Οικονομία

Το «παραμύθι» της κυβέρνησης με την ελάφρυνση του χρέους δεν έχει δράκο - «Από το 2018 και βλέπουμε» τους άδειασε ο Β.Σόιμπλε

Έκοψε τον βήχα στην κυβέρνηση με τη μια το Βερολίνο. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κρατά τη μπαγκέτα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προσγείωσε ανώμαλα το Μέγαρο Μαξίμου που πουλάει το παραμύθι, ότι, μετά την υπογραφή των μέτρων έρχεται και η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. «Από το 2018 και βλέπουμε» ήταν η απάντηση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας μετά από σχετικά δημοσιεύματα.

Ακόμη όμως και να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους αυτή δεν θα είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό. Κι αυτό γιατί όλες οι πλευρές, τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες, αλλά και το ΔΝΤ έχουν απορρίψει το «κούρεμα». Μείωση των επιτοκίων ή μία παράταση της αποπληρωμής κάποιων ομολόγων δεν είναι απολύτως τίποτα, ιδίως με τα χρέη που έχουν φορτώσει στην Ελλάδα και τα ελληνικά νοικοκυριά με τα μνημόνια.

Υπολογίζεται ότι από το «βουνό» του χρέους, το οποίο πλέον κανείς δεν ξέρει που πραγματικά βρίσκεται (κοντά στα 320 δισ. ευρώ ή 175% του ΑΕΠ) και που θα πάει, στόχος είναι να κοπούν περί τα 20 δισ. ευρώ. Τίποτα παραπάνω. Γι' αυτό μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του, βάζοντας το χρέος ως τυράκι στη φάκα για την εφαρμογή των νέων επώδυνων μέτρων.

Το ίδιο ακριβώς παραμύθι (την ελάφρυνση του χρέους) θα πουλήσει και σήμερα στους βουλευτές του κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αυτοί με την σειρά του το ίδιο παραμύθι θα προσπαθήσουν να περάσουν στους πολίτες. Νομίζουν ακόμη εκεί στην Κουμουνδούρου και το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο. Ο λόγους που δεν τους έχει στείλει και αυτούς ακόμη στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας είναι πως δεν υπάρχει εναλλακτική.

Χθες, και με τα μέτρα έτοιμα να ψηφιστούν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ στη Βουλή υπήρξε ένα δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται ο ESM να αγοράσει δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, που θα είναι ανεξόφλητα από το 2019 και μετά, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος που πιθανόν δεν θα χρειασθούν.

Ο ESM θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια και να δώσει μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής για τα δάνεια αυτά, προσφέροντας έτσι μία σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εξετάζονται από την πλευρά των δανειστών και άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα, αλλά και η επέκταση των λήξεων του ελληνικού χρέους κατά 10 έως 15 χρόνια.

Εκεί όμως που πήγαν λίγο να χαρούν στο Μέγαρο Μαξίμου και να δώσουν μία προοπτική στο αφήγημα τους περί «βημάτων εμπρός», «τελειώνουν τα δύσκολα», «με μείωση και του χρέους έρχεται η ανάπτυξη», ήρθε το Βερολίνο να τους τα χαλάσει με το γερμανικό υπουργείο Οικονομιών να διαψεύδει ότι ετοιμάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η όποια απόφαση θα ληφθεί το 2018.

«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο είναι αναγκαία μέτρα για το χρέος» ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζοντας ότι «αυτό εξακολουθεί να ισχύει».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, εκτιμώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και γιατί αυτό; Οι λόγοι είναι απλοί. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ήθελαν το ελληνικό πρόβλημα να φύγει από μπροστά τους εν' όψει της εκλογικής αναμέτρησης που έχουν το φθινόπωρο.

Η επίτευξη της συμφωνίας με την επιβολή νέων μέτρων τους εξυπηρετεί απόλυτα, σε αντίθεση με το οποιοδήποτε μέτρο ελάφρυνσης του χρέους. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνονταν στόχος από τους πολιτικούς τους αντιπάλους ότι χαρίζονται στην Ελλάδα. Οπότε με την επώδυνη αυτή συμφωνία κατάφεραν να επιβάλουν μέτρα και να «σπρώξουν» το θέμα του χρέους αρκετά πίσω ακόμη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...