Κόσμος

Μαθήματα «ιστορίας» από Ερντογάν και τύπο για την πτώση της Κωνσταντινούπολης και την μετονομασία της σε «Ισταμπούλ»

Ιστορική ημέρα για τον απανταχού ελληνισμό η σημερινή 29η Μαΐου  με την πτώση της Βασιλεύουσας των πόλεων,  η οποία για να μην ξεχνιόμαστε ήταν έμμεση απόρροια της πρώτης πτώσης της το 1204 από τους σημερινούς δυτικοευρωπαίους.  

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ευκαιρία της  564ης επετείου  από την πτώση  της Κωνσταντινούπολης από τον Οθωμανό σουλτάνο Μωάμεθ τον πορθητή θα παραστεί σε πολλές εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη του νέο-οθωμανισμού στην χώρα του ως το νέο δόγμα .

https://youtu.be/QjBSBo2X3vE?t=1

Σε μια δήλωση του Τούρκου προέδρου  για την επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από τον σουλτάνο , ο Ερντογάν δήλωσε: «Η Κωνσταντινούπολη, η οποία υπήρξε πρωτεύουσα σε  διαφορετικά κράτη και πολιτισμούς από την ίδρυση της, έχει γίνει κέντρο ειρηνικής συνύπαρξης και ανοχής κάτω από την "δίκαιη αρχή"  του «πορθητή» σουλτάνου Μωάμεθ Β’.

«Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης,  θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της παγκόσμιας ιστορίας από την άποψη των κοινωνικών, πολιτιστικών και πολιτικών συνεπειών της, και είναι μια νίκη γεμάτη μαθήματα για εμάς και για όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ορίζει ως "δίκαια αρχή" τον νεο-οθωμανισμό στην περιοχή και θεωρεί ως δίκαιες τις όποιες παράλογες διεκδικήσεις εγείρει η χώρα του έναντι της Ελλάδος. Πρόκειται για μια λίαν επικίνδυνη "λογική" από έναν πολιτικό ηγέτη  που έχει χάσει το μέτρο των λόγων και των πράξεων του και είναι πλέον λίαν επικύνδυνος.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γκιλντιρίμ  εξέδωσε και αυτός ανακοίνωση  για την επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

«Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης έχει θέσει μια νέα κατεύθυνση για την παγκόσμια ιστορία όσον αφορά τις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνέπειες», δήλωσε ο Yıldırım.

Στις 29 Μαΐου 1453 ο Σουλτάνος ​​Μωάμεθ  Β΄ κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, και στη συνέχεια την μετονόμασε κάλεσε σε «Ισταμπούλ». Η πόλη ήταν το κέντρο της βυζαντινής  και της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

https://youtu.be/X1uTxoPrpp0?t=1

Η κατάκτηση μεταμόρφωσε την πόλη, από την την καρδιά του βυζαντινού βασιλείου, στην πρωτεύουσα της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας, καταλήγει ο τουρκικός τύπος .

Σύμφωνα με το.wikipedia.org, η  Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Η άλωση αυτή της Κωνσταντινούπολης, σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα, μετά την επανάκτησή της το 1261, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση.

 

Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, η οποία έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη, σταδιακά κύκλωσε εδαφικά το Βυζάντιο, το οποίο έγινε το 1373 φόρου υποτελές στον Οθωμανό σουλτάνο. Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα και της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής.

Απόρροια της Άλωσης ήταν η ανελέητη συνέχιση της εδαφικής προώθησης των Τούρκων στην Β.Αφρική και στην Κεντρική Ευρώπη . Κατά τα τέλη του 17ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειό της, απειλώντας την Βιέννη. Πολλές φορές η Άλωση της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιείται από τους ιστορικούς ως γεγονός που σηματοδοτεί το τέλους του Μεσαίωνα και την έναρξη της Αναγέννησης.

Πολλοί μάλιστα εξ αυτών συμφωνούν στο ότι η μαζική μετακίνηση πολλών Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία λόγω της Άλωσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιεχομένου και της φιλοσοφίας που ακολούθησαν τα πρόσωπα της Αναγέννησης.

Πάλι με χρόνους και καιρούς όμως πάλι δικιά μας θα είναι η Βασιλεύουσα ......ότι και να  κάνουν οι νεο-οθωμανοί τους οποίους δεν τους βαστούν πλέον αυτά τα ματωμένα χώματα. Αυτό το γνωρίζουν οι σημερινοί Τούρκοι για αυτό και τους κυριεύει η απελπισία και ο φόβος .  

https://youtu.be/SvwDR7L3MeA?t=1

https://youtu.be/53yfMlws7DI

https://youtu.be/ZiMYX0yEXNg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...