Ένοπλες Συρράξεις

"Καταιγίδα της Ανατολής": Tο Ισραήλ προετοιμάζει στρατιωτική επίθεση-αστραπή εναντίον Συρίας- Λιβάνου - Ζεσταίνουν μηχανές τα F-35

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Οι Ισραηλινοί με  αμερικανική υποστήριξη ετοιμάζουν την επιχείρηση «καταιγίδα της Ανατολής» θέλοντας να κτυπήσουν ταυτόχρονα σε Συρία και Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ η οποία έχει αναβαθμιστεί σε ισχυρή , εξοπλισμένη και εμπειροπόλεμη δύναμη, βάζοντας  « φωτιά» στο σκηνικό σε ολόκληρη την περιοχή  λόγω της παρουσίας ρωσικών και συριακών αντιαεροπορικών πυραυλικών  συστημάτων αλλά και  προθέσεων του Πούτιν.

Μία από τις πιο δημοφιλής εφημερίδες του Λιβάνου η Al-Liwaa, δημοσιεύει  πληροφορίες σχετικά με την πληροφορία  ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορική μηχανή ετοιμάζεται πυρετωδώς, για ταυτόχρονη αεροπορική επιδρομή μεγάλης κλίμακας σε  Συρία και Λίβανο.

https://youtu.be/8bRANcN3bSA?t=1

Υπάρχουν υπόνοιες ότι θα χρησιμοποιηθούν και τα άρτι αφιχθέντα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 τα οποία θα μεταφέρουν ισραηλινούς πυραύλους και ηλεκτρονικά συστήματα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ψυεδείς ειδήσεις ή «Fake News» (όπως το λένε πλέον στην δύση) και ότι οι πληροφορίες λήφθηκαν από μια αξιόπιστη διπλωματική πηγή.

Αυτή η διπλωματική πηγή  διέρρευσε στις λιβανικές αρχές σχετικά με την προετοιμασία του Ισραήλ για μια «αιφνιδιαστική επίθεση» με κύριο στόχο  την «Χεζμπολάχ» στη Συρία και το Λίβανο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Liwaa, η επίθεση στρέφεται ολοκληρωτικά κατά των Λιβανέζικων εγκαταστάσεων υποδομής, καθώς και κατά των κυβερνητικών υπηρεσιών και στρατιωτικών αρχηγείων του Λιβάνου, με το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση, στο πρόσωπο του Πρόεδρου Michel Ayuna ανακοίνωσε τη στενή συμμαχία  και την υποστήριξη της στην οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Η πηγή τόνισε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των ατόμων που υποστηρίζουν την «Χεζμπολάχ» , είναι το νομικό  πλαίσιο της προετοιμασίας για την ισραηλινή μαζική αεροπορική επίθεση .

Υπενθυμίζουμε ότι στην αραβο-ισλαμικο-αμερικανική σύνοδο κορυφής στο Ριάντ συμμετείχε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, ο υπουργός Εξωτερικών Γκιμπράν Μπασίλε καθώς  και ο υπουργός Εσωτερικών Νιχάντ  Al-Μασούκ.

https://youtu.be/Gbxk2BliE80

Σε αυτήν την διάσκεψη ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε με σαφήνεια  απερίφραστα  ότι οργάνωση  «Χεζμπολάχ» αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, θέτοντας την ως στόχο και των αμερικανικών δυνάμεων.

Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει την «Χεζμπολάχ» βαθιά μέσα στο συριακό έδαφος επιζητώντας την «απομάκρυνση» του Ιράν στην μετά συριακή κατάσταση . «Χεζμπολάχ» και Ιράν όμως έχουν μια πανίσχυρη συμμαχία και η απομάκρυνση τους  από  ζωτικής σημασίας περιοχές και κοιτάσματα πετρελαίου στα σύνορα με το Ιράκ, δεν είναι μια καθόλου "απλή" υπόθεση .

Τα δεδομένα, σύμφωνα με ρωσικές πηγές  δείχνουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει μια «αστραπιαία επίθεση» που δεν θα δώσει την αφορμή ενός  πολέμου στην περιοχή.

Το Τελ Αβίβ εκτιμά ότι η «Χεζμπολάχ», η οποία έχει αναλάβει το  μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, δεν θα  επιτρέψει στον εαυτό της να «συρθεί» σε ένα νέο πόλεμο πλήρους κλίμακας με την ισχυρή ισραηλινή πολεμική μηχανή.

Η πιο επικίνδυνη πτυχή όμως σε  όλο αυτό το σχέδιο είναι η πιθανότητα μιας αμερικανικής επέμβασης κατά της «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο. Η εφημερίδα ανέφερε την πιθανότητα να έχουμε  «Αμερικανο-ισραηλινή επίθεση σε Λίβανο και Συρία.»

Η επίσκεψη Τραμπ  στην περιοχή συνοδεύτηκε από την ολοκλήρωση γιγαντιαίων αμυντικών συμφωνιών  αλλά και  συμβάσεων για το άνοιγμα νέων στρατιωτικών βάσεων «στις αραβικές χώρες του νέου ΝΑΤΟ.»

https://youtu.be/mgqy17AhweA?t=39

https://youtu.be/DiY1y_4pWs8?t=48

Αυτό όμως που διαφαίνεται όμως ξεκάθαρα  είναι ότι οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ μαζί με  το Ισραήλ θα αναλάβουν ακόμα πιο δραστήριο ρόλο σε Συρία και Λίβανο , με  μόνο αίνιγμα την στάση της Μόσχας και προσωπικά του Ρώσου προέδρου .

Η αποστολή ρωσικών επίλεκτων αερομεταφερόμενων δυνάμεων στην Βόρεια Συρία, και η ενίσχυση του μεσογειακού στόλου αποτελούν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι θέλουν να διαδραματίσουν τον κύριο ρόλο τουλάχιστον στην Συρία .

Ενδεχόμενη συμφωνία όμως ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις θα άλλαζε σαφώς το χάρτη της περιοχής και θα εξαφάνιζε τον ISIS από ολόκληρη την περιοχή. Εφόσον όμως αυτή δεν έρχεται όλα τα ενδεχόμενα και τρομολαγνικά σενάρια στην περιοχή  είναι  εφικτά διότι εμπλέκονται ήδη πολλές "αντίρροπες δυνάμεις σε ένα ισχυρό  πεδίο" στο χώρο της Μέσης Ανατολής .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ