Κόσμος

Έκλεψαν σταυρό από βυζαντινό παρεκκλήσι του 12ου αιώνα στην Αττάλεια της Τουρκίας

Ένας ανεκτίμητος από ιστορικής άποψης βυζαντινός σταυρός κλάπηκε από ένα βυζαντινό παρεκκλήσι που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου , στην επαρχία Αττάλειας της νότιας Τουρκίας.

Ο μαρμάρινος σταυρός 20 εκατοστών ήταν τοποθετημένος στη δυτική είσοδο του παρεκκλησίου, που βρίσκεται έξω από την αρχαία πόλη Μύρα στην περιοχή της Αττάλειας.

Ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Murat Uz είπε ότι οι αρχές πιστεύουν ότι ο σταυρός είχε κλαπεί τις τελευταίες τρεις ή τέσσερις ημέρες και ότι είχε ξεκινήσει μια έρευνα για την εξαφάνισή του.

Μια οικογένεια που ζούσε κοντά στο παρεκκλήσι πληροφόρησε αρχικά τους Τούρκους αξιωματικούς ασφαλείας της Μύρας ότι ο σταυρός έλειπε.
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα κάνει σύντομα τις απαραίτητες ανακοινώσεις», δήλωσε ο Uz.

Το βυζαντινό παρεκκλήσι αποκαλύφθηκε το 2010 από τον Δρ. Nevzat Çevik, επικεφαλής των ανασκαφών της αρχαίας πόλης Μύρα και μέλος της σχολής του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Akdeniz, αλλά και από τον καθηγητή ιστορίας από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Dr. Engin Akyürek.

Η εκκλησία αποκαταστάθηκε κιόλας με τις συνεισφορές του τότε Τούρκου Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Ertuğrul Günay ενώ το περιβάλλον του παρεκκλησίου προστατεύονταν από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Το παρεκκλήσι βρίσκεται 5.5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και είναι κλειστό στους επισκέπτες και καλύπτεται από ειδικό σκέπαστρο για να το προστατεύεται από τη βροχή.

Η είσοδος του παρεκκλησίου περιλαμβάνει επίσης ψηφιδωτές εικόνες του Ιησού Χριστού, της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...