Ελληνοτουρκικά

Σοβαρό ναυτικό επεισόδιο ξανά στα Ίμια: Επιβεβαιώνονται τα σενάρια επίθεσης σε κάποια βραχονησίδα με στόχο την ολοκληρωτική ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάννης - Δείτε βίντεο



Μετά  την «βρώμικη» νίκη του ο Ερντογάν και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ που είναι οι παραβιάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος.  Τα τουρκικά πλοία αυξάνουν εκ νέου την ένταση στην περιοχή της Ίμια κάτι που δείχνει ότι πρώτον οι ψευτοαναλυτές που περίμεναν τερματισμό της έντασης μετά και την επικράτηση του Ερντογάν διαψεύδονται πανηγυρικά ενώ το περιστατικό αυτό δείχνει προς ποια κατεύθυνση θα κατευθυνθεί η Τουρκία: Τετελεσμένο γεγονός με στόχο την ολοκληρωτική ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Συγκεκριμένα, ο τουρκικός τύπος κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει ότι ένα τουρκικό πλοίο εκδιώκει ένα ελληνικό λιμενικό πλοίο από τις βραχονησίδες Ίμια .

Το περιστατικό αναφέρθηκε ότι συνέβη χθες  Τρίτη, όταν ένα ελληνικό πλοίο που ευρίσκονταν μπροστά από την νήσο Καλόλυμνο και κινούνταν δύο μίλια μπροστά από το νησί Φανάρι ενώ  στη συνέχεια προσπάθησε να κατευθυνθεί προς τις Βραχονησίδες Ίμια.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, τα τουρκικά περιπολικά πλοία παρενέβησαν προκλητικά και με τα όπλα απασφαλισμένα οδήγησαν  το ελληνικό πλοίο έξω από τα αμφισβητούμενα (κατά τους Τούρκους) ύδατα.

Αυτό το περιστατικό πιστοποιεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι θα εντείνουν το επόμενο  διάστημα μέχρι το καλοκαίρι τις προκλήσεις τους και ενδεχομένως να επιβεβαιωθούν τα σενάρια επίθεσης σε κάποια βραχονησίδα ή νησί.

Πληροφορίες από την Τουρκία από ελληνικές και ξένες πηγές κάνουν λόγο για το κύριο σχέδιο του Ερντογάν που είναι η ολοκληρωτική ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 με την οποία  Ελλάδα και  Τουρκία οριοθέτησαν τα σύνορα τους .

Πρόκειται για ένα πλέγμα διεκδικήσεων σε όλη την έκταση των ελληνοτουρκικών συνόρων σε μια προσπάθεια υφαρπαγής ελληνικής γης και θαλάσσιου χώρου που εμπεριέχει πλούσια σε υδρογονάνθρακες κοιτάσματα.

Το εθνικιστικό παραλήρημα του Τούρκου προέδρου  και ο «κατήφορος» που έχει πάρει θα τον οδηγήσει σε πολεμικού επιθετικού τύπου ενέργεια σίγουρα στο Αιγαίο με κάποια « κατασκευασμένη» αφορμή. Αυτό το αναφέρουν άλλωστε πάμπολλοι αμυντικοί αναλυτές και ειδικοί.

 Τα νησάκια στην περιοχή της Ίμιας υπήρξαν θέμα μεταξύ των δύο χωρών, με την Τουρκία να διεκδικεί τα ελληνικά νησιά ως δικά της.

Η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και οι  γκρίζες ζώνες, στις οποίες οι Τούρκοι περιλαμβάνουν τα  Ίμια, θα είναι η ατζέντα με την οποία θα πιέζει ο Τούρκος Σουλτάνος που έχει χάσει το μέτρο και την λογικά του.

 Οι Τούρκοι επικαλούνται μάλιστα το άρθρο 12 της συνθήκης της Λωζάνης που  αναφέρει: «Εκτός από την περίπτωση που προβλέπεται στην παρούσα Συνθήκη  ισχύει το αντίθετο για τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από τρία μίλια από την ακτή της Ασίας και παραμένουν υπό την τουρκική κυριαρχία».

 Το άρθρο 15 ορίζει ότι η Τουρκία παραιτείται από όλα τα δικαιώματα και τον τίτλο σε σχέση με τα εδάφη που βρίσκονται έξω από τα σύνορα τριών μιλίων και τα νησάκια που εξαρτώνται από τα Δωδεκάνησα.

Η Ελλάδα υποστήριξε ότι η Συνθήκη αποκλείει οποιαδήποτε Τουρκική απαίτηση σε εδάφη έξω από το όριο των τριών μιλίων και ότι τα κριτήρια της εξάρτησης πρέπει να ερμηνευθούν με την ευρεία έννοια που καλύπτει  ολόκληρη την περιοχή των Δωδεκανήσων.

 Ωστόσο, η Τουρκία υποστήριξε ότι οι γκρίζες ζώνες της Συνθήκης πρέπει να ερμηνεύονται με στενή έννοια και ότι οι σχηματισμοί, όπως τα Ίμια, αποτελούν μέρος της γκρίζας ζώνης, την οποία η Συνθήκη έχει αφήσει ως μετέωρη .

Το τουρκικό βίντεο κυκλοφόρησε από το πρακτορείο ειδήσεων Dogan της Τουρκίας, ενδεικτικό του ρόλου που διαδραματίζει ο τουρκικός τύπος.

Σε παλαιότερο δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Λωζάνη παραβιάστηκε, το [τουρκικό] ΥΠΕΞ παρακολουθούσε», φιλοξενούνταν οι δηλώσεις του Μπεγιαζίτ Καρατάς, απόστρατου υποπτεράρχου και πρώην στρατιωτικού ακολούθου στην Αθήνα, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα «εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου, στα οποία πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης» και ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να επιδώσει σχετικό διάβημα.

Ο Καρατάς φέρεται να τονίζει ότι αν δεν αντιδράσει η Τουρκία στην «κατάληψη των νησιών» χάνει χωρικά ύδατα, εναέριο χώρο και υφαλοκρηπίδα.

Το δημοσίευμα συνοδεύονταν από δύο χάρτες, οι οποίοι σύμφωνα με το Καρατάς, σχεδιάστηκαν για την ελληνική κυβέρνηση από την εταιρεία Πυθέας.

Σύμφωνα με τον πρώτο χάρτη, η Ελλάδα έχει σχεδιάσει την ελληνική ΑΟΖ περιλαμβάνοντας ολόκληρη την Κύπρο, και αφήνοντας στην Τουρκία την Αττάλεια και τον κόλπο της Αλεξανδρέττας.

Ο δεύτερος χάρτης παρουσιάζει τους αγωγούς μεταφοράς του αραβικού πετρελαίου στην Ευρώπη αποκλείοντας την συμμετοχή της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Ο Καρατάς σχολίασε τα εξής:

«Αυτοί οι χάρτες αποτελούν προσχέδια. Αυτήν την στιγμή όλα τα καρτέλ φυσικού αερίου και πετρελαίου βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, ασχολούμενη με άλλα πράγματα, μένει εκτός των σχεδίων. Εμείς καθυστερούμε να οριοθετήσουμε την οικονομική μας ζώνη», ανέφερε ο ίδιος.

 Η εθνικιστική ατζέντα  οι κορώνες και η στενότατη συνεργασία με τους Γκρίζους Λύκους του Μπαχτσελί προδικάζουν "γεγονότα" στην Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα λίαν συντόμως , ενώ ευρίσκεται εν εξελίξει ένα τεράστιο πρόγραμμα εξοπλισμού του τουρκικού στρατού.

Από την άλλη πλευρά η αξιολόγηση στην χώρα μας δεν έχει κλείσει μετά την στάση του ΔΝΤ και σε συνδυασμό με τις εκλογές στην ΕΕ, προμηνύουν ένα " καυτό εξάμηνο" για την ελληνική κυβέρνηση.

Η Τουρκία έχει συσσωρεύσει όμως και αυτή με την σειρά της από την αλλόφρονα πολιτική του Τούρκου προέδρου πολλά στο εσωτερικό της τα οποία θα προσπαθήσει να εξάγει προς το Αιγαίο .

Επισημαίνεται δε από πολλούς Ρώσους και Αμερικανούς αμυντικούς αναλυτές ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι το πιο " καυτό" της Ελλάδος μετά το καλοκαίρι του 1974.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρόλα αυτά και παρόλα τα μεγάλα προβλήματα αποτελούν τον αμυντικό  βραχίονα σταθερότητας της χώρας έναντι οποιουδήποτε επιβουλέα θελήσει να εισβάλει στην χώρα μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές