Κοινωνία

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Android - Πώς η Google προσπαθεί να το λύσει

Σήμερα, το λειτουργικό σύστημα Android χρησιμοποιείται σε περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια συσκευές στον κόσμο και κατέχει πάνω από το 80% της αγοράς φορητών συσκευών (smartphones και tablets) στον κόσμο.

Ωστόσο, το λειτουργικό σύστημα που από το 2007 η Google παρέχει δωρεάν στους κατασκευαστές φορητών συσκευών έχει ένα πολύ μεγάλο και μέχρι στιγμής άλυτο πρόβλημα, το οποίο ακούει στο όνομα «πολυδιάσπαση».

Κάθε χρόνο, η Google κυκλοφορεί τη νέα έκδοση του Android, η οποία περιέχει βελτιώσεις, νέα χαρακτηριστικά και, κυρίως αναβαθμίσεις ασφαλείας. Κι όμως, εκατομμύρια συσκευές στον κόσμο δεν αναβαθμίζονται ποτέ στην πιο νέα έκδοση.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία -και ενώ το φθινόπωρο αναμένεται η νέα έκδοση, με την ονομασία «Ο»- η περσινή έκδοση του Android, το «Ν», εντοπίζεται σε μόλις το 7% των συσκευών, ενώ η πιο χρησιμοποιούμενη έκδοση σήμερα, η «Μ» είναι ήδη δύο ετών παλιά και έχει σταματήσει να υποστηρίζεται από την Google, παρότι βρίσκεται στο 31% των συσκευών.

Αντίστοιχο ποσοστό κινητών λειτουργεί με το Android «L», τριετίας, πλέον, ενώ ακόμα υπάρχουν συσκευές που τρέχουν με ακόμα πιο παλιές εκδόσεις του λειτουργικου.

Κατ' αντιπαραβολή, το 79% των συσκευών της Apple (iPhone και iPad) λειτουργούν με την τελευταία έκδοση του iOS 10.

Οι λόγοι για αυτή την εικόνα του Android είναι πολλοί και διάφοροι, ωστόσο, η Google ανησυχεί, καθώς οι παλιότερες εκδόσεις του λειτουργικού είναι σαφέστατα λιγότερο ασφαλείς και πιο ευάλωτες σε επιθέσεις από ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό, ενώ αδυνατούν να υποστηρίξουν νέες εφαρμογές και λειτουργίες.

Αυτό που η Google φαίνεται ότι επιδιώκει με το Android «O» είναι να δώσει μια κάποια μορφή λύσης στο πρόβλημα αυτό, με το Project Treble, το οποίο αυτό που θα κάνει είναι να επιτρέπει στις νέες εκδόσεις του λειτουργικού να «επικοινωνούν» με τα υπάρχοντα τσιπάκια που αποτελούν την καρδιά του κινητού τηλεφώνου, χωρίς οι κατασκευαστές τους να χρειάζεται να ξαναγράφουν το λογισμικό.

To Project Treble ουσιαστικά θα λειτουργεί ως μεταφραστής του νέου Android στα παλιότερα τσιπάκια κι έτσι θα καθιστά ευκολότερη την αναβάθμιση παλιών συσκευών στο νέο λειτουργικό.

Να δούμε αν αυτή η κίνηση της Google θα λύσει το πρόβλημα της πολυδιάσπασης του Android.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ