Αρχείο

Ο Ερντογάν μαινόμενος κατά ΗΠΑ και Γερμανίας πριονίζει το κλαδί που τον κρατάει ακόμη... όρθιο

Η πρωτοφανής συμπεριφορά των ανδρών της φρουράς του Τούρκου Προέδρου κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, όπου έδειραν Κούρδους οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στην πολιτική της Άγκυρας, πιθανότατα αποδεικνύει και τον εκνευρισμό του Ρ.Τ.Ερντογάν από την ξεκάθαρη στήριξη που έδωσε ο Ντόναλντ Τράμπ στους Κούρδους της Συρίας.

Σήμερα ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζει τον Ερντογάν σε έξαλλη κατάσταση, να απειλεί Θεούς και Δαίμονες γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παραδώσουν οπλισμό στους Κούρδους και να δηλώνει πώς αν η χώρα του απειληθεί ή δεχθεί επίθεση θα εφαρμόσει τους κανόνες εμπλοκής χωρίς κανέναν δισταγμό και χωρίς να ρωτήσει απολύτως κανέναν. Είναι προφανές πώς πρόκειται για μία σοβαρή ενόχληση του Τούρκου προέδρου από τα όσα άκουσε από τον Αμερικανό Πρόεδρο.  

Κατά δημοσιεύματα Ρ.Τ. Ερντογάν ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τράμπ ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει «χωρίς να ρωτήσει κανέναν» σε περίπτωση που αντιμετωπίσει οποιασδήποτε μορφής επίθεση από την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας YPG. Η απόφαση του Τραμπ, πριν από την επίσκεψη, να εξοπλίσει την YPG καθώς προελαύνει προς το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην Ράκα επισκίασε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος δεν άσκησε ευθέως κριτική στα σχέδια της Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή, σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την απομάκρυνση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό στη Συρία και το Ιράκ Μπρετ ΜακΓκάρκ, κατηγορώντας τον ευθέως ότι υποστηρίζει τις πολιτοφυλακές των Κούρδων στη Συρία και τους Κούρδους αυτονομιστές της Τουρκίας.

«Θα ήταν καλό το πρόσωπο αυτό να αντικατασταθεί», δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV προσθέτοντας πως ο ΜαγκΓκαρκ «υποστηρίζει ξεκάθαρα» τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας YPG και τους κούρδους αυτονομιστές του PKK στην Τουρκία, δύο οργανώσεις που θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως τα μέτρα που έχει λάβει το ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τον τουρκικό εναέριο χώρα είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε τη δήλωση αυτή πριν από τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και προκάλεσε μάλιστα του Γερμανούς λέγοντας πώς το Βερολίνο είναι ελεύθερο να αποσύρει τα στρατεύματά του που σταθμεύουν στην τουρκική αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ.

«Η Γερμανία πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται με συγκαταβατικό τρόπο στην Άγκυρα», είπε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε πώς αν το θέλει μπορεί να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιντσιρλίκ. Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει στην Ιορδανία τους περίπου 250 στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι στο Ίντσιρλικ επειδή η Άγκυρα αρνείται να επιτρέψει σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση.

Φαίνεται λοιπόν πώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν ξεφεύγει ολοένα και περισσότερο και το μένος του εκδηλώνεται κατά πάντων. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται, διότι χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι αμφίβολο πόσο θα αντέξει ακόμη στην εξουσία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές