Κόσμος

Κορυφώνεται η κρίση: Με βαλλιστικούς πυραύλους υποδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα - Yπουργός Άμυνας ΗΠΑ: "Θα είναι η χειρότερη πολεμική σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας" (εικόνες, βίντεο)

Ασταμάτητος είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν καθώς  πάτησε ξανά το "κουμπί" για να υποδεχτεί τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που πλησιάζουν την περιοχή. Ετσι μετά την επίδειξη των αντιαεροπορικών του συστημάτων που θεωρούνται "κλώνοι" των S-300PMU2, εκτόξευσε τα ξημερώματα και βαλλιστικό πύραυλο.

Aρχικά υπήρχε η πληροφορία πως ίσως εκτοξεύτηκαν πάνω από δύο πύραυλοί. 

Ο πύραυλος εικάζεται ότι είναι τύπου Scud και διένυσε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων πριν πέσει σε χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας, προκαλώντας την αντίδραση του Τόκιο.

Την πληροφορία ότι ο πύραυλος κατέπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε και η αμερικανική διοίκηση του Ειρηνικού, που πρόσθεσε ότι παρακολούθησε τον πύραυλο επί έξι λεπτά και ότι δεν έθεσε σε κίνδυνο τη Βόρεια Αμερική.

Η Αμερικανική Διοίκηση PACOM ανέφερε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Wonsan Airport.

Tα βομβαρδιστικά  B-1B έχουν προγραμματιστεί να πετάξουν από το Guam προς Νότια Κορέα και Ταιβάν αυτή τη βδομάδα ενώ πριν λίγες ημέρες προχώρησαν σε δοκιμαστική πτήση-προσομοίωση πλήγματος πετώντας από το  Guam  προς την Okinawa.

Πιο αναλυτικά, βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, προχωρώντας στην τρίτη επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση εδώ και μερικές εβδομάδες.

Ο πύραυλος Scud διένυσε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων πριν πέσει σε χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας, προκαλώντας την αντίδραση του Τόκιο.

Η κίνηση αυτή της Πιονγιάνγκ αψήφησε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύει κάθε πυρηνική και πυραυλική δραστηριότητα ενώ αναλυτές από τη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν πως ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 120 χιλιομέτρων και πως εξετάζεται ο ακριβής αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν, υπονοώντας πως ίσως ήταν πάνω από ένας.

Ο πύραυλος φαίνεται πως εκτοξεύτηκε από την περιοχή Wonsan και είχε χρόνο πτήσης περίπου έξι λεπτά ενώ η εκτόξευση έγινε μια μέρα αφότου μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν τη δοκιμή νέου αντιπυραυλικού συστήματος αλλά και εικόνες του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν να την παρακολουθεί.

Για την εκτόξευση ενημερώθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ενήμερη» ανέφερε «ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί».

«Η Ιαπωνία δεν πρόκειται να ανεχθεί επ' ουδενί τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Έχουμε προβεί σε έντονο διάβημα στη Βόρεια Κορέα και καταδικάζουμε τις πράξεις της με τους εντονότερους δυνατούς όρους», ήταν το μήνυμα του επικεφαλής γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, διαμαρτυρόμενος προς τη Βόρεια Κορέα για την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου.

«Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα είναι ιδιαίτερα προβληματική από την άποψη της ασφάλειας της κυκλοφορίας πλοίων και αεροπλάνων και αποτελεί σαφή παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε σε δημοσιογράφους ο Γιοσιχίντε Σούγκα σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

«Προφανώς θα είναι η χειρότερη πολεμική σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πως θα είναι μία πιθανή πολεμική σύγκρουση με την Βόρεια Κορέα – στην περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας- ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, δήλωσε ότι: «προφανώς θα είναι η χειρότερη πολεμική σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας.»

«Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας διαθέτει εκατοντάδες κανόνια πυροβολικού, αλλά κι εκτοξευτές ρουκετών, ενώ εντός του βεληνεκούς βολής τους είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο. Πρόκειται για την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάτις στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS “Face the Nation.”

«Στην περίπτωση μιας πολεμικής σύγκρουσης τα όπλα αυτά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την Κίνα, αλλά και την Ρωσία», συμπλήρωσε με νόημα ο Αμερικανός ΥΠΑΜ.

Ο πύραυλος της σημερινής εκτόξευσης, φαίνεται να έπεσε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας, προκαλώντας δριμεία πολιτική αντίδραση από το Τόκιο. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε έδωσε έμφαση στην ανάληψη συλλογικής δράσης από άλλες χώρες προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι διαρκείς προκλήσεις της Πιονγιάνγκ.

«Όπως συμφωνήσαμε στην πρόσφατη διάσκεψη κορυφής της ομάδας χωρών G7, το ζήτημα της Βόρειας Κορέας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την διεθνή κοινότητα. Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ θα λάβουμε ειδικά μέτρα δράσης για ν΄ αποτρέψουμε την απειλή από την Βόρεια Κορέα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Άμπε.

Στη Νότια Κορέα ο πρόεδρος Μουν Τζάε-ιν συγκάλεσε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας για να αξιολογήσουν την κατάσταση. Η Βόρεια Κορέα δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει την υλοποίηση του πυραυλικού προγράμματος της, παρά την κλιμάκωση της διεθνούς πίεσης και «σε μια προσπάθεια να πιέσει την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, προκειμένου ν' αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου της Νότιας Κορέας.

https://www.youtube.com/watch?v=nAREvtPcaBo

https://www.youtube.com/watch?v=Fm0zezVyrMw

https://www.youtube.com/watch?v=AVkQZ2p_NW0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...