Κόσμος

Κοσμοϊστορικές αλλαγές: Τουρκικό δημοψήφισμα με το ερώτημα ΕΕ ή Ευρασιατική Ένωση - Τι αποφάσισαν Ρ.Τ.Ερντογάν- Β.Πούτιν - Προετοίμασε την εναλλακτική εξόδου από το ΝΑΤΟ: MiG-35, S-400 και τέλος το F-35 (βίντεο)

Του Βασίλη Καπούλα

Kοσμοιστορική συμφωνία η οποία αν όντως πραγματοποιηθεί αλλάζει τα πάντα στην περιοχή μας. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν αποφασίσθηκε  η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την  Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Πριν λίγες ημέρες ο Ερντογάν αλλά και οι σύμβουλοι του μίλησαν για τέλος στο σχέδιο ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για δημοψήφισμα. Τελικά η "απειλή" αυτή προς την ΕΕ δεν ήταν και τόσο τυχαία. Όμως η ένταξη της Τουρκίας στην ρωσική σφαίρα επιρροής δεν σταματά εδώ.

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία ακολουθεί την τελωνειακή ένωση και την Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα, συγκεντρώνει από το 2015 την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και τη Ρωσία. Το Τατζικιστάν και η Συρία έχουν υποβάλει επίσημα την υποψηφιότητά τους.

Γι αυτό αγοράζει ρωσικά οπλικά συστήματα ο Ερντογάν;

"Το θέμα των S-400 συζητήθηκε όπως και άλλα ζητήματα, που αφορούν την στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία" δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου προσθέτοντας ότι " η συζήτηση στο τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας έγινε σε θετικό κλίμα".

Σύμφωνα, με πληροφορίες ορισμένων πηγών που έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο θέμα, στο ζήτημα της πώλησης των S-400 στην Τουρκία υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Η Τουρκία επιδιώκει να διασφαλίσει τους πιο ευνοϊκούς όρους, που σχετίζονται τόσο με την τιμή αγοράς, όσο και με την παράδοση τμήματος της τεχνολογίας και την απο κοινού κατασκευή μερικών τμημάτων των S-400. Η Ρωσία προς το παρόν αυτό που επιδιώκει είναι να πωλήσει τα συστήματα αυτά, χωρίς να επιβαρύνει το συμβόλαιο πώλησης με πρόσθετους όρους.

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της εταιρείας Rosoboronexport, Βλαντιμίρ Γκοντσάροφ, αποκάλυψε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία με αντίστοιχες τουρκικές, προκειμένου να προχωρήσει το μεγάλο πρότζεκτ.

«Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για μία ευρεία γκάμα οπλικών συστημάτων και ειδικότερα για τα εναέρια αμυντικά συστήματα που παράγει η Ρωσία. Επίσης, συζητήσαμε για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον, με όπλα τελευταία τεχνολογίας», τόνισε ο Γκοντσάροφ.

Το πρακτορείο TASS αναφέρει ότι επικρατεί μεγάλος αναβρασμός επισκέψεων και επαφών μεταξύ επιτελών και κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών, με αντικείμενο την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Και επειδή ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση S-400 και ΝΑΤΟ και F-35 δεν πάνε όλα μαζί, ο Ερντογάν θα πρέπει να επιλέξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μόσχα, στο τραπέζι έπεσε και ο διάδοχος του F-35, το κορυφαίο μαχητικό 4++ γενιάς MiG-35.

Τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που συζητήθηκαν εκτός του Α/Α συστήματος S-400 Triumph είναι το ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα SHORAD TOR-M2KM, το αντιαεροπορικό PANTSIR-S1, το επίσης αντιαεροπορικό IgLA-S, το σύστημα ενεργητικής προστασίας ARENA-E, λοιπά συστήματα προστασίας θωρακισμένων οχημάτων, όπως συστήματα δυναμικής προστασίας, το αντιαρματικό βλήμα KORNET-E καθώς και τα αυτόματα τυφέκια Καλάσνικοφ στις διάφορες τροποποιήσεις.

Ιδιαίτερες συστάσεις για το MiG-35 (ΜiG-292) δεν χρειάζονται. Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναφερθεί αναλυτικά στο άρθρο 170 MiG-35 με πυραύλους BrahMos και όπλα λέιζερ παραλαμβάνει η Ρωσία – Αποκτά «αδερφάκι» το Τ-50 PAK-FA!

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη λήξη των συνομιλιών που είχε στο Σότσι με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη Συρία, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία εκτιμούν ότι η συριακή κρίση μπορεί να λυθεί μόνο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, επικαλούμενος την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτν Τραμπ, είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία.

«Ένας από τους τρόπους ενίσχυσης της εκεχειρίας είναι η δημιουργία ζωνών ασφαλείας ή ζωνών αποκλιμάκωσης... Χθες μιλώντας με τον κύριο Τραμπ στο τηλέφωνο, συζητήσαμε το θέμα αυτό. Και κατάλαβα ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις ιδέες αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος.

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση του ότι όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα Αστανά του Καζαχστάν θα αποφασίσουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία, όπως και ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθεί παρά τα σχέδια που αφορούν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

Ο τούρκος πρόεδρος, όπως αναφέρει το Reuters, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις απειλές στα νότια σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, που προέρχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις. Μάλιστα στις τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριέλαβε και το κουρδικό κίνημα YPG (που δρα στη βόρεια Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζεται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το Ισλαμικό Κράτος, το YPG, και η Αλ Κάιντα, είναι όλες ίδιες για μας, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «είναι αμοιβαία μας ευθύνη να ανακόψουμε την πορεία τους».

«Πριν από κάποιο διάστημα οι διμερείς μας σχέσεις δοκιμάστηκαν ως προς την σταθερότητα τους», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που επακολούθησε των συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα , ότι η περίοδος αποκατάστασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων ολοκληρώθηκε και επιστρέφουμε στην κανονική συνεργασία μεταξύ των εταίρων».

Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα την Τουρκία «σημαντικό εταίρο της Ρωσίας με προοπτική», και ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την άρση των κυρώσεων και περιορισμών που είχαν επιβληθεί και από τις δύο πλευρές στις εμπορικές συναλλαγές, όπως και την δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα εθνικά νομίσματα στις συναλλαγές αυτές. «Σημασία έχει ότι καταφέραμε να σταματήσουμε την πτώση στις εμπορικές μας συναλλαγές, οι οποίες σημείωσαν αύξηση στους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους της τάξεως του 3,6%» δήλωσε ο Πούτιν,αναφέροντας ότι συμφώνησε με τον Ερντογάν να επισπεύσουν την συμφωνία που αφορά την παροχή υπηρεσιών και τις επενδύσεις , όπως και και να ολοκληρώσουν την δημιουργία επενδυτικού Ταμείου με κεφάλαια 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Turkish Stream και Akouyou

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα, και συγκεκριμένα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Akyyou (η επένδυση εκτιμάται στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια). Αναφερόμενος στο ζήτημα του αγωγού ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η "κατασκευή του θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και της Ευρώπης και θα διευρύνει τις δυνατότητες της Ρωσίας όσον αφορά στις εξαγωγές φυσικού αερίου".

Οι τουρκικές ντομάτες...

Πούτιν και Ερντογάν αποφάσισαν επίσης, όσον αφορά τους περιορισμούς στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, και συγκεκριμένα σε αυτούς που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές τουρκικής ντομάτας και ότι θα αντιμετωπισθούν συνολικά, καθιστώντας σαφές ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί μελλοντικά, ότι οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύουν προς το παρόν για λόγους αντικειμενικούς και θα αρθούν σταδιακά. Αιτιολογώντας μάλιστα την θέση του αυτή είπε ότι μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε στις εισαγωγές τουρκικής τομάτας και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, οι Ρώσοι παραγωγοί πήραν δάνεια για να αναπτύξουν την δική τους παραγωγή στον τομέα αυτό και συνεπώς "η λήψη των δανείων και η απόσβεση τους συνιστούν ένα κύκλο, που διαρκεί κάποιο χρονικό διάστημα και συνδέεται με την διάθεση του προϊόντος". Παράλληλα παραδέχθηκε ότι οι τουρκικές τομάτες είναι πιο φθηνές, ωστόσο υπογράμμισε η Ρωσία επιδιώκει αυτή την στιγμή να αναπτύξει τον δικό της αγροτικό τομέα.

Η ασφάλεια των Ρώσων τουριστών

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία. Αναφέροντας μάλιστα ότι το ένα τρίτο των τουριστών που πήγαν στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της Πρωτομαγιάς επέλεξαν την Τουρκία, είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια στα τουρκικά θέρετρα και πως οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι πρόθυμες να συνδράμουν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στο ζήτημα αυτό.

Ανακοίνωσε μάλιστα την διεξαγωγή το 2019 Αφιερωματικού Έτους τουρισμού και πολιτισμού στην Τουρκία και την Ρωσία, ενώ επισήμανε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να προσφέρει διευκολύνσεις στον τομέα της βίζας για ορισμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών, αλλά όπως είπε πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...