Αρχείο

Π.Καμμένος: «Δεν θα επιτρέψουμε νέα Ίμια» - Το αμυντικό δόγμα για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο

Δεν δίνουμε χώρο στην Τουρκία να προκαλέσει κρίση στο Αιγαίο, απαντάμε σε κάθε πρόκληση και υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό είναι το «δόγμα» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κυβέρνησης γενικότερα απέναντι στην πολεμική ρητορική της Άγκυρας και την έγερση συνεχών αξιώσεων σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Ο Πάνος Καμμένος με τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή το Πάσχα είχε επισκεφθεί ως είχε δικαίωμα το Αγαθονήσι προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με τους στρατιώτες της φρουράς του ακριτικού νησιού. Από την ημέρα εκείνη οι Τούρκοι έχουν «λυσσάξει» αμφισβητώντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αγαθονησίου (και όχι μόνο) λέγοντας πώς είναι νησί που «ανήκει στην Τουρκία».

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι και ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας στοχοποίησε πολλές φορές τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατηγορώντας τον πώς αυτός ευθύνεται για την ένταση στο Αιγαίο, όταν καθημερινά η Άγκυρα προκαλεί με παραβάσεις του FIR Αθηνών, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, παράνομες NAVTEX για έρευνες στο Αιγαίο και κλιμακώνει την πολεμική ρητορική της σε βάρος της Ελλάδας.

Την προκλητική αυτή συμπεριφορά, που αποσκοπεί στην επέκταση των «γκρίζων ζωνών» από την Τουρκία στο Αιγαίο ο κ. Καμμένος δεν την αφήνει να περάσει. Απάντησε με έπαρση μεγάλης ελληνικής σημαίας στο Αγαθονήσι. Το σχετικό βίντεο μάλιστα θα προβληθεί σήμερα από την εκπομπή «Αρετή και Τόλμη». Φαίνεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής να παρακολουθούν σε στάση προσοχής την έπαρση της σημαίας και με άγημα να αποδίδει τιμές.

Η στάση αυτή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ένοπλων Δυνάμεων είναι μία κυβερνητική απόφαση που θέλει να μην αφήσει την Τουρκία να σηκώσει «μπαϊράκι» και να πιστέψει πώς μπορεί ανενόχλητη να στήσει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο και να αμφισβητήσει δια των όπλων ελληνικό έδαφος, όπως έγινε το 1996 στα Ίμια.

Σε κάθε ευκαιρία ο κ. Καμμένος διαμηνύει πώς εμείς «δεν είμαστε Σημίτης» και «δεν θα επιτρέψουμε νέα Ίμια». Αυτό που θέλει να τονίσει είναι ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει σπιθαμή ελληνικού εδάφους ή να επιτρέψει να «γκριζαρισθεί» ακόμη περισσότερο το Αιγαίο όπως συνέβη το 1996 με τον τότε υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πώς «τη σημαία την πήρε ο αέρας από τα Ίμια». Γνωρίζει πολύ καλά πώς κάτι τέτοιο θα είναι το τέλος του ιδίου προσωπικά, αλλά και της κυβέρνησης του.

Στο σημείο αυτό βέβαια υπεισέρχεται ο οικονομικός παράγοντας, αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα και δίδεται «μάχη» προκειμένου τα οπλικά συστήματα που υπάρχουν και μπορούν να διατηρούνται σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η απάντηση σε αυτό είναι πώς «θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τον Έβρο και το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο».

Την εισήγηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να μην δοθεί χώρος στην Τουρκία να ξεδιπλώσει τα επεκτατικά της σχεδία στο Αιγαίο την έχει εγκρίνει ολόκληρη η κυβέρνηση και συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ προ ημερών. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιδιώκει να αναπτύξει τις σχέσεις της με ισχυρούς συμμάχους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος και να βεβαίως να τύχει της στήριξης των ΗΠΑ, προκειμένου να ισχυροποιήσει τις θέσεις της.

Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό παράγοντα παίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις που δεν σταματούν να κάνουν ασκήσεις συνεργασίας με τις τρεις αυτές χώρες. Προ ημερών έγιναν άλματα από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας στον Αργοσαρωνικό, το Πολεμικό Ναυτικό όπως και η Πολεμική Αεροπορία συνασκείται με δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Αιγύπτου στην περιοχή του Αιγαίου και όχι μόνο.

Από την άλλη, μεμονωμένα, οι ελληνικές δυνάμεις διατηρούνται σε ετοιμότητα κάνοντας συνεχώς ασκήσεις, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στους απέναντι «σας περιμένουμε». Μία τέτοια άσκηση έγινε προ ημερών από την 80 ΑΔΤΕ στο Φαρμακονήσι που επίσης αμφισβητείται από την Άγκυρα. Έγιναν βολές όπλων ευθυτενούς τροχιάς σε θαλάσσιους στόχους από Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής της Κώ και προσωπικό του φυλακίου του νησιού.

Και δεν είναι η μόνη. Έχουν γίνουν και έχουν προγραμματισθεί πολλές ακόμη τέτοιου είδους ασκήσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα τους. Βεβαίως και η ελληνική πλευρά γνωρίζει τις αδυναμίες των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων. Μπορεί να προκαλεί συνεχώς η Άγκυρα αλλά το Ναυτικό της, όπως και η Αεροπορία της, έχουν σοβαρά προβλήματα, ενώ ο Στρατός της έχει κατεύθυνση κυρίως ανατολικά, προς τη Συρία και το Ιράκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...