Αρχείο

Αυξάνονται οι Ορθόδοξοι στην Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη αλλά δεν πάνε εκκλησία! Μειώνονται οι Ρωμαιοκαθολικοί - Ποιοι προσεύχονται περισσότερο και ποιοι λιγότερο

Η πλειονότητα των κατοίκων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται, ενώ αντιθέτως οι ρωμαιοκαθολικοί μειώνονται, σύμφωνα με νέα ευρήματα του ερευνητικού κέντρου Pew.
Συνολικά, το 57% των πιστών δηλώνουν ορθόδοξοι, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων δέκα χωρών με ορθόδοξη πλειοψηφία, όπως της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ελλάδας, της Λευκορωσίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας.

Η έρευνα διεξήχθη σε 18 χώρες από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2016 και αφορούσε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους.

Οι Ορθόδοξοι αποτελούν επίσης σημαντική μειονότητα στη Βοσνία (35%), στη Λετονία (31%) και στην Εσθονία (25%). Αντιστοίχως ο ρωμαιοκαθολικός πληθυσμός ανέρχεται σε 18% στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αποτελώντας την πλειοψηφία στην Πολωνία, την Κροατία, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία.

Οι μεγαλύτερες χώρες της περιοχής είδαν μια απότομη αύξηση των πιστών της ορθόδοξης πίστης και απότομη μείωση των Ρ/Καθολικών. Από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ο αριθμός των Ρώσων που αναγνωρίζονται ως ορθόδοξοι αυξήθηκε από 37% το 1991 σε 71% σήμερα. Εν τω μεταξύ, στην Πολωνία το ποσοστό των Ρ/Καθολικών μειώθηκε από 96% σε 87%, στην Ουγγαρία από 63% σε 56%, και στην Τσεχική Δημοκρατία από 44% σε 21%. Επιπλέον, το ποσοστό των Ορθοδόξων αυξήθηκε από 59% σε 75% στη Βουλγαρία και από 39% σε 78% στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι Ρ/Καθολικοί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι πιο πιθανό να παρακολουθήσουν τις Θείες Λειτουργίες από τους Ορθόδοξους. Ο ρ/καθολικός μέσος όρος είναι 25%, ενώ ο ορθόδοξος μόλις 10%. Επιπλέον, μόνο το 17% των ερωτηθέντων από τη Ρωσία και το 27% από τη Σερβία δήλωσαν ότι η καθημερινή προσευχή είναι κανόνας γι 'αυτούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων προσεύχονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα προέρχονται από τη Μολδαβία (48%).

Το 14% του πληθυσμού δηλώνει άθεο, συμπεριλαμβανομένου του 72% στην Τσεχική Δημοκρατία και 45% στην Εσθονία.

Σε σύγκριση με τους Ρ/Καθολικούς, ο ορθόδοξος πληθυσμός διατηρεί πιο συντηρητικές απόψεις για διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Στη Ρωσία, το 85% των ερωτηθέντων θεωρούν την ομοφυλοφιλία «ηθικά απαράδεκτη» και το 79% πιστεύει ότι η κοινωνία δεν πρέπει να την αποδεχθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ