Εθνικά θέματα

Μέτρα στα σύνορα με τα Σκόπια - Eτοιμάζεται η Ελλάδα σε περίπτωση εμφύλιας σύρραξης

Ακόμη και κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων σε συγκεκριμένο χώρο εντός του ελληνικού εδάφους έχει οριστεί. Είναι μόνο το ένα από τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα “διαβάζοντας” τις εξελίξεις στα Σκόπια που κατά πολλούς απειλούνται πλέον ανοιχτά ακόμη και με εμφύλια σύρραξη.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που στα Σκόπια θα ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ σλαβόφωνων και αλβανόφωνων, ωστόσο αυτή τη φορά σε μια περιοχή όπου οι μεταναστευτικές ροές είναι ήδη μεγάλες μια νέα πιθανή μετακίνηση πληθυσμού μπορεί να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Τα Σκόπια ταυτόχρονα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όχι μονάχα της Αλβανίας που ανοιχτά εμπλέκεται στη δημιουργία του προβλήματος, αλλά και της Σερβίας και της Βουλγαρίας και η αντίδραση των χωρών αυτών είναι κάτι που ανησυχεί την ελληνική διπλωματία, αλλά και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα “Το Έθνος” η Ε.Ε. Έχει αναλάβει πρωτοβουλία δημιουργίας γραφείου ανάλυσης στη γειτονική χώρα με τα κράτη μέλη της Ένωσης να μετέχουν σε αυτό με διπλωματικό ή αστυνομικό σύνδεσμο.
Πιθανή κατάρρευση των Σκοπίων θα οδηγήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού προς διπλανές χώρες και η Ελλάδα θέλει να αποφύγει κάτι τέτοιο.

Προετοιμάζεται ωστόσο για κάθε ενδεχόμενο. Ήδη οι Ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει συγκεκριμένες εντολές, ενώ ειδική μονάδα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής έχοντας λάβει μάλιστα εντολές αντίδρασης μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια.
Αντίστοιχες είναι οι εντολές στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεν είναι κατά τις ίδιες πληροφορίες τυχαία και η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Σερβία για επαφές με τους εκεί αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ