Ελληνοτουρκικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκαλείται εκτάκτως για να παρθούν αποφάσεις - Άσκηση ελέγχου ναυσιπλοΐας εμπορικών και αλιευτικών σε όλο το Αιγαίο ανήγγειλε η Τουρκία με το Καστελόριζο στο στόχο- Ο "ΤΟΞΟΤΗΣ" με το βυζαντινό λάβαρο

Συγκλονιστικό βίντεο: Το παράκτιο περιπολικό "ΤΟΞΟΤΗΣ" με το βυζαντινό λάβαρο να κυματίζει στον ιστό περιπολεί στο Αιγαίο ενώ Ελλάδα και Κύπρος προετοιμάζονται εντατικά για τον πολεμικό τυφώνα που έρχεται. Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά θα συγκληθεί εκτάκτως αύριο Τετάρτη, στις 12:00 το μεσημέρι.

Πριν λίγο  η Τουρκία, αποφάσισε να κλιμακώσει περαιτέρω καθώς ανακοίνωσε το απόγευμα άσκηση NCAGS στο Κέντρο του Αιγαίου, όπου για τέσσερις ημέρες δηλώνει ότι θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους, νηοψίες σε εμπορικά σκάφη και αλιευτικά, καλώντας όλα τα παραπλέοντα σκάφη να είναι σε επαφή με το επιχειρησιακό κέντρο της Σμύρνης αναφέρει το liberal.gr

Με την άσκηση αυτή, ενώ ήταν ταυτόχρονα σε ισχύ δύο άλλες NAVTEX - η μία για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης γύρω από το Καστελόριζο και η άλλη (NAVTEX 474/17) με πραγματικά πυρά σε μια μεγάλη περιοχή μεταξύ των Ψαρών της Σκύρου και της Ευβοίας- η Τουρκία επιχειρεί να στείλει το μήνυμα της συγκυριαρχίας και επιχειρησιακής διχοτόμησης του Αιγαίου.

Με τη NAVTEX 474/17, η Τουρκία αναγγέλλει την πραγματοποίηση από 15-19 Μαΐου της άσκησης DENIZ KURDU 2017, μιας άσκησης «Ναυτικής Συνεργασίας και Κατεύθυνσης εμπορικών Πλοίων» (Naval Cooperation and Guidance For Shipping- NCAGS) σε όλο το μήκος και πλάτος των διεθνών υδάτων του Αιγαίου βορείως του 37ο Παραλλήλου, βόρεια δηλαδή της Αμοργού.

Με τη NAVTEX αυτή καλούνται οι «αρχές ναυσιπλοΐας και τα εμπορικά, αλιευτικά σκάφη, μεγαλύτερα των 300 GRT, να συνεργασθούν με το Τουρκικό Ναυτικό Κέντρο (TNSC) που είναι εγκατεστημένο στη Σμύρνη, στη βάση της αρχής «χωρίς κόστος χωρίς καθυστέρηση».

Τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη καλούνται επίσης να αναφέρονται απευθείας στο Κέντρο της Σμύρνης όταν πλέουν στις περιοχές της άσκησης και να στέλνουν “FORMAT ALFA” 24 ώρες πριν εισέλθουν στην περιοχή NCAGS. Στην τουρκική NAVTEX μάλιστα αναφέρονται και η ηλεκτρονική διεύθυνση και τα τηλέφωνα του Κέντρου της Σμύρνης, στα οποία θα πρέπει να... αναφέρονται τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου:

E-MAIL: [email protected]
TEL: +90 0232 365 58 01 - FAX : +90 0232 367 31 01

Όμως οι προκλήσεις δεν σταματούν εδώ.

 

Για την παρουσία ελληνικού στρατού στο Καστελόριζο διαμαρτύρεται η  τουρκική εφημερίδα Sozcu.

Σε άρθρο υπό τον τίτλο «Μετά το σούβλισμα του αρνιού υποθαλάσσιο σόου», η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι «οι Έλληνες δεν έμειναν στην κατάληψη των 18 νησιών μας, αλλά εγκατέστησαν και στρατό στα νησιά ενάντια στις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

»Ο ελληνικός στρατός, ο οποίος αγκυροβόλησε τα υποβρύχιά του στο Καστελόριζο, που απέχει μονάχα 2 χλμ. [απέχει 6 χλμ.] από το Κας [Αντίφελλος], εγκατέστησε εκεί 700 στρατιώτες. Και η Τουρκία δεν έβγαλε άχνα», γράφει σε… έξαλλη κατάσταση ο Τούρκος δημοσιογράφος Οζτούρκ.

«Οι προκλήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν έχουν τέλος.

»Η Ελλάδα, που ύψωσε την σημαία της και στρατιωτικοποίησε 18 νησιά και 1 βραχονησίδα, που βρίσκονται στα σύνορα της Σμύρνης, των Μούγλων και του Αιδινίου, και γιόρτασε την κατάληψη με σούβλισμα αρνιού στο Αγαθονήσι, προχώρησε σε νέο σκάνδαλο.

»Οι Έλληνες προέβησαν για πρώτη φορά σε υποθαλάσσια επίδειξη στο Καστελόριζο, που βρίσκεται κάτω από τη μύτη του Κας της Αττάλειας», σχολιάζει ο Οζτούρκ.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για το υποβρύχιο «Αμφιτρίτη», που αγκυροβόλησε στο νησί και επισημαίνεται ότι την τελευταία περίοδο ενισχύονται οι στρατιωτικές προετοιμασίες, υπενθυμίζοντας την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΑΜ στις 5 Δεκεμβρίου 2016, κατά την οποία επέβλεψε την τορπιλάκατο, που εκτελεί περιπολίες γύρω από το νησί.

Τέλος, παρατίθεται το σχόλιο του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, του γνωστού Ουμίτ Γιαλίμ:

«Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στο Καστελόριζο είναι δικαίωμα που κέρδισε η Τουρκική Δημοκρατία. Ενώ η Ελλάδα χρησιμοποιεί το Καστελόριζο ως χερσαία και ναυτική βάση και παραβιάζει τις συνθήκες, δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτό ότι η κυβέρνηση του AKP και το ΥΠΕΞ παραμένουν σιωπηλοί και δεν απαντούν».

 

https://www.youtube.com/watch?v=s2i0fojebUo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...