Ελληνοτουρκικά

Τελευταία βήματα πριν την αναμέτρηση: Πολεμικό Συμβούλιο στη Κύπρο - Ο Αναστασιάδης μελετά όλες τις λύσεις και ενημερώνει ΟΗΕ -ΕΕ - Ρωσία-ΗΠΑ - Το Καστελόριζο υπό μόνιμο τουρκικό αποκλεισμό και πυρά στην Κύπρο


Πολεμικό Συμβούλιο έχουμε στην Κύπρο καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται ραγδαία: Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέλη του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και γενικότερα, καθώς και για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας μελέτη του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών για το θέμα της Τουρκίας. Oλοι φοβούνται και προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο...

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα στην Τουρκία, εκφράστηκε από τα μέλη του Συμβουλίου η εκτίμηση ότι είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα για το πού οδηγείται η Τουρκία.

Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών - Τουρκίας, ενόψει και της συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι κατανοητό ότι η Κύπρος τρέχει και δεν φτάνει ενώ μελετώνται όλες οι στρατιωτικές λύσεις και μη λύσεις...

Η Λευκωσία ενημερώνει διπλωμάτες ξένων χωρών, τον ΟΗΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τους κινδύνους που προκύπτουν από τις ενέργειες των Τούρκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, επέδωσε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία παρατίθενται όλες οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, οι οποίες σχετίζονται με παραβιάσεις της ΑΟΖ, παράνομες έρευνες και απειλές.

To  ‘στρατιωτικό εμβατήριο των γενιτσάρων’ που απάντησε το Μπάρμπαρος στην προειδοποίηση με ασύρματο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι παραβίαζε τα χωρικά ύδατα και η νέα τουρκική NAVTEX 465/17 που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού ΠΝ με την οποία δεσμεύει περιοχή ΝΔ της Κύπρου την Δευτέρα 8 Mαϊου 2017 προκειμένου να διεξαχθεί άσκηση με πυρά δείχνουν πολεμική αναμέτρηση.
https://twitter.com/yenisafak/status/860497796197224448

Eίναι η 4η φορά που δεσμεύονται οι υπόψη περιοχές. Μέρος της υπόψη περιοχής συμπίπτει με την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατίας λόγω διεξαγωγής σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό πλοίο R/V RAMFORM HYPERION από 5/5 έως 15/8/2017 και σε κάθε περίπτωση οι περιοχές αυτές βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και περιλαμβάνουν μέρος του οικοπέδου 6.

Να σημειωθεί ότι το υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο εκτελεί ήδη έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Τρίτη 2 Μαΐου.

Με άλλη Navtex η Τουρκία με την παράνομη NAVTEX 466/17 αποκλείει και πάλι το Καστελόριζο για διεξαγωγή ανθυποβρυχιακής άσκησης για 4 ολόκληρες ώρες την νύκτα 6/7 Μαΐου 2017 (Σάββατο προς Κυριακή).

Στο παιχνίδι και ο Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί επιχείρησε χθες να κρυφτεί πίσω από τις τουρκικές προκλήσεις για να αξιώσει τερματισμό των ερευνών της Κύπρου για φυσικό αέριο.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης με θέμα «Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων», υποστήριξε ότι για να μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδιακή πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της ε/κ ηγεσίας, προσθέτοντας ότι η «ε/κ διοίκηση» δυσκολεύεται στο θέμα διαμοιρασμού εξουσιών διακυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι άρχισε να φαίνεται νωρίς η αρνητική επίδραση των προεδρικών εκλογών του 2018 της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ όπως είπε μπορεί από τον Ιούλιο και μετά η πρόθεση της ε/κ πλευράς να κάνει γεωτρήσεις να είναι αιτία για να ξεκινήσει νέα ένταση στην περιοχή. «Τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής δεν θα έπρεπε να δημιουργούν ένταση, αλλά να είναι αιτία για συνεργασία», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ακόμη: «Αν δεν φτάσουμε με επιτυχία στο τέλος αυτής της διαδικασίας για λόγους που δεν θα οφείλονται σε μας, εμείς ως Τ/κ θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας ως "ΤΔΒΚ" ως δημοκρατική και κοσμική κοινότητα με τη δική μας ταυτότητα. Όπως δεν υπάρχει αίτημα για να γίνουμε νομαρχία και η Τουρκία δεν έχει ανάγκη για μια νέα επαρχία», ανέφερε.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές που περιλαμβάνουν τα οικόπεδα ένα, έξι και επτά, στην κυπριακή AOΖ, πραγματοποιεί η Τουρκία, η οποία εξέδωσε παράνομες Navtex.

Η μία παράνομη NAVTEX αφορά πόντιση υποβρυχίου καλωδίου σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ όπου βρίσκεται το οικόπεδο «6» και η άλλη αφορά ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, οι οποίες άρχισαν στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στη μία μετά το μεσημέρι.

Παράλληλα, με άλλη παράνομη ΝΑVΤΕΧ ενημερώνει για ασκήσεις με πραγματικά πυρά αύριο από τις 5 ώς τις 7 το πρωί στην ίδια περιοχή και σε περιοχή λίγο πιο ανατολικά που περιλαμβάνει μέρος του οικοπέδου «7» αναφέρει δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ