Ελληνοτουρκικά

Π. Παυλόπουλος σε Ρ. Τ. Ερντογάν: «Ουδείς μπορεί να αμφισβητεί χωρίς κυρώσεις τη Συνθήκη της Λωζάνης»

«Ουδείς μπορεί να αμφισβητεί χωρίς κυρώσεις τη Συνθήκη της Λωζάνης, είτε ευθέως είτε και εμμέσως» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association (ΑΗΕΡΑ) στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία διασφαλίζει, μέσα στην ταραγμένη περιοχή μας, όχι μόνο τα δικά της σύνορα αλλά και τα σύνορα της ΕΕ. Γιατί τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως καθορίζονται από αυτά. Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να στηριχθεί ώστε να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα σύνορα αυτά είναι απολύτως σεβαστά, επομένως, η Συνθήκη της Λωζάνης είναι απολύτως σεβαστή».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η Ελλάδα θα κάνει το χρέος της για το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα, γιατί εμείς οι Έλληνες ξέρουμε τι θα πει προσφυγιά. Αλλά δεν μπορεί να μην έχει την αλληλεγγύη των εταίρων της, τουλάχιστον στην ΕΕ. Όπως επίσης και πέραν της ΕΕ, αυτό το γεγονός, το ότι φέρει ένα δυσβάσταχτο βάρος η Ελλάδα στο θέμα του προσφυγικού, πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, επίσης, ότι όταν λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την περιοχή, δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπ' όψιν το ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν επιπτώσεις σε χώρες, οι οποίες δεν ευθύνονται διόλου για τις πολεμικές επιχειρήσεις τις οποίες ζούμε σήμερα στη Μ. Ανατολή και κυρίως στην Συρία.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα διεθνές και ευρωπαϊκό και πρόσθεσε ότι ο ελληνισμός -Ελλάδα και Κύπρος- επιδιώκουν οπωσδήποτε μια λύση η οποία θα είναι δίκαιη και βιώσιμη, που θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ.

Απευθυνόμενος στα μέλη της αντιπροσωπείας της ΑΗΕΡΑ, ο κ. Παυλόπουλος, αφού τους καλωσόρισε, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, έχει αποφασίσει να μείνει στην Ευρώπη και στον σκληρό πυρήνα της την Ευρωζώνη και επιπλέον, ότι η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει στο να προχωρήσει η ΕΕ ως τον τελικό προορισμό της. «Πρέπει λοιπόν -κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε από την κρίση- να στηριχθεί προς αυτήν την κατεύθυνση τουλάχιστον ως προς εκείνο που της αναλογεί» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ Ανδρέας Ζαχαριάδης ανέφερε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το πνεύμα του ελληνισμού, αυτό που λέμε ομογένεια, συνεχίζει να ζει και δυναμώνει, ενώ πρόσθεσε πως για 95 χρόνια η AHEPA δουλεύει συνέχεια για όλο τον κόσμο και για τη μητέρα μας εδώ, την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...