερέβη τις θεσμοθετημένες εξουσίες της. Η Λευκωσία προέβη σε εντονότατες παραστάσεις για τις μεθοδεύσεις της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η Λευκωσία προέβη σε εντονότατες παραστάσεις για τις μεθοδεύσεις της Κομισιόν. Υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, τα εμπάργκο που επιβάλλει η Άγκυρα στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο κεφάλαιο των μεταφορών, ενώ παράλληλα ήγειρε και το ζήτημα παράκαμψης αρμοδιοτήτων των κρατών-μελών εκ μέρους της Επιτροπής.

Για το ζήτημα, ζητήθηκε και γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου, η οποία έκρινε ως παράτυπη την προσπάθεια της ομάδας Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι «η Κομισιόν υπερέβη τις θεσμοθετημένες εξουσίες της».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου διαπίστωσε ότι η απόφαση για επέκταση των διευρωπαϊκών δικτύων δεν μπορεί να ληφθεί στο πλαίσιο «κατ’ εξουσιοδότηση πράξης», όπως επιδίωξε η Κομισιόν, καθώς πρόκειται για ουσιώδεις πτυχές άσκησης πολιτικής και συνεπώς απαιτείται η λήψη απόφασης εκ μέρους των κρατών-μελών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές