Ελληνοτουρκικά

Ζούμε πλέον τα "εξαμίλια": Οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ σε Καστελόριζο και Κύπρο - Τι συμβαίνει με την πισώπλατη "μαχαιριά" των Ισραηλινών - Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αποκαλύψει την στρατηγική των Εβραίων...

Δραματικές και άκρως πολεμικές είναι οι εξελίξεις σε Αιγαίο και Μεγαλόνησο με την Κυπριακή ΑΟΖ να έχει "γεμίσει" με τουρκικά πλοία. Πλέον πρέπει να γίνει κατανοητό πως μόνο με την ισχύ των όπλων θα διαφυλάξουμε την Κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία μετά και την "ανοχή" του Ισραήλ θα κινηθεί προς την δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή. Η Τουρκία θέλει να “γκριζάρει” ολόκληρη την περιοχή απ' τα ανατολικά της Κρήτης ως την Κύπρο σε μια προσπάθεια να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι βλέποντας ότι Ελλάδα και Κύπρος δημιουργούν έναν άξονα που ενώνει τη Μέση Ανατολή και τα χρυσοφόρα οικόπεδα της περιοχής με την διψασμένη για αέριο και πετρέλαιο Ευρώπη, αφήνοντας την Άγκυρα εκτός παιχνιδιού.

Δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση τα όσα είπαν οι Ισραηλινοί καθώς  είχαμε αποκαλύψει την στρατηγική των Ισραηλινών στο άρθρο μας ΕΚΤΑΚΤΟ: Δηλώσεις Ισραήλ για τους αγωγούς φυσικού αερίου – Δύο αγωγοί θα κατασκευαστούν μέσω Κύπρου-Ελλάδας και Τουρκίας (!) 

Αποκαλύπταμε τότε:

"Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής των εθνικών υποδομών, ενέργειας και υδάτων του κράτους του Ισραήλ, Yuval Steinitz η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να δει όχι μόνο έναν αλλά δύο μεγάλους αγωγούς να μεταφέρουν ισραηλινό φυσικό αέριο στις ακτές της Ευρώπης.

«Η ιδέα μου είναι ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι μια τεράστια οικονομική περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο στη νοτιοανατολική γωνία της ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα γίνει ένα είδος «αντικαταστάτη» της Βόρειας Θάλασσας για την ΕΕ,», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του

Η εξαγωγή του φυσικού αερίου αναμένεται να ξεκινήσει από το κοίτασμα Λεβιάθαν το 2019 και ο Steinitz τονίζει ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσουν τα σχέδια για την κατασκευή ενός αγωγού εξαγωγής όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και προς την Ιταλία, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Πρέπει να κάνουμε και τα δύο», είπε αποφασιστικά.

Ο αγωγός προς την Τουρκία, εφόσον ολοκληρωθεί θα είναι σημαντικά φθηνότερος και θα έχει λιγότερες επιπλοκές υποδομών ενώ θα μπορούσε πιθανότατα να ολοκληρωθεί εντός τριών ετών" σύμφωνα με τον υπουργό.

Όλα τα σημάδια και οι πληροφορίες  με βάση και τις σημερινές αποκαλύψεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι Τούρκοι και Ισραηλινοί μας ετοιμάζουν άσχημες και μεγάλες «εξελίξεις» αρχικά στην κυπριακή ΑΟΖ και στην συνέχεια στο Αιγαίο πέλαγος , από όπου θα διέλθουν οι αγωγοί του Ισραήλ, ενώ οι Τούρκοι θα λάβουν το δικό τους « δώρο» .

Η πιο αποδοτική διαδρομή εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου θα ήταν μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την τουρκική επικράτεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ο αγωγός θα προσέδιδε μεγαλύτερη και ταχύτερη απόδοση της επένδυσης από την κατασκευή του σχεδιαζόμενου σταθμού LNG στην Κύπρο.

Η τουρκική εταιρεία ενέργειας Zorlu και πρόσφατα η εταιρεία Turcas Petrol υπερθεματίζουν την επιλογή ενός αγωγού φυσικού αερίου με το Ισραήλ.

Πριν λίγες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από Τουρκία και Ισραήλ συζήτησαν για τον αγωγό φυσικού αερίου και κατέληξαν ότι θα μπορούσαν να ανακοινώσουν την «σύζευξη» αυτή χωρίς την άδεια της Κύπρου.

Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε: «Η Τουρκία δεν βλέπει την ανάγκη να ζητήσει άδεια από την Κύπρο για να εγκρίνει αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ και ας περνάει ο αγωγός από την κυπριακή ΑΟΖ», κατέληξε ο ίδιος ζητώντας ανωνυμία .

Στο πλαίσιο αυτό, κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με τη γειτονική χώρα να εκδίδει παράνομες NAVTEX και NOTAM δεσμεύοντας την περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο.

Η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά ενώ, πολεμικά της πλοία καθώς και το ερευνητικό «Μπαρμπαρος» πλέουν ακόμα και μέσα στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ το οποίο έχει παραχωρηθεί σε ξένες εταιρείες από την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες προς εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία εξέδωσε χθες NAVTEX, με την οποία αποκλείει κυριολεκτικά το Καστελόριζο παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και προκαλώντας την ελληνική κυβέρνηση στον ύψιστο βαθμό.

Η Τουρκία με την συγκεκριμένη NAVTEX, η οποία αφορά ανθυποβρυχιακή δραστηριότητα πλοίου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αναμενόταν να αποκλείσει το Καστελόριζο για 4 ώρες τα ξημερώματα.

Χθες, στην έκδοση νέων Navtex (Navigational Telex) προχώρησε η Άγκυρα, συνεχίζοντας το παιχνίδι των προκλήσεων. Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε οδηγίες προς ναυτιλομένους σύμφωνα με τις οποίες δέσμευσε περιοχή νότια της Πάφου για τις 4 Μαΐου.

Η μία αφορούσε άσκηση κατά την οποία σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα εκτελούσε ρυμούλκηση υποβρυχίου καλωδίου σε περιοχή που βρίσκεται εντός του τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η δεύτερη Navtex δέσμευε περιοχή εντός των τεμαχίων «6» και «10» για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 09:00 μέχρι τις 13:00.

Την ίδια ώρα, με άλλη Navtex δεσμεύει πάλι περιοχές εντός των τεμαχίων «6» και «7» για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σήμερα Παρασκευή 5 Μαΐου από τις 05:00 μέχρι τις 07:00.

Τι ζητούν οι Τούρκοι

Οι τρεις NAVTEX αποτελούν την υλοποίηση της διακοίνωσης της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία χαρακτηρίζει "τουρκική υφαλοκρηπίδα", δηλαδή επέκταση της χερσαίας επικράτειάς της, ολόκληρη την υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των 6 μιλίων από τα ελληνικά νησιά του ΝΑ Αιγαίου και ανατολικά των ακτών της Κύπρου.

Με λεπτομερείς χάρτες που δημοσίευσε πρόσφατα η «Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου», η ΤΡΑΟ, καταδεικνύονται με σαφή τρόπο οι τουρκικές επιδιώξεις όσον αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο και πέριξ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Καστελόριζο και η πέριξ αυτού ελληνικές νησίδες, αποτελούν βασικό εμπόδιο στις τουρκικές επιδιώξεις. Με σκούρο μπλε και μαύρες διαγώνιες γραμμές φαίνονται οι τουρκικές απόψεις περί τουρκικής ΑΟΖ στην περιοχή που καταργούν τελείως το Καστελόριζο.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται οι τουρκικές έρευνες της ΤΡΑΟ και οι τουρκικές διαπιστώσεις για την ύπαρξη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο. Και εδώ καταργείται το Καστελόριζο και διακόπτεται κάθε επαφή της ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή.

Στον παρακάτω χάρτη οι Τούρκοι προβάλουν γενικότερα την δική τους ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο. Μέσα και ολόκληρη η Κύπρος!

Τέλος στον παρακάτω χάρτη προβάλλεται ξεκάθαρα η τουρκική στόχευση να διεκδικήσει στο μισό Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...