Ένοπλες Συρράξεις

Δραματικές εξελίξεις- O N.Tραμπ δέχτηκε την πρόσκληση Αλ-Σίσι και το ΝΑΤΟ "ζεσταίνει μηχανές": «Το αίμα των χριστιανών πρέπει να σταματήσει να χύνεται" - Φλέγεται η Λιβύη


Του Βασίλη Καπούλα

O Αλ-Σίσι προσκάλεσε τον Ν.Τραμπ τη στιγμή που η Αιγυπτιακή Αεροπορία ισοπέδωνε βάσεις της οργάνωσης "Shura Council of Mujahideen" στη Derna της Λιβύης  και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανταποκρίθηκε αμέσως. «Το αίμα των χριστιανών πρέπει να σταματήσει να χύνεται, θα τους υπερασπιστούμε και θα τους προστατεύσουμε», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον κοπτών στην Αίγυπτο, με τουλάχιστον 28 νεκρούς. Το ΝΑΤΟ πλέον "ζεσταίνει" μηχανές για να μπει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που το ίδιο εξέθρεψε. Συρία-Ιράκ και Λιβύη οι στόχοι.

Με τη φράση «Είπατε ότι προτεραιότητά σας είναι η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και είμαι πεπεισμένος ότι είστε ικανός να το πράξετε» ο Αλ-Σίσι προσκάλεσε το ΝΑΤΟ ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα εμπλακεί πιο ενεργά με περισσότερους βομβαρδισμούς εκτός συνόρων.

«Οι τρομοκράτες έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο πολιτισμών και εναπόκειται σε όλους εκείνους που αναγνωρίζουν την αξία της ζωής να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν αυτό το κακό» τόνισε ο Τραμπ σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε» τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διαβεβαιώνοντας ότι «η Αμερική θα σταθεί στο πλευρό του προέδρου Αλ Σίσι και του αιγυπτιακού λαού».

Οι εικόνες από την τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο είναι συγκλονιστικές. Πτώματα διάσπαρτα γύρω από το λεωφορείο, σκεπασμένα με μαύρες σακούλες. Οι τρομοκράτες «γάζωσαν» λεωφορείο που μετέφερε χριστιανούς κόπτες με εκατοντάδες σφαίρες, αφήνοντας πίσω τους -σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό- 28 νεκρούς και τουλάχιστον 25 τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και πολλά παιδιά, τα οποία συνοδεύονταν από τους γονείς τους.

Το νέο πολύνεκρο επεισόδιο έλαβε χώρα στη διαδρομή για το μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ, στην περιοχή Μίνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η επίθεση δεν έγινε μόνο στο λεωφορείο, αλλά και σε ένα μικρό μινι μπας και ένα μικρό φορτηγό.

Στο ένα επέβαιναν Χριστιανοί Κόπτες και στο μίνι μπας, εργάτες από δύο χωριά της περιοχής.

Στην Λιβύη επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του Καντάφι. Υπάρχει πόλεμος μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, και της κυβέρνησης που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας και με την οποία συνδέεται ο στρατηγός Χάφταρ. Ενδιάμεσα υπάρχει η Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Στις εχθροπραξίες, οι οποίες ξέσπασαν σε κατοικημένες συνοικίες της πόλης, αναμετρήθηκαν δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις.

Παράλληλα, μια ένοπλη οργάνωση πιστή στην ΚΕΕ κατέλαβε μια φυλακή νότια της Τρίπολης, όπου κρατούνταν κορυφαία στελέχη του ανατραπέντος καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια δικαστική πηγή υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αργά χθες βράδυ οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΚΕΕ διευκρίνισαν ότι όλοι οι κρατούμενοι παραδόθηκαν στη δική τους δικαιοδοσία.

Οι κρατούμενοι είναι «καλά στην υγεία τους» και μετήχθησαν «σε μια ασφαλή τοποθεσία», ανέφεραν τα δύο υπουργεία σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Πάνω από τριάντα εξέχουσες προσωπικότητες του προηγούμενου καθεστώτος βρίσκονταν σε αυτή τη φυλακή, ανάμεσά τους ο τελευταίος πρωθυπουργός του Καντάφι, ο Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντι, και ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Αμπντάλα Σενούσι. Αμφότεροι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο το 2015.

Οι χθεσινές συγκρούσεις είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 28 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 128, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ανουάρ Φρατζαλά, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει άμεσα ποια ήσαν τα θύματα.

Πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχει κίνδυνος ο απολογισμός να γίνει ακόμη βαρύτερος, καθώς πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε «κρίσιμη» κατάσταση, ενώ επισήμανε πως «ορισμένα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να μας ενημερώσουν για τους δικούς τους απολογισμούς λόγω ενός προβλήματος στις τηλεπικοινωνίες».

Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της ΚΕΕ, ο Χάσεμ Μπισρ, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι απώλειες στις τάξεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση είναι 23 νεκροί και τουλάχιστον 29 τραυματίες.

Οι μάχες άρχισαν τα ξημερώματα στις συνοικίες Αμπού Σλιμ, Χάντμπα και Σαλαχεντίν, στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, όπου αναπτύχθηκαν άρματα μάχης και βαρύς οπλισμός, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Οι φωνές της λογικής (...) πρέπει να υπερισχύσουν για το καλό της χώρας», ήταν η αντίδραση του Μάρτιν Κόμπλερ, του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη. «Πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωσή του που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και κάλεσε τις αντίπαλες οργανώσεις να απόσχουν από την χρήση βίας για πολιτικούς σκοπούς.

Οι μάχες άρχισαν γύρω από ένα κτιριακό συγκρότημα που αποτελείται από περίπου 10 πολυτελείς βίλες οι οποίες χρησίμευαν ως γενικό αρχηγείο για παραστρατιωτικές οργανώσεις πιστές στον επικεφαλής της πρώην κυβέρνησης που δεν αναγνώριζε η διεθνής κοινότητα, τον Χαλίφα Γουέιλ, ο οποίος παραμερίστηκε μετά τη συγκρότηση της ΚΕΕ.

Η ΚΕΕ κατηγόρησε χθες τον Γουέιλ και έναν αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης, τον Σάλαχ Μπάντι, ότι φέρουν την ευθύνη για τις επιθέσεις, διαμηνύοντας ότι θα «ανταποδώσει χωρίς έλεος». Οι δύο άνδρες, που κατάγονται από την πόλη Μισράτα (δυτικά) ηγούνταν ένοπλων οργανώσεων που ανήκαν στη συμμαχία Φατζρ Λίμπια, που είχε καταλάβει την εξουσία στην Τρίπολη το 2014.

Έχουν «ξεπεράσει όλα τα όρια (...) Τίποτα δεν τους σταματάει», κατήγγειλε η ΚΕΕ σε μια ανακοίνωσή της. «Αυτό είναι το δώρο τους στους πολίτες για τον μήνα του ραμαζανιού».

Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ κατάφεραν να επεκτείνουν τα εδάφη που ελέγχουν εκδιώκοντας τον Μάρτιο αντίπαλες οργανώσεις από φέουδά τους, στο κέντρο της πόλης και γύρω από αυτό, έπειτα από σφοδρές μάχες.

Έκτοτε, επικράτησε στην πρωτεύουσα μια μάλλον ασυνήθιστη ηρεμία, παρότι αρκετοί τομείς της παρέμειναν εκτός κάθε ελέγχου.

https://www.youtube.com/watch?v=3-108OCvtZU
https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/868241901576736770

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/868235951860064256

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/868219101088559109

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ