Κόσμος

Το ελληνικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream-Ποιος αγωγός ;

Πολεμικά και ενεργειακά παιχνίδια παίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία είναι ικανά να «βάλουν φωτιά» σε ολόκληρες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Μέσα σε όλο αυτό το «θολό» σκηνικό η χώρα μας δια μέσω του ΥΠΕΞ ενδιαφέρεται για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου ή έτσι διατυμπανίζει στην Μόσχα.   

«Η Ελλάδα διατηρεί ενδιαφέρον για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του εδάφους της στην Ευρώπη», δήλωσε  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος .

«Το ενδιαφέρον μας για την κατασκευή ενός διανομέα αερίου είναι αμετάβλητο, αν και δεν έχω νέα από το υπουργείο ενέργειας (Ελλάδα) για το θέμα αυτό, όμως, η επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου, θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα θέματα της ενεργειακής διπλωματίας.» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος .

«Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν το επίκεντρο των συζητήσεων στις 10 Μαΐου,»,  είπε ο ίδιος.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Ρωσία σχεδιάζει να αρχίσει την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού «Turk Stream». Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.

Ο αγωγός με χωρητικότητα πάνω από 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο θα διέλθει του ελληνικού εδάφους  στην Ευρώπη, αν η Ρωσία λάβει την εγγύηση υλοποίησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την επέκταση ή όχι του Τurkish Stream στη νότια Ευρώπη.

Πάντως, το σχέδιο αναμένεται να συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, προκρίνοντας άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Αν και η ρωσική κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τη Σόφια, δεν αποκλείει εντελώς αυτή τη λύση, στην περίπτωση που ναυαγήσουν οι προσπάθειές της να έρθει σε συμφωνία με την Αθήνα.

Ως  ρεαλιστική εναλλακτική λύση, σε αυτή την περίπτωση, διαγράφεται η πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν να συνδεθεί ο Turkish Stream με τους υπό κατασκευή αγωγούς TANAP και TAP που θα μεταφέρουν αζέρικο φυσικό αέριο και οι οποίοι, ούτως ή άλλως, αντιμετωπίζουν έλλειμμα τροφοδοσίας.

Ωστόσο, η λύση της αναβίωσης του Νότιου Αγωγού, μέσω της επέκτασης του Turkish Stream σε Ελλάδα και Ιταλία, αποτελεί τη μακράν προτιμότερη, από τη σκοπιά της Ρωσίας, λύση τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.

Μάλλον όμως πρόκειται για όνειρα θερινής νυκτός διότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα εναντίον της Μόσχας , οι ΗΠΑ αποσύρουν την αεροπορική βάση τους στο Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα και γενικώς οι Ρώσοι «αποβάλλονται» από το παιχνίδι στην Μέση Ανατολή.

Τώρα πως μέσα σε όλα αυτά ο κ. Υπουργός ομιλεί για αγωγό Turk Stream αυτό είναι πραγματικά ένα τεράστιο αίνιγμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ