Εθνικά θέματα

Σέρρες: Εντυπωσιακές εικόνες από την αναβίωση της μάχης του Ρούπελ

Περισσότεροι από 6.000 επισκέπτες κατέκλεισαν την Κυριακή (14/5/3017) το θρυλικό οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες, για ένα flashback στο χρόνο και τη γερμανική επίθεση στην «Γραμμή Μεταξά» τον Απρίλιο του 1941.

Η απάντηση του Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου, διοικητή του οχυρού Ρούπελ- στους Γερμανούς εισβολείς : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται» ακούστηκε για μία ακόμη φορά και συγκίνησε.

Οι πολυβολισμοί, τα καπνογόνα, οι εικονικές χειροβομβίδες, το κροτάλισμα των οπλοπολυβόλων, οι ήχοι των κανονιών και των αεροπλάνων στούκας, η θεατρικότητα και οι εκπληκτικές αμφιέσεις των Ελλήνων και Γερμανών αξιωματικών-στρατιωτών, εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους. Παράλληλα η εμφάνιση ελαφρών αεροσκαφών της Αερολέσχης Σερρών -που προσομοίωσαν τα γερμανικά στούκας-, καθώς και του άρματος Sdkfz 222 (ρεπλίκα) που κατασκεύασε ο Σύλλογος Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (Σ.Ι.Σ.Ο.), μετέδωσαν με ακρίβεια τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το οχυρό – σύμβολο και την ηρωική αντίσταση των λιγοστών υπερασπιστών του.

Στόχος της εκδήλωσης «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ», που πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχή χρονιά, είναι η καθιέρωση ενός φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης (historical reenactment), ανάλογο με αντίστοιχα που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Σιντικής επιδιώκει να δώσει «διεθνή» χαρακτήρα στην διοργάνωση, προσκαλώντας ξένες αναβιωτικές ομάδες να λάβουν μέρος, τιμώντας έτσι την ελληνική ιστορία και τους ήρωες του Ρούπελ.

«Στόχος μας είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η προώθηση του ιστορικού τουρισμού στην περιοχή μας, αλλά και μία εκδήλωση που θα λειτουργεί με γνώμονα την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών» δήλωσε ο δήμαρχος Σιντικής κ.Φώτης Δομουχτσίδης.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων παρουσιάστηκαν «ζωντανά» διοράματα, ελληνικού και γερμανικού στρατοπέδου Β΄ Π.Π., καθώς και στρατοπέδου του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας (1950-1955) από τον Σ.Ι.Σ.Ο. Παράλληλα υπήρχαν ποικίλες δράσεις εντός και εκτός των στοών του οχυρού (εκθέσεις, ξεναγήσεις κ.α.)

Ξεχωριστή ήταν στο τέλος και η επίδειξη αεροσκάφους Τ-6Α ΤΕΧΑΝ ΔΑΙΔΑΛΟΣ, από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού και Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) καθώς και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τον συντονισμό και την οργάνωση είχε η ΣΙΝΤΙΚΗ Δ.Α.Ε και η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, που ασχολείται διεξοδικά με την προώθηση του ιστορικού τουρισμού στην περιοχή.

«Η αναβίωση των ιστορικών γεγονότων αυτού του διημέρου δημιουργεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πλαίσιο ιστορικών και τουριστικών αναφορών. Με βιωματικό τρόπο οι νέοι μας λαμβάνουν το μήνυμα της μεγάλης σημασίας που έχει η προστασία της ιστορικής μνήμης μας» δήλωσε κατά τον χαιρετισμό της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Απόστολος Τζιτζικώστας, επεσήμανε : «Θέλω να δεσμευτώ ότι η Π.Κ.Μ. θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να υποστηρίζει αυτή τη μεγάλη διοργάνωση, γιατί πολύ απλά πιστεύουμε πως μέσα από αυτές τις δράσεις μπορούμε να προβάλλουμε τις Σέρρες και την Κεντρική Μακεδονία».

Στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος, τόνισε : «Αυτά τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να αναδειχθούν σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί αποτέλεσαν σημείο καμπής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αν η αναβίωση αναδειχθεί όπως πρέπει, δεν θα φτάνει ο χώρος για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες».

Ο σύντομος χαιρετισμός του γιού του ήρωα λοχία Δημητρίου Ιτσιου από τα Άνω Πορόια, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στη Μάχη της Ομορφοπλαγιάς το 1941, συγκλόνισε το κοινό. «Πατέρα μου, αγαπημένε πατέρα μου, που δεν προλάβαμε να γνωριστούμε, είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι γιος σου» βροντοφώναξε ο κ.Αναστάσιος Ιτσιος και καταχειροκροτήθηκε.

Στο κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο έλαβαν μέρος οι ομάδες :«ΣΕΡΡΑΙΟΙ Ε.Σ. Β΄ Π.Π.» Stenopos reenacted team, Kampfgruppe «Süden» Hellenic Reenactment Groupκαι«Brothers in Arms» Club for Military Historical Reconstruction

Σημαντική –για το θετικό αποτέλεσμα- ήταν η υποστήριξη των εταιρειών Protergia – Αιολική Σιδηροκάστρου Α.Ε. Pavlidis Marble – Granite, Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου καθώς και της Περιφερειακης Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Επιμελητηρίου Σερρών.

Το επόμενο ραντεβού με την ιστορία, ανανεώνεται για τις 12 και 13 Μαΐου 2018 στο θρυλικό Ρούπελ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ