Αρχείο

Η κυβέρνηση επιλέγει πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές: Έτοιμη να «σπάσει» τα μούτρα της με καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες - Το πάθημα του 2015 δεν έγινε μάθημα

Η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να σπάσει και πάλι τα μούτρα της, όπως συνέβη και το 2015 και να παρασύρει στην... άβυσσο των συνεχών μνημονίων και της λιτότητας τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών με Ευρωπαίους ηγέτες εν' όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, απειλεί με λύση σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ από κοντά και τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πώς δεν μπορούν να δεχθούν να σέρνεται το θέμα του χρέους χωρίς να υπάρχει συμφωνία.

Από την πλευρά τους ωστόσο οι δανειστές εμφανίζονται να παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα ρίχνει στο ΔΝΤ λέγοντας πώς δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχία ελληνικού προγράμματος με ανάπτυξη 1% και είναι βέβαιο πώς θα δοθεί και απάντηση από το Ταμείο. Είναι σύνηθες το σκηνικό αυτό και κανείς θα έλεγε σε πλήρη συνεννόηση έτσι ώστε όταν βρίσκεται η κατάσταση λίγο πριν μία απόφαση να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα και να καλούν την κυβέρνηση να συνεχίσει τις... μεταρρυθμίσεις.

Η Γερμανία είναι βέβαιο πώς δεν θέλει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους τώρα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, το ΔΝΤ απειλεί με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα και η κυβέρνηση ζητά εδώ και τώρα λύση, καθώς το παραμύθι αυτό δείχνει να συνεχίζεται και το Μέγαρο Μαξίμου πλέον δεν μπορεί να διαχειριστεί τις συνεχείς ήττες.

Σε μία προσπάθεια να κλείσει όπως όπως το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο Α. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Άνγκελα Μέρκελ και με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Θα έλεγε κανείς πώς συνέχισαν από το εκεί που άφησαν τη συζήτηση τους στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τους εξήγησε τους λόγους που πρέπει να βρεθεί λύση εδώ και τώρα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει μέν πολιτική κατανόηση, αλλά «σταυρώνει» την Ελλάδα έχοντας παραδώσει τους χειρισμούς στο κ. Σόιμπλε. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει διάθεση να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχει βρει το μομέντουμ και βεβαίως η χώρα του δεν μπορεί να ασκήσει επιρροή σε ένα «γερμανοκρατούμενο» Eurogroup.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Τσίπρας σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, δείχνοντας αποφασισμένος να προκαλέσει Σύνοδο Κορυφής και να συζητηθεί εκεί το θέμα του χρέους. Μία κίνηση ωστόσο δίκωπο μαχαίρι, αφού είναι πιθανό η Σύνοδος Κορυφής να παραπέμψει και πάλι σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και τότε η κυβέρνηση και η Ελλάδα να βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Είναι κάτι που είχε συμβεί και το 2015.

Το κλίμα του 2015 υπενθυμίζουν με σαφείς αναφορές-απειλές τους προς τους δανειστές και στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωί ξεκίνησε ο Νίκος Ξυδάκης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ρήξης με του δανειστές λέγοντας ότι «αν έχεις κάνει όλα αυτά που σού ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα, εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα».

Δεν ήταν ωστόσο ο μόνος. Συνέχισαν στην ίδια γραμμή δύο στελέχη που θα έλεγε κανείς πώς απηχούν τις θέσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιωάννης Δραγασάκης και η υπουργός Οικονομίας Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ο πρώτος σε ομιλία του στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου τόνισε ότι «θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον». Άσκησε μάλιστα κριτική στις θέσεις που εκφράζουν ορισμένοι από τους δανειστές και τις χαρακτήρισε «λανθασμένες» και «μυωπικές», υπονοώντας πιθανότητα τον κ. Σόιμπλε.

Από την πλευρά της η κυρία Παπανάτσιου, μιλώντας στη Βουλή χθες το απόγευμα, είπε πώς «η διαπραγματευτική μας θέση είναι πάρα πολύ ισχυρή. Όλα αυτά που ψηφίσαμε τα έχουμε θέσει στους εταίρους μας, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το σύνολο των ξένων μέσων ενημέρωσης, στηρίζουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα της Ελλάδας να βρεθεί λύση και να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Νομίζω ότι έχουμε κάνει ότι οφείλαμε να κάνουμε, τώρα πρέπει να κάνει η άλλη πλευρά τη δική της οφειλή. Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία πρόταση που θα αφήνει κενά για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε η υφυπουργός Οικονομικών».

Τη στιγμή όμως που η κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα σύγκρουσης και οι δανειστές δείχνουν τις προθέσεις τους μέσω κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων σε συγκεκριμένα και γνωστά ΜΜΕ, όπως είναι η Bild και η Handelsblatt. Η μεν πρώτη εφημερίδα έγραψε ότι η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δις ευρώ του Ιουλίου, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους η δε δεύτερη ανέφερε πώς δε θα έρθει καλύτερη πρόταση για την Ελλάδα στο επικείμενο Eurogroup.

Αν όλα αυτά τα αθροίσουμε θα δούμε πώς η κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα σε μία ακόμη καταστροφή. Αφού έχει υπογράψει δύο επώδυνα μνημόνια δεν καταφέρνει να λάβει απολύτως τίποτα όσον αφορά στο θέμα του χρέους, πάνω στο οποίο επένδυσε η κυβέρνηση και στήριξε το αφήγημα της για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...