Πατριαρχεία

Συγκλονίζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Παραλίγο να ήμουν κι εγώ στην εκκλησία που χτύπησε το ISIS» (βίντεο)


Συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες σε δύο εκκλησίες Κοπτών στην Αίγυπτο, είναι ο Πατριάρχης και Πάπας Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Η καρδιά μας είναι γεμάτη ανησυχία και αβεβαιότητα διότι δεν ξέρουμε αν αύριο είναι η δική μας σειρά», ανέφερε συγκινημένος.

Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι οι εκκλησίες δεν θα γεμίσουν αυτές τις μέρες μετά από αυτά τα δραματικά γεγονότα, απάντησε: «Νομίζω ότι έχουμε μείνει εξάλλου τόσοι λίγοι, αλλά οι άνθρωποι θα έρθουν. Θα αφήσουν τον κίνδυνο, και θα έρθουν κοντά μου για να γιορτάσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και τα Πάθη του Κυρίου μας».

Σχετικά για το αν ήρθε σε επικοινωνία με την ηγεσία της Εκκλησίας των Κοπτών, ανέφερε πως μίλησε με τον Πατριάρχη Θεόδωρο, ο οποίος κλαίει συνεχώς, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αποκάλυψε επίσης ότι παραλίγο να βρισκόταν και αυτός χτες σε μία από τις Κοπτικές εκκλησίες.

«Παραλίγο χθες να βρισκόμουν κι εγώ στην κοπτική εκκλησία, διότι μετά που τελείωσα από τη λειτουργία στον Άγιο Σάββα, είχα μάθει για την Τάντα και πήγαινα για το Κοπτικό Πατριαρχείο να συλλυπηθώ τον Πατριάρχη Θεόδωρο, αλλά είδα πολλά αυτοκίνητα. Θα ήταν δύσκολο να πλησιάσω, πήγα στο δικό μας ελληνικό Πατριαρχείο που μας χωρίζουν λίγα μέτρα, και μετά από 5’ άκουσα αυτόν τον θόρυβο τον μεγάλο και κατάλαβα ότι κάτι κακό έγινε. Ευθύς αμέσως με ενημέρωσαν ότι εξερράγη δίπλα ακριβώς από εμάς, η βόμβα στον Καθεδρικό Κοπτικό Ναό του Αγίου Μάρκου».

Όσο για το κλίμα που επικρατεί , δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία, μεγάλη μελαγχολία και αγανάκτηση, λέγοντας πως «Είναι πολλές φορές που οι αδελφοί μας οι Χριστιανοί το πληρώνουν με αυτό το αίμα».

Πρόσθεσε επίσης ότι ζουν αγαπημένα με τους μουσουλμάνους. «Και στους μουσουλμάνους είδα να υπάρχει μια μεγάλη μελαγχολία και θλίψη. Ζούμε αδελφωμένοι και πρέπει να ζήσουμε αδελφωμένοι», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο αν έχει ζητήσει να υπάρχουν ειδικά μέτρα, απάντησε:

«Ήδη έχουν διπλασιάσει την αστυνομική δύναμη, έχουν βάλει φράγματα σε μεγάλη απόσταση από κάθε εκκλησία μας. Το μόνο που προσευχόμαστε είναι αυτό το κακό αύριο, μεθαύριο-ποιος ξέρει-να μην χτυπήσει πάλι τις εκκλησίες μας. Είτε λεγόμαστε Ορθόδοξοι, είτε Κόπτες, είτε Αρμένιοι, είτε άλλο χριστιανικό δόγμα…»

Έστειλε τέλος ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό με τρεμάμενη φωνή, λέγοντας: «Κρατάμε Θερμοπύλες, κρατάμε τις εκκλησίες μας, θα ανάψουμε το φως το βράδυ της Αναστάσεως».
Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...