Αρχείο

ΠΑΣΧΑ 2017: Εκείνοι που ανεβαίνουν Γολγοθά χωρίς να βλέπουν Ανάσταση-Από τους αγνοούμενους Επισκόπους μέχρι τα χθεσινά χτυπήματα στις αιγυπτιακές Εκκλησίες

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα, αυτή που ονομάζουμε και Εβδομάδα των Παθών...Για κάποιους όμως τα τελευταία χρόνια ο Γολγοθάς είναι μια παγιωμένη κατάσταση και τα Πάθη έχουν γίνει βίωμα.

Την Εβδομάδα των Παθών λοιπόν θυμόμαστε εκείνους τους υπηρέτες του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, οι οποίοι διέρχονται μια σειρά από δοκιμασίες. Σηκώνουν το δικό τους σταυρό και προσδοκούν την Ανάσταση, η οποία όμως ούτε φέτος καθώς φαίνεται θα έρθει.

  1. οι απαχθέντες Μητροπολίτες

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 4 χρόνια από την ημέρα που ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου, Γιοχάνα Ιμπραχίμ έπεσαν στα χέρια των απαγωγέων τους. Η τύχη τους αγνοείται, η διεθνής κοινότητα σφυρίζει αδιάφορα, οι εκκλησιαστικές αρχές πλην του Πατριαρχείου Αντιοχείας συμπεριφέρονται λες και δεν έχει συμβεί τίποτα και τα σενάρια ακόμη και για τραγικό φινάλε στην ούτως ή άλλως θλιβερή ιστορία τους πολλαπλασιάζονται. Και βέβαια όταν μιλάμε για τους δύο Μητροπολίτες πρέπει να θυμόμαστε και τους ιερείς που απήχθησαν πριν από αυτούς.

.

  1. Παγκόσμιος διωγμός κατά των Χριστιανών

Τα χθεσινά περιστατικά στην Αίγυπτο αποτελούν την κορωνίδα του σύγχρονου διωγμού...

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, κάθε 6 λεπτά δολοφονείται ένας Χριστιανός για θρησκευτικούς λόγους. Και η στατιστική δεν αφορά μονάχα τις σφαγές του Daesh στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μέσα στο 2016 σφαγιάστηκαν 90.000 χριστιανοί σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας της πίστεώς τους! Το 70% των δολοφονικών επιθέσεων εναντίον Χριστιανών έχει καταγραφεί στην αφρικανική ήπειρο.

Τελευταία παραδείγματα η αιματοβαμμένη Κυριακή των Βαϊων στην Αίγυπτο, αλλά και πριν από λίγες ημέρες όταν στο Σουδάν το μαινόμενο μουσουλμανικό πλήθος επιτέθηκε στην Ευαγγελική Σχολή. Ως αποτέλεσμα του πογκρόμ σκοτώθηκε ο Γιουνάν Αμπντουλάχ, ένας τοπικός χριστιανικός ηγέτης, ο οποίος έσπευσε στο σχολείο για να προστατεύσει τις γυναίκες που ήταν εκεί από τουςταραξίες.

Το πλήθος αποτελείτο από τους υποστηρικτές τοπικού μουσουλμάνου επιχειρηματία που προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο στην περιουσία του σχολείου, σύμφωνα με την Morning Star News.

Το υπόλοιπο 30% των θυμάτων, αναφέρει η έρευνα, σκοτώθηκε σε τρομοκρατικές επιθέσεις, κατά τη διάρκεια ολοσχερών καταστροφών που προκλήθηκαν σε χωριά χριστιανών ενίοτε και κατόπιν κυβερνητικών εντολών!

  1. Ο άγνωστος διωγμός

Το σημερινό φονταμενταλιστικό Ισλάμ δεν είναι όμως ο μοναδικός διώκτης του Χριστιανισμού. Συνήθως τα συχνότερα περιστατικά συμβαίνουν σε μουσουλμανικές χώρες. Όπως για παράδειγμα πρόσφατα Πακιστάν όπου συλληφθέντες Χριστιανοί αναγκάστηκαν να αλλαξοπιστήσουν προκειμένου να αποφυλακισθούν.

Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και ένας άλλος βαθύτερος διωγμός που δεν φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων με τραγικές φωτογραφίες αιματοβαμμένων παιδιών ή αποκεφαλισμένων Χριστιανών.

Σε πολλά μέρη του πλανήτη το να είσαι Χριστιανός μοιάζει με….ποινικό αδίκημα!

Η κλίμακα των διωγμών είναι μεγάλη. Οι μορφές των διωγμών ποικίλουν.

Στην Ινδία οι διακρίσεις εις βάρος των Χριστιανών είναι μάστιγα. Βάσει τελευταίων ερευνών έχουν καταχωρηθεί περίπου 400 περιπτώσεις βίας κατά των χριστιανών το διάστημα 2014-2015, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 καταγράφησαν 200 ανάλογες περιπτώσεις.

Επίσης, η πλειονότητα των Χριστιανών στη Σρι Λάνκα έχουν θορυβηθεί έντονα από την προκλητική ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι εξτρεμιστές βουδιστές μοναχοί της χώρας.

Στηριζόμενοι στην αδράνεια της αστυνομίας εξτρεμιστές τρομοκρατούν τα μέλη των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων. Στις 16 Νοεμβρίου ο βουδιστής Gnanasara Himi, ηγέτης της εξτρεμιστικής μοναστικής οργάνωσης «Bodu Bala Sena» επιτέθηκε κατά της αστυνομίας της Σρι Λάνκα επειδή -άκουσον άκουσον-τόλμησε να συλλάβει έναν άλλον εξτρεμιστή, τον Suresh Prasad, ο οποίος αυτοαποκαλείται «σωτήρας των Σιναλέζων» και απείλησε μουσουλμάνους και Χριστιανούς.

Στην Ταϊλάνδη ένας Πακιστανός Χριστιανός πρόσφυγας που ζει στη χώρα περιγράφει το δικό του δράμα. Ο Σαμπάζ Λατίφ αποτελεί θύμα της δίωξης στην Μπανγκόκ με το παιδί και τη γυναίκα του.

Από το 2012, έχει κάνει τη διαδικασία καθορισμού του καθεστώτος του πρόσφυγα με βάση τα απαιτούμενα της Ύπατης Αρμοστείας. Μηδεν εις το πηλίκον μιας και η Ταϊλάνδη δεν έχει υπογράψει το πρωτόκολλο προσφύγων. Παιδιά, μητέρες, άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι είναι κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης μεταναστών. Δεν επιτρέπεται να εργαστούν και η εκκλησία είναι η μοναδική πηγή επιβίωσης τους. Ο αδελφός του, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας κατέφυγαν στη Βιρμανία, αλλά συνελήφθησαν, τέθηκαν υπό κράτηση σε ένα άγνωστο μέρος για δύο μήνες και στη συνέχεια απελάθηκαν πίσω στη Μιανμάρ. Η δοκιμασία ήταν τρομακτική και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Βιρμανίας οι συνθήκες ανθυγιεινές, τα παιδιά κρατούνταν αλυσοδεμένα και υπό την επήρεια ναρκωτικών και μετά από ένα μήνα βασανιστήρια τους εγκατέλειψαν στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.

Ένας καλός Σαμαρείτης τους βοήθησε να φτάσουν στην Μπανγκόκ. Χωρίς φαρμακευτική αγωγή, όμως, στις 19 Ιουνίου ο αδελφός του απεβίωσε από στεφανιαία νόσο στην ηλικία των 34 μόλις ετών.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι μόνο μερικά από τα πολλά που λαμβάνουν χώρα σε κάποιες γωνιές του πλανήτη όπου ο Χριστιανισμός είναι ανεπιθύμητος. Και η Δύση και οι κεφαλές του Χριστιανισμού ποιούν την νήσσαν….

4)Ισως η τραγικότερη φιγούρα...Ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά εκεί στα Άγια χώματα που σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός μας...Ο λόγος για τον Πατριάρχη Ειρηναίο που από το 2008 μέχρι σήμερα παραμένει έγκλειστος με άνωθεν εντολή και με την σαφέστατη ευθύνη και των ελληνικών κυβερνήσεων και με την υγεία του σε όχι καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο κ.Ειρηναίος περνάει τις ημέρες απομόνωσης με προσευχή, μελέτη και γραφή.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη με αφορμή την εκδήλωση για τον Πανάγιο Τάφο επιβεβαίωσε απλώς την υποκρισία των πολιτικών και εκκλησιαστικών ταγών....

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις είναι μόνο ενδεικτικές των παθών που περνούν κάποια μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ας ελπίσουμε κι ας ευχηθούμε λοιπόν να είναι η τελευταία χρονιά δοκιμασιών για αυτούς αλλά και για όλους τους βασανισμένους ποιμένες....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ