Κόσμος

Εκτός ελέγχου ο Ρ.Τ.Ερντογάν παρέδωσε 2 τελεσίγραφα στον Ν.Τραμπ και διοργανώνει συλλαλητήριο ισλαμιστών έξω από το Λευκό Οίκο - Η Α.Μέρκελ ανακοίνωσε την μεταφορά των γερμανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλικ προς Ιορδανία!

Eκτός ελέγχου είναι ο Ρ.Τ.Ερντογάν και πλέον εκφράζονται ανοιχτά φόβοι για πολεμικό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ο παράφρων Σουλτάνος τα έβαλε με Γερμανία και ΗΠΑ στέλνοντας αφενός μεν δύο τελεσίγραφο στον Ν.Τραμπ και αφετέρου απαγορεύοντας σε Γερμανούς Βουλευτές να μεταβούν στο Ιντσιρλίκ. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ε εξέλιξη σφοδρό διπλωματικό επεισόδιο με το Βερολίνο να ψάχνει νέα βάση για να μεταφέρει τα στρατεύματα του από το Ιντσιρλίκ.

Συγκεκριμένα, ο Ταγίπ Ερντογάν φτάνει σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) στην Ουάσιγκτον έτοιμος για πόλεμο. Και αυτοί που το λένε κυριολεκτούν. Η πληροφορία διακινείται από ανθρώπους της Τουρκικής Πρεσβείας, από υπαλλήλους των Τουρκοαμερικανικών Οργανώσεων, από στελέχη του ισλαμικού κόμματος του προέδρου της Τουρκίας που ήρθαν προπομποί του «Μεγάλου Ηγέτη», αλλά και από τους Γκιουλενιστές, που επίσης είναι πολλοί στην Αμερική. Την αποκάλυψη την κάνει ο Μ.Ιγνατίου στο site του.

Έρχεται για πόλεμο, λοιπόν: Και με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, από τον οποίο ΑΠΑΙΤΕΙ να ακυρώσει την απόφασή του για εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας (YPG). Αλλά και με τους αντιπάλους του. Έστειλε την περασμένη Δευτέρα τον υπουργό του της …Δικαιοσύνης, και ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του τη σύλληψη του Ιμάμη Γκιουλέν, πριν από την άφιξη του κ. Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο τελεσίγραφα του Σουλτάνου, ο οποίος ζητά να ταπεινώσει τον Πλανητάρχη, ακυρώνοντας μία πολύ σοβαρή απόφαση, που αφορά τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών και επίσης απαιτεί να επιβάλει και τους όρους του στην αμερικανική Δικαιοσύνη.

Οι άνθρωποι του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον -και πιστέψτε με έχει πολλούς σε διατεταγμένη υπηρεσία- ενημέρωσαν χθες ότι «θα πάει στο Λευκό Οίκο για να τα …ψάλλει στον Πρόεδρο Τραμπ», τον οποίο υποτίθεται ότι θα κατηγορήσει και για προδοσία της τουρκοαμερικανικής φιλίας. Υποστήριξαν ότι θα είναι σκληρός με τον Αμερικανό πλανητάρχη και είπαν και άλλες τέτοιες ανοησίες.

Οι οπαδοί του την ίδια στιγμή διοργανώνουν συλλαλητήριο υπέρ του έξω ακριβώς από τον Λευκό Οίκο, σε μία άνευ προηγουμένου πρόκληση εναντίον του προέδρου Ν.Τραμπ.

Ταυτόχρονα ο παρανοϊκός Σουλτάνος προχωρά σε μια πρόκληση πρώτου μεγέθους εναντίον του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και οι Τουρκο-Αμερικανικές Οργανώσεις, διοργανώνουν σήμερα Δευτέρα, στις 5 το απόγευμα ώρα Ουάσιγκτον (12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) συλλαλητήριο υποστήριξης του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας έξω από τον Λευκό Οίκο.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στη Πάρκο Λαφαγέτ, το οποίο βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του Λευκού Οίκου. Βεβαίως ο κ. Ερντογάν ΔΕΝ θα επέτρεπε ποτέ να γίνει κάτι παρόμοιο στην Άγκυρα και μπροστά από το παλάτι του. Άνθρωποι της τουρκικής πρεσβείας και του κόμματος του κ. Ταγίπ Ερντογάν έχουν διευθετήσει να φέρουν οπαδούς του AKP από τις γειτονικές πολιτείες, Μέριλαντ και Βιρτζίνια, ενώ λεωφορεία θα έρθουν στην Ουάσιγκτον από τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη, την Πενσυλβάνια και την πολιτεία του Ντελαγουέαρ.

Τον συντονισμό έχει η Τουρκική Πρεσβεία αλλά “μπήκαν μπροστά” εκπρόσωποι των τουρκικών οργανώσεων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι στη διαδήλωση θα παραβρεθεί και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Όμως, Τούρκοι δημοσιογράφοι μας είπαν ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα αφιχθεί στην Ουάσιγκτον αργότερα, προερχόμενος από το Πεκίνο.

Παράλληλα, το Βερολίνο ενδέχεται να μεταφέρει τα στρατεύματά του σε κάποια άλλη χώρα εάν η Άγκυρα αρνηθεί να δώσει την άδεια σε μέλη της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της Γερμανίας, να επισκεφθούν τα στελέχη των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων που υπηρετούν στην αποστολή του NATO στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, διεμήνυσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η Μέρκελ επέμεινε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας οι γερμανοί κοινοβουλευτικοί να μπορούν να επισκεφθούν τους περίπου 270 γερμανούς στρατιωτικούς στο Ιντσιρλίκ, που συμμετέχουν στην αποστολή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου η οποία στοχοθετεί την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Θα συνεχίσουμε να μιλάμε με την Τουρκία, αλλά παράλληλα θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να εκπληρώσουμε την εντολή μας», σημείωσε η Μέρκελ.

«Αυτό σημαίνει να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις πέραν του Ιντσιρλίκ, και μια από τις εναλλακτικές μεταξύ άλλων είναι η Ιορδανία».

Η Μέρκελ χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση της Άγκυρας.

Η καγκελάριος υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες στην οργάνωση επισκέψεων των μελών της Μπούντεσταγκ στο Ιντσιρλίκ.

«Δεν μπορώ παρά να επαναλάβω ότι αυτές δεν είναι οι πρώτες δυσκολίες: η Μπούντεσβερ (σ.σ. ο γερμανικός στρατός) είναι ένας στρατός που ελέγχεται από το κοινοβούλιο και άρα είναι απολύτως απαραίτητο οι βουλευτές μας να μπορούν να επισκέπτονται τις στρατιωτίνες μας και τους στρατιώτες μας στις εγκαταστάσεις τους», επέμεινε η Μέρκελ, αναφερόμενη στο ιδιαίτερο καθεστώς των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, οι οποίες δεν μπορούν να επεμβαίνουν σε θέατρα μαχών παρά μόνο αφού το εγκρίνουν με ψηφοφορία οι κοινοβουλευτικοί.

Η νέα διένεξη σημειώνεται εξάλλου αμέσως μετά τη βαθιά κρίση της άνοιξης, όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για «ναζιστικές» πρακτικές, μετά την απαγόρευση πολλών συγκεντρώσεων υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Η Τουρκία είχε ήδη αναβάλει πέρσι για πολλούς μήνες μια προηγούμενη επίσκεψη Γερμανών κοινοβουλευτικών στο Ιντσιρλίκ, αφού η Μπούντεσταγκ αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το Βερολίνο υποψιάζεται πως η Άγκυρα επιδιώκει να την τιμωρήσει αυτή τη φορά για το ότι χορήγησε άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς που το ζήτησαν εξαιτίας των διωγμών που εξαπολύθηκαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

«Ίσως (η απαγόρευση να αποφασίστηκε) λόγω των αποφάσεων ανεξάρτητων γερμανικών αρχών που αφορούν μέλη του (τουρκικού) στρατού», εκτίμησε από την πλευρά του ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

Πολλές εκατοντάδες διπλωμάτες, στρατιωτικοί και μέλη των οικογενειών τους έχουν υποβάλει αιτήματα να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία.

Από τον Ιανουάριο, η Άγκυρα πιέζει το Βερολίνο να απορρίψει τις αιτήσεις αυτές και αξιώνει παράλληλα την απέλαση φερόμενων ως πραξικοπηματιών οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στη γερμανική επικράτεια.

Σύμφωνα με τον Σέφερ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα θίξει το ζήτημα της βάσης του Ιντσιρλίκ στους τούρκους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, όπου θα γίνει μια σύνοδος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον του ΙΚ.

Εάν το Βερολίνο πράγματι μετακινήσει τα στρατεύματα και τα αεροσκάφη Tornado που εκτελούν αποστολές αναγνώρισης και ανεφοδιασμού πάνω από εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στη Συρία, η Ιορδανία προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές γι' αυτό.

«Η Ιορδανία διαθέτει τις καλύτερες συνθήκες, παρότι δεν είναι συγκρίσιμη με το Ιντσιρλίκ σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές ασφαλείας και τον συντονισμό με τους συμμάχους μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Γενς Φλόσντορφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης