Κόσμος

Ξεκίνησε η Σύνοδος που θα καθορίσει την πορεία του κόσμου: Το ΝΑΤΟ μπήκε στο πόλεμο κατά του ISIS - Επίσημες δηλώσεις- Θύελλα στη Συμμαχία κατά Ν.Τραμπ - Δείτε βίντεο


Ξεκίνησε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα καθορίσει την μελλοντική πορεία και εικόνα του κόσμου. Πριν λίγο ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γ.Στόλντεμπεργκ, ανακοίνωσε επίσημα ότι το ΝΑΤΟ μπαίνει στη μάχη κατά του ISIS, επιβεβαιώνοντας το χτεσινό δημοσίευμα του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. Ερωτηθείς σχετικά, ο Γ. Στόλτνμπεργκ υπογράμμισε ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συμμαχία κατά του ISIS συνιστά ένα «πολιτικό μήνυμα» αλλά και «πρακτική υποστήριξη» του έργου της συμμαχίας.

Στη Σύνοδο υπήρξε μια πραγματική θύελλα.

Σκυθρωπός, "σκοτεινιασμένος" καμία σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ που είδαμε στη Σαουδική Αραβία (Μέση Ανατολή για τον ίδιο…), το Ισραήλ και το Βατικανό. Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλλον πέρασε δύσκολες ώρες στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και όπου έτυχε μάλλον παγερής υποδοχής, γεμάτης καρφιά, μπηχτές και παράπονα από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίσημη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και η αύξηση των αμυντικών δαπανών προκειμένου να φτάσουν σε εθνικό επίπεδο το 2% του ΑΕΠ θα είναι τα δύο θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι αρχηγοί των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

«Θα είναι η πρεμιέρα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ενώ το Βέλγιο θα παραδώσει στο ΝΑΤΟ τα καινούργια κτίρια. Επίσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια δύο μνημείων που συμβολίζουν την ελευθερία και την αλληλεγγύη» δήλωσε προσερχόμενος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι τα αποκαλυπτήρια του πρώτου μνημείου, που αποτελεί κομμάτι των Δίδυμων Πύργων, θα κάνει ο πρόεδρος Τραμπ ενώ του δεύτερου, που αποτελεί κομμάτι του τείχους του Βερολίνου, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ.

Μετά την παράδοση των νέων κτιρίων του ΝΑΤΟ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν δείπνο εργασίας, κατά το οποίο θα συζητήσουν τα δύο θέματα της ατζέντας.

Χαρακτηριστικές του κλίματος ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ οι δηλώσεις του δεύτερου, που άφησε αιχμές για τη στάση του Τραμπ σχετικά με τη Ρωσία και ούτε λίγο ούτε πολύ τον κατηγόρησε πως στο θέμα του ελεύθερου εμπορίου σκέφτεται μόνο το συμφέρον του!

«Ευρωπαϊκή Ένωση και Ντόναλντ Τραμπ έχουν διαφορετικές απόψεις για την Ρωσία, την κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο εμπόριο», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μπορεί οι δυο άνδρες να συμφώνησαν για την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και για το θέμα της Ουκρανίας αλλά ήταν τα μόνα θέματα που "τα βρήκαν". Γιατί σε όλα τα υπόλοιπα, "τα έσπασαν".

«Συζητήσαμε εξωτερική πολιτική, ασφάλεια, κλίμα και εμπορικές σχέσεις», είπε ο Τουσκ μετά τη συνάντηση, παρών στην οποία ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η αίσθησή μου είναι ότι συμφωνήσαμε σε πολλούς τομείς, πρώτον και κυριότερον στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τόνισε ο Τουσκ.

Και μετά ήρθαν τα… απανωτά χαστούκια.

«Αλλά ορισμένα θέματα παραμένουν ανοικτά όπως το κλίμα και το εμπόριο και δεν είμαι και 100% σίγουρος ότι μπορούμε να πούμε σήμερα- "να πούμε" σημαίνει εγώ και ο πρόεδρος- ότι έχουμε κοινή θέση, κοινή άποψη, για την Ρωσία, παρά το γεγονός ότι όταν φθάνουμε στην Ουκρανία φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή».

«Το βασικό μου μήνυμα στον κ. Τραμπ ήταν ότι αυτό που δίνει στην συνεργασία και την φιλία μας την πιο βαθιά τους έννοια είναι οι θεμελιώδεις δυτικές αξίες, όπως η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας... Ο σημαντικότερος στόχος σήμερα είναι η ενοποίηση όλου του ελεύθερου κόσμου γύρω από τις αξίες του και όχι μόνο γύρω από τα συμφέροντά του. Πρώτα οι αξίες και αρχές- αυτό πρέπει να λέμε εμείς, η Ευρώπη και η Αμερική», εξήγησε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ στην συνέχεια προστέθηκε στην συνάντηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση διευρύνθηκε αργότερα με την συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Δεν του… ήρθε ακόμα, αλλά ανακοινώθηκε ότι θα του έρθει! Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος πόλεμος ανάμεσα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με τους Βρετανούς να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι για τις διαρροές από Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με την πορεία των ερευνών για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας μάλιστα, Τερέζα Μέι, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του βρετανικού Τύπου πως θα κάνει παράπονα στον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και η Μέι δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Τραμπ σεβασμό της «εμπιστευτικότητας» των πληροφοριών που μοιράζονται οι μυστικές υπηρεσίες για την επίθεση στο Μάντσεστερ!

«Θα καταστήσω σαφές στον πρόεδρο Τραμπ πως οι πληροφορίες τις οποίες μοιράζονται μεταξύ τους οι αντίστοιχες υπηρεσίες μας πρέπει να μείνουν εμπιστευτικές», είπε η Μέι έπειτα από πολλές διαρροές που δημοσιεύθηκαν σε αμερικανικά μμε σχετικά με την έρευνα για την επίθεση που προκάλεσε 22 θανάτους το βράδυ της Δευτέρας.

Το πρόγραμμα των ηγετών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

14:30 Οι αφίξεις στη Σύνοδο.
14:30-16:00 Οι ηγέτες θα βρεθούν σε ένα χώρο αναμονής και μετά περπάτησαν προς τα δύο μνημεία. Ενα για την πτώση του τείχους του Βερολίνου και ένα για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Εκεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ ιδίαν με άλλους ηγέτες.
16:00-15-30 Στα αποκαλυπτήρια των μνημείων θα μιλήσουν ο ΓΓ NATO, Ο Ντόναλτ Tραμπ, Η Αγκελα Μέρκελ
Μετά θα γίνει και τυπικά η τελετή παράδοσης των νέων κτιρίων(η νέα έδρα το TOY NATO KAI
17:45 Θα ξεκινήσει το δείπνο εργασίας που είναι και το main event
20:30-21.00 Συνέντευξη Τύπου του ΓΓ του NATO

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μας έχει συνηθίσει με τα απρόοπτα στιγμιότυπα που προσφέρει και μάλιστα on camera.

Μια από αυτές συνέβη νωρίτερα στις Βρυξέλλες όπου παραλίγο να είχαμε ενημέρωση από... πρώτο χέρι για την συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γιούνκερ ενημέρωνε στο πόδι τον επικεφαλής του γραφείου του Μάρτιν Σελμάιρ για την συζήτηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο η σύντομη κουβέντα καταγράφονταν από δημοσιογράφους με κινητά τηλέφωνα. Ο Γιούνκερ με την πλάτη γυρισμένη δεν το αντελήφθη, το κατάλαβε όμως αμέσως ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Εσπευσε να τον ενημερώσει πάραυτα ότι υπάρχουν... ωτακουστές και τον συμβούλευσε να φύγει. Ο Γιούνκερ γύρισε ξαφνιασμένος είδε τις κάμερες και απομακρύνθηκε. Δείτε το βίντεο.
https://twitter.com/marioledwith/status/867676553437753344

https://twitter.com/StateDept/status/867732737746128896

https://twitter.com/StateDept/status/867711381230854145

https://twitter.com/StateDept/status/867671633741230080

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...