Κόσμος

Θίασος το ΝΑΤΟ: Πλακώθηκαν ΗΠΑ-Γερμανία με βαρείς χαρακτηρισμούς από Ν.Τραμπ και απάντηση από Β.Σόιμπλε - Απίστευτες εικόνες από τη Σύνοδο και το "δούλεμα" του "Πλανητάρχη" στον Α.Τσίπρα


Πλακώθηκαν άσχημα στο ΝΑΤΟ Ν.Τραμπ και Γερμανία και σίγουρα θα έχουμε εξελίξεις στο μέτωπο αυτό. Oι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα από τη Σύνοδο μόνο καλές δεν είναι. Φαίνεται ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν θέλει Ν.Τραμπ και το δείχνει με κάθε τρόπο. Φάνηκε πάντως μια τάση του προέδρου των ΗΠΑ να επιβληθεί σε όλους τους ηγέτες με κάθε τρόπο. Το βίντεο που δείχνει κυριολεκτικά να σπρώχνει στην άκρη τον ηγέτη του Μαυροβουνίου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, είναι χαρακτηριστικό.

Με το «καλημέρα σας», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους 27 ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι «δεν φέρονται δίκαια στους Αμερικανούς φορολογουμένους», καθώς δεν συμμετέχουν με το ποσοστό που τους αναλογεί στον προϋπολογισμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αφήνοντας μεγάλο μέρος από το βάρος να πέφτει σε αμερικανικούς ώμους.

Ο Ν.Τραμπ μπροστά σε όλους τους ηγέτες βρήκε την ευκαιρία να τους υπενθυμίσει ότι μόνο 23 από τα 28 μέλη πληρώνουν αυτό που υποχρεούνται και ότι οφείλουν «τεράστια ποσά» στον προϋπόλογισμό του ΝΑΤΟ από τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την συνάντησή του με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκάλεσε τους Γερμανούς «πολύ κακούς».

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, χθες Πέμπτη που ο πρόεδρος των ΗΠΑ είδε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, φέρεται να είπε: «Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί».

«Βλέπετε τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πωλούν στις ΗΠΑ. Φρικτό. Εμείς θα το σταματήσουμε αυτό», εξήγησε - κατά κάποιον τρόπο - τον χαρακτηρισμό του ο Τραμπ.

Σύμφωνα με το περιοδικό, στο σημείο αυτό παρενέβη ο Γιούνκερ, που υπερασπίστηκε την Γερμανία, λέγοντας ότι όλοι ευνοούνται από το ελεύθερο εμπόριο.

Αργότερα ο Σόιμπλε πέρασε στην επίθεση και απάντησε στον Ν.Τραμπ.

Το σχόλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ: «Κι εγώ εκτιμώ τον Μπαράκ Ομπάμα. Έχει μία εκπληκτική ικανότητα επικοινωνίας. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί πραγματικά, όσο λίγοι, να ενθουσιάσει το ακροατήριό του. Και εδώ, για να σας το πω με όλη τη διπλωματική εγκράτεια, υπάρχει κάποια διαφορά με τον διάδοχό του. Υποθέτω ότι αν οι Γερμανοί μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και στον διάδοχό του, θα διάλεγαν Ομπάμα με μεγάλη πλειοψηφία».

https://www.youtube.com/watch?v=uqORVhg8uSc

Σήμερα Παρασκευή που ξεκινά η σύνοδος G7 στην Ταορμίνα της Ιταλίας, ο πρόεδρος Τραμπ θα συναντήσει από κοντά την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν αντιδράσεις για το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, υπήρξαν πολλές στιγμές αμηχανίας, με τον Τραμπ να αρνείται την χειραψία μπροστά στις κάμερες και την επομένη να δηλώνει πως ζήτησε από την Καγκελάριο να πληρώσει η Γερμανία τα ποσά που οφείλει στο ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της «οικογενειακής φωτογραφίας» των ηγετών ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ενθάρρυνε τους ομολόγους του να χαιρετίσουν στις κάμερες.

Ορισμένοι ακολούθησαν το παράδειγμά του αλλά ο Τραμπ δεν ύψωσε το χέρι του. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαμογέλασε ελαφρά για μερικά δευτερόλεπτα αλλά κατά τα άλλα διατήρησε το απολύτως σοβαρό ύφος του.

Εναν σύντομο διάλογο με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε χαμογελαστός τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον κράτησε από τον ώμο και συνομίλησαν για λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους ο αμερικανός πρόεδρος είπε στον Αλέξη Τσίπρα στον σύντομο διάλογο που είχαν:

Τραμπ: Σε παρακολουθώ. Εχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό. Τα πάτε περίφημα. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, με υπέροχους ανθρώπους.

Τσίπρας: Τα καταφέρνουμε μετά από χρόνια κρίσης. Και σήμερα βρισκόμαστε σε μία πολύ σημαντική περίοδο που πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για να ενισχυθεί αυτή η θετική πορεία ανάκαμψης της χώρας και της οικονομίας.

Τις φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε στο Twitter ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος συμμετέχει στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcnn%2Fvideos%2F10156697946186509%2F&show_text=0&width=400

 

 
https://twitter.com/CT_operative/status/867771218128244736

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...