Κόσμος

Φαβορί ο Ματέο Ρέντσι για να ξαναπάρει την προεδρία του κόμματός του

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι το φαβορί στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματός του που διεξάγονται Κυριακή, 30 Απριλίου.

Ωστόσο, όπως γράφει η Le Monde, θα διοικεί ένα διχασμένο κόμμα, και η επιστροφή στην εξουσία μοιάζει μακρινή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της 17ης Απριλίου που έγινε από το ινστιτούτο Ixe, ο Ματέο Ρέντσι αναμένεται να επικρατήσει με 60% των ψήφων στις εσωκομματικές εκλογές, πολύ μακριά από τους δύο αντιπάλους του, τον υπουργό Δικαιοσύνης Andrea Orlando, και τον κυβερνήτη της περιοχής Πούιγ, Michele Emiliano, που αναμένεται να αποσπάσουν από 15%.

Ο Ματέο Ρέντσι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και από πρόεδρος του κόμματός του, μετά την συντριπτική ήττα στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, τον Δεκέμβριο του 2016. Ωστόσο, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν ως τον Μάιο του 2018, το κόμμα του Ρέντσι PD θα δυσκολευτεί να συγκρατήσει την άνοδο του λαϊκιστικού κόμματος του Μπέπε Γκρίλο «Κίνημα Πέντε Αστέρων».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο στο 30%, παρότι είναι υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, και προηγείται με 3-8 μονάδες από το PD του Ρέντσι, το οποίο σπαράσσεται από την έριδα μεταξύ των οπαδών του Ρέντσι και της αριστερής πτέρυγας.

«Ο Ρέντσι δεν είναι πλέον η αντισυστημική προσωπικότητα, όπως παλιά, και η αξιοπιστία του ως μεταρρυθμιστή έχει τραυματιστεί μετά από τις υπερβολικές υποσχέσεις του και τα μικρά αποτελέσματα που πέτυχε», δηλώνει ο Wolfgango Piccoli, του κέντρου σκέψης Teneo Intelligence.

Οι εσωκομματικές έριδες και η άτονη προεκλογική εκστρατεία δεν θα βοηθήσουν το PD του Ρέντσι να ξαναβρεί την δυναμική του. Οι αναλυτές περιμένουν μικρή συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές και σίγουρη πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες που προσήλκυαν περίπου 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Την περασμένη Τετάρτη, στο μοναδικό debate που έγινε πριν τις εσωκομματικές εκλογές, ο Ματέο Ρέντσι ανέφερε ότι θα ήταν ικανοποιημένος αν 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι συμμετείχαν. Κάθε πολίτης, άνω των 16 ετών, ο οποίος διαμένει στην Ιταλία και υποστηρίζει το PD μπορεί να συμμετέχει στην εκλογή του νέου γενικού γραμματέα.

Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόκριση του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία και δήλωσε ότι και οι δύο παλεύουν εναντίον του λαϊκισμού και θέλουν «να αλλάξουν την Ευρώπη».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ