Ελληνοτουρκικά

Τελεσίγραφο Α/ΓΕΕΘΑ στον Τούρκο ομόλογό του: "Η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής, σε ό,τι επιχειρήσετε" - Έρογλου: “Θα γίνει χαλασμός αν η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίσει γεωτρήσεις” - Σε άσχημο κλίμα οι εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ

Ο Έλληνας ΑΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, έδωσε τελεσίγραφο στον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής σε οποιαδήποτε ενέργεια επιχειρήσει η Τουρκία. Μετά τον ΥΕΘΑ, Π.Καμμένο, και ο Α/ΓΕΕΘΑ οριοθετεί τις κόκκινες γραμμές. Ο Ακάρ από την πλευρά του επανέλαβε τις θέσεις της Τουρκίας και δήλωσε διπλωματικά «να τα βρούμε».

Tην ίδια στιγμή ο Ν.Ερογλου απειλούσε πως μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίσει γεωτρήσεις θα γίνει χαλασμός, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας πλατφόρμα, θα ξεκινήσει κι εκείνη γεωτρήσεις.

Ταυτόχρονα οι ασκήσεις σε όλη την επικράτεια συνεχίζονται. Αυτή τη φορά με πραγματικά πυρά αντιμετώπισαν τα στελέχη του Ναυστάθμου Κρήτης, την απόπειρα ενός στόχου να πλησιάσει στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης στην Σούδα.

Για τον σκοπό αυτό, μεταφέρθηκαν στην περιοχή του φρουρίου Ιτζεδίν στο Καλάμι, στην είσοδο του κόλπου της Σούδας, αντιαεροπορικά Rheinmetall των 20 χιλιοστών, τα οποία έβαλαν κατά στόχου ο οποίος ρυμουλκείτο από σκάφος του Ναυστάθμου αναφέρει δημοσίευμα.

Το αντιαεροπορικό πυροβόλο MK 20-MOD.RH είναι όπλο Γερμανικής κατασκευής. Η ταχυβολία του όπλου και η ακρίβεια βολής, επιτρέπουν την προσβολή στόχων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη, καθώς και την αντιμετώπιση επίγειων στόχων.

Το δραστικό βεληνεκές ανέρχεται στα 1,5 χλμ .και το μέγιστο βεληνεκές μπορεί να φτάσει στα 7 χιλιόμετρα.

Πιο αναλυτικά, σε τεταμένο κλίμα, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων και της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και των αμφισβητήσεων που προβάλει η Άγκυρα, διεξήχθησαν την Τετάρτη οι εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδος, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, Σκοπίων, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας. Στις εργασίες της συνόδου συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η Διοικητής Allied Joint Force Command Naples, καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας και ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ της Κροατίας.

Την σύνοδο τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και απευθύνθηκε στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και στους λοιπούς προσκεκλημένους.  Στην ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέστησαν και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Βίτσας.

Η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ θεσμοθετήθηκε, μετά από Ελληνική πρωτοβουλία, το 2007 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις ασφαλείας που παρατηρούνται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Βόρειο Αφρική, περιοχές που χαρακτηρίζονται από μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα και απειλή τρομοκρατίας.

Παράλληλα ανέδειξε, ως κεντρικής σημασίας, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι καθίσταται επιτακτική η συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ανάπτυξη πολύπλευρης και αποφασιστικής στρατηγικής αντιμετώπισης των αιτίων αποσταθεροποίησης της περιοχής, και άξονες αυτής, την ανταλλαγή πληροφοριών, την έγκαιρη προειδοποίηση, την ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων και την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών.

Πιο αναλυτικά η ομιλία του: 

«Αξιότιμοι Αρχηγοί των χωρών μελών της Διαβαλκανικής Συνόδου Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Έχοντας ήδη ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της Συνόδου των Α/ΓΕΕΘΑ των Βαλκανικών χωρών, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η εν λόγω Σύνοδος θα συνεχίσει να αντιπροσωπεύει έναν πυλώνα αμοιβαίας κατανόησης και εποικοδομητικής στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η 11η Διαβαλκανική Σύνοδος σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στην οποία θα επικεντρωθούμε στην ανταλλαγή απόψεων και οραμάτων σε συγκεκριμένα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μέσω της ενσωμάτωσης σε αυτή συγκεκριμένης θεματικής ενότητας. Στο πλαίσιο αυτό το σημερινό κύριο θέμα ήταν «Η Γεωπολιτική Σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη – Ενεργειακές Οδοί» και θα θέλαμε να εκφράσουμε την ειλικρινή μας εκτίμηση στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία, Α.Ε. Πρέσβη Lamberto ZANNIER, που είχε την ευγενή καλοσύνη να δεχθεί την πρόσκληση να συμμετάσχει ως κύριος ομιλητής. Επιπρόσθετα, είχαμε την τιμή να απευθυνθεί σε εμάς η Αυτού Εξοχότης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που έχει η στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής και συμβάλλει στην ευημερία των λαών μας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της 10ης Διαβαλκανικής Συνόδου που έγινε πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη, θέλουμε να τονίσουμε τους στόχους που επιτεύχθηκαν και οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

• Βελτίωση της συνεργασίας μας και περαιτέρω προώθηση της Συνόδου μέσω του καθορισμού κοινών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία επιτυχώς συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα της Συνόδου.

• Συνέχιση της υλοποίησης μίας κοινής άσκησης καθ’ έτος και αξιοποίηση των εξαχθέντων διδαγμάτων, όπως η άσκηση «Balkan Shield - 2016», η οποία διεξήχθη υπό την αιγίδα της Αθήνας, τον Οκτώβριο του 2016. Για το 2017 θα διεξαχθεί η άσκηση Carpathian Eagle, υπό την αιγίδα του Βουκουρεστίου.

• Υιοθέτηση της αναθεώρησης των Όρων Συμμετοχής για την ιστοσελίδα της Συνόδου, η οποία στην εποχή της τεχνολογίας δύναται να αποτελέσει ένα από τα μέσα προώθησης και αναβάθμισης της Συνόδου.

Για τον επόμενο χρόνο η Συντονιστική Ομάδα και οι Υποομάδες εργασίας έχουν καθήκον να συνεχίσουν το έργο τους, για την επίτευξη των τεθέντων στόχων, σύμφωνα με τους υφιστάμενους Όρους Συμμετοχής και τις συστάσεις των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μελών της Συνόδου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την συμμετοχή τους και συνδρομή τους στην 11 η Διαβαλκανική Σύνοδο. Τέλος, αποδεχόμαστε την πρόσκληση του Βελιγραδίου και του Στρατηγού LJUBICA DIKOVIC, ο οποίος θα φιλοξενήσει την 12η Διαβαλκανική Σύνοδο το 2018.

“Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό”, δήλωσε ο προκάτοχος του Ακιντζί, Ντερβίς Έρογλου, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Μεσογείου στην Αττάλεια. Επίσης, ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ. Ο Ντερβίς Έρογλου είπε πως όταν κάποιοι λένε πως ο Έρογλου δεν θέλει λύση, τους απαντά:

“Εγώ είδα το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου. Επομένως εγώ θέλω να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αλλά αν είναι λάθος συμφωνία τότε δεν είναι συμφωνία. Μετά από τόσες θυσίες δεν είναι δυνατόν να πεις ναι σε μια συμφωνία η οποία θα μας αφήσει στο έλεος των Ελληνοκυπρίων”, είπε.

Επίσης, είπε πως δεν πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο. “Πλέον δεν είναι μόνο εγώ που βλέπω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας με τους Ε/Κ. Πλέον τα τρία τέταρτα των Τ/Κ βλέπουν ότι οι Ε/Κ δεν έχουν πρόθεση για συμβιβασμό», είπε.

Ανέφερε ότι μάλιστα ακόμη και ο Μουσταφά Ακιντζί, «ο οποίος είχε πει ναι, τώρα λέει πως αν δεν υπάρξει συμφωνία θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας».

Ο Έρογλου είπε ότι ο Ακιντζί «για πρώτη φορά μίλησε όπως εγώ» και πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος «είναι η εγγύησή μας».

Για το φυσικό αέριο, ο Έρογλου είπε πως μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίσει γεωτρήσεις θα γίνει χαλασμός, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας πλατφόρμα, θα ξεκινήσει κι εκείνη γεωτρήσεις.

“Τότε είναι που θα εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις”, ανέφερε. O Έρογλου ανέφερε ακόμη πως μια Τουρκία ενταγμένη στην ΕΕ θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ, παρόλο που το επιθυμεί πολύ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ