Αρχείο

Μαθήματα διεθνούς δικαίου στην προκλητική Τουρκία από την μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη: «Νομικά αβάσιμοι οι ισχυρισμοί σας - Δεν γίνονται αποδεκτοί»

Μαθήματα διεθνούς δικαίου στην Τουρκία, που εγείρει αξιώσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, παραδίδει η μόνιμη αντιπρόσωπος της χώρας μας στα Ηνωμένα Έθνη. Με την επιστολή της, την οποία αποκαλύπτει το «pentapostagma.gr» βάζει την Άγκυρα στη θέση της και καταρρίπτει κάθε προσπάθεια έγερσης... δικαιωμάτων στα όρια της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή ΑΟΖ.

Η πρέσβης της Ελλάδας Αικατερίνη Μπούρα απαντά στην επιστολή που είχε στείλει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Feridun Sinirlioğlu, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση της κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα το οικόπεδο 6, αλλά και την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου. «Βάπτισε» μάλιστα αυθαίρετα, χωρίς να υπάρχει καμία νομική βάση την περιοχή αυτή «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Έτσι την βολεύει προφανέστατα την Τουρκία και έτσι πράττει. Επιχειρεί να βρει διάδρομο να βγει στην ανατολική Μεσόγειο και να διεκδικήσει τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά δυστυχώς αυτός δεν υπάρχει. Όσο και να αμφισβητεί τα ελληνικά νησιά και την κυπριακή ΑΟΖ, όσο και να ερμηνεύει όπως θέλει το διεθνές δίκαιο.

Η κυρία Μπούρα βάζει τους Τούρκους στη θέση τους απαντώντας στην επιστολή (της 12ης Απριλίου με αριθμό A / 71/875-S / 2017/321) με το εξόφθαλμο περιεχόμενο που κατέθεσε στον ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της. Τονίζει ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας, στο σύνολό τους, αναφορικά με τα εξωτερικά όρια της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν γίνονται αποδεκτοί, αφού χαρακτηρίζονται ως αβάσιμοι, στερούμενης οιασδήποτε νομικής βάσης.

«Γίνεται αναφορά στο εθιμικό και συμβατικό διεθνές δίκαιο σε σχέση με τα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων όσων ήδη αναφέρονται, τα οποία έχουν δικές τους θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα ή/και αποκλειστική οικονομική ζώνη - ΑΟΖ) όπως οποιαδήποτε άλλη χερσαία έκταση.

Τέλος, γίνεται αναφορά στις ελληνικές θέσεις όπως αυτές έχουν εκφραστεί με τις επιστολές της 23 Μαΐου και 8 Δεκεμβρίου 2016 (A/70/900-S/2016/474 και A/71/675-S/2016/1043, αντίστοιχα) καθώς και με τη ρηματική διακοίνωση αρ. 974 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη με ημερομηνία 8 Μαΐου 2012», καθιστά σαφές η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη επιστολή έχει στείλει και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη κάνοντας λόγο επί της ουσίας για ασυναρτησίες της Τουρκίας και ισχυρισμούς που δεν έχουν καμία νομική βάση.

Η Τουρκία δεν είναι τυχαίο ούτε που αμφισβητεί το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ούτε βέβαια τα όρια της ελληνικής βάσει της υφαλοκρηπίδας των νησιών του Αιγαίου. Το συγκεκριμένο οικόπεδο θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια σε υδρογονάνθρακες (έχει αναλάβει τις έρευνες βάσει συμβολαίου η γαλλική Total), ενώ αν γίνουν δεκτές οι όποιες απαιτήσεις της Άγκυρας τότε, ουσιαστικά, ακυρώνεται ολόκληρη η κυπριακή ΑΟΖ.

Όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών και συγκεκριμένα του Καστελόριζου και της Στρογγύλης, τα οποία έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη, φράζει ο δρόμος της Τουρκίας προς την ανατολική Μεσόγειο. Το πρόβλημα για την γειτονική χώρα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο δεδομένης της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Μεσογείου από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Για την περιοχή νοτίου της Κρήτης, που θεωρείται ότι κρύβει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου (το μόνο πρόβλημα είναι το μεγάλο βάθος) έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ οι σχέσεις με την Αίγυπτο συνεχώς βελτιώνεται και ίσως ανοίγει ο ορίζοντας για έμπρακτη συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με την ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στο περιθώριο της 2ης Διάσκεψης για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, ότι Ελλάδα και Αίγυπτος θα τα βρουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ.

«Είναι σημαντικό για όλους μας να διευρύνουμε τα πεδία συνεργασίας. Και η ενέργεια αποτελεί πεδίο συνεργασιών», τόνισε και πρόσθεσε σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών ότι, «οι συνομιλίες συνεχίζονται» εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι «θα υπάρξει συμφωνία».

Όσο λοιπόν η Τουρκία βλέπει πώς γίνονται τέτοιου είδους κινήσεις τόσο θα λυσσάει στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Το πιο ανησυχητικό για εκείνη δε είναι πώς για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δώσει το «πράσινο φως» οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ