Κυπριακό

Κυπριακό: Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν δήλωσε ο Αναστασιάδης

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ασφάλειας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Δεν γνωρίζω εάν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλουν να εμπλακούν (στις συνομιλίες της Γενεύης) γιατί είναι μια πρωτοβουλία κυπριακής ιδιοκτησίας ... Αλλά ασφαλώς μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ασφάλειας».

Πρόσθεσε πως «αυτή είναι μια από τις επιλογές για τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να γίνει ο μόνος εγγυητής κάτω από το Άρθρο 7 (του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών) για την εφαρμογή, για την ασφάλεια».

Ερωτηθείς εάν είναι πιθανόν να γίνει ένα δημοψήφισμα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «εάν μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και εάν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση σε σχέση με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, τότε θα είμαστε ελεύθεροι να συζητήσουμε τα εναπομείναντα ανεπίλυτα θέματα στα τέσσερα κεφάλαια και τότε γιατί όχι».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για λύση, σημείωσε πως δεν παρατηρείται οποιαδήποτε πρόοδος γιατί υπάρχουν δυο καίρια θέματα που παραμένουν ανεπίλυτα, αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που περιλαμβάνει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και το εδαφικό.

Επεσήμανε πως υπήρξε πρόοδος στα θέματα της διακυβέρνησης, της κατανομής της εξουσίας, της οικονομίας και στο περιουσιακό, αλλά δεν χρειάζεται να συνεχίσουν να συζητούν αυτά τα θέματα χωρίς να προχωρούν στο εδαφικό και στην ασφάλεια. «Δεν υπάρχει λόγος να πάμε στη Γενεύη και να επαναλάβουμε του εαυτούς μας γιατί έχουμε τις διαπραγματεύσεις στο νησί. Επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας σε ό,τι αφορά τα τέσσερα κεφάλαια», πρόσθεσε.

Σημείωσε εξάλλου πως οι επιθετικές πολιτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Επίσης ανέφερε πως οι ενέργειες της Τουρκίας δεν θα σταματήσουν το νησί από το να επιδιώκει την υλοποίηση της ατζέντας του και από το να τιμήσει τις συμφωνίες που έγιναν με τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις οποίες δόθηκε άδεια για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε εξάλλου πως έχει απευθύνει πρόσκληση στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την Κύπρο και πως εάν δεν μπορέσει, τότε ίσως ο Πρωθυπουργός Μεντβέντεφ να έχει τη δυνατότητα, με βάση το πρόγραμμά του, να επισκεφθεί το νησί. Σε περίπτωση που δεν μπορέσουν, έχω ζητήσει να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο Πούτιν και τον Πρωθυπουργό Μεντβέντεφ. Μιλούμε για το φθινόπωρο, σημείωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης